Noutati :

La Multi Ani, Banat frumos! Cat de mare a fost odata si cum e impartit astazi

21 iulie, 2018 - 01:13 PM
Autor: Redactie      
Categorie: TIMISOARA MEA
4

TIMISOARA. 21 iulie 1718 este ziua de nastere a Banatului modern si marcheaza momentul istoric al iscalirii Tratatului de la Passarowitz ce punea capat razboiului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic. Documentul consfintea trecerea Banatului Timisoarei, a Serbiei de Nord, a nordului Bosniei si a Olteniei in subordinea Casei de Habsburg, iar aceste meleaguri aveau a cunoasca o inflorire fara seaman.

Ziua de 21 iulie 1718 este considerata una dintre cele mai importante pentru istoria Banatului.
in urma cu 300 ani s-a semnat Tratatul de la Passarowitz, intre Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana si Imperiul Otoman. in urma Tratatului de la Passarowitz, Banatul si alte teritorii stapanite de otomani sunt incorporate Casei de Habsburg. Este, practic, momentul de (re)nastere a Banatului, care a devenit din nou o provincie europeana si crestina, iar masurile luate de noua administratie au reconstruit aproape de la zero o regiune aflata in degringolada.
21 iulie 1718 a fost momentul care a dus la aparitia unei noi “tari de Coroana”, numita Banatul Timisoarei, Banatul timisan ori, simplu, Banat.
In perioada 1714-1718, otomanii au avut mai multe succese impotriva Venetiei si in luptele purtate in Grecia, dar au fost infranti la Petrovaradin, in 1716, de catre trupele imperiale habsburgice conduse de printul Eugen de Savoia.
Tratatul de la Passarowitz din 21 iulie 1718 a fost cel prin care s-a incheiat razboiul dintre Imperiul Otoman, pe de-o parte, si Imperiul Habsburgic si Republica Venetiana, de cealalta parte.
Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timisoarei, Serbia de Nord (inclusiv Belgradul), nordul Bosniei si Oltenia in favoarea Casei de Habsburg. Belgradul si Oltenia au fost obtinute ulterior inapoi de Imperiul Otoman in 1739 prin Tratatul de la Belgrad.”, a notat timisoreanul Corneliu N. Vaida pe Facebook.

Teritoriul istoric al Banatului este, astazi, impartit astfel:

Romania
– Judetul Timis
– Judetul Caras-Severin, fara localitatile Bucova, Cornisoru, Boutarii de jos si Boutarii de sus si Preveciori.
– Judetul Arad, doar partea de la sud de Mures (cartierele Aradul Nou, Muresel, Sannicolau Mic si Subcetate, orasul Lipova, comunele Bata, Birchis, Fantanele, Felnac, Frumuseni, sagu, Secusigiu, sistarovat, Ususau, Vinga, Zabrani si Zadareni si satele Lalasint, Belotint, Chelmac, Caprioara si Valea Mare.
– Judetul Mehedinti, numai vestul judetului: Baia Noua, Dubova, Eibenthal, Eselnita, Orsova si Svinita. Alte cateva sate din zona au disparut sub apele lacului de acumulare Portile de Fier.
– Judetul Hunedoara, numai localitatile Salciva si Pojoga[19].
Serbia
– Voivodina, cu partea banateana situata la est de Tisa si impartita in:
Districtul Banatul de Nord (sarba Severni Banat, Северно-Банатски округ) (fara comunele Ada, Senta si Kanjiza , situate la vest de raul Tisa);
Districtul Banatul Central (sarba Srednji Banat, Средње-Банатски округ);
Districtul Banatul de Sud (sarba Južni Banat, Јужно-Банатски округ);
– Serbia centrala: o mica parte a Banatului, situata la vest de Pančevo si de raul Timis (cea mai mare parte a comunei Palilula, cunoscuta sub denumirea de „Pančevački Rit”) a fost atasata zonei metropolitane Belgrad.
Ungaria
– coltul sud-estic al comitatului Csongrád, situat la sud de Mures si la est de Tisa

FOTO: Fantasticul Banat si Timisoara Tour GuideInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Născut în 1946 la Stârci-(18 km S. de Șimleul Silvaniei), Timișoara-Banatul mi-a devenit a doua: casă, patrie și ”baștină”! Sânt mândru și recunoscător! Am călcat peronul gării Timisoara N. în vara lui 1961. După Școala Profesională, ca muncitor am construit în: Reșița (locuințe), Gătaia (Spital), Bocșa (Moara Bikiștin), Ocna de fier (pt.Minerit) Oravița (Liceul Agricol) și Moldova Veche (locuințe). Încă o Școală Tehnică și apoi ca-și cadru Tehnic, am construit din nou la : Reșița (locuințe), Herculane (Hoteliere), Moldova Nouă (locuințe). Am continuat pentru Coop. de Consum-Hoteliere-Turism la: Sacoșul Turcesc, Bethausen, Nădrag, Tomnatic, Lovrin, Utvin. Pentru Agricultură am construit Hale de Porci, la: Peciul Nou și Periam.
  Apoi în jud. Arad, pentru Coop. Consum. Magazine-Turism/Hoteliere, la: Curtici, Arad-municipiu-Hală, Conop, Săvârșin (Hotel), Vladimirescu, Fântânele, Pecica(Motel), Nădlac-Hală, Nădlac(Motel), Livada, Felnac. Între 1992-1997, am participat la Constr. Ansamblul Financiar Bancar/Centrul Creștin Timișoara, din Calea Aradului/Torontalului. La care se adaugă câteva vile/case, în Timișoara: str. Ghica, str. Plăvăț și zona Plafar.
  Îmi apare numele la: Grupul Școlar de Construcții Timișoara-Tinereții 11, Liceul 10-(1), Liceul Moldova Veche (devenit Nouă), și Liceul 1 Reșița! Un dialog (întrebări) ar scoate ”la interval”, multe: oameni, primari, milițieni, angajați, colegi, directori, beneficiari, tovarăși, domni, frați de cruce, frați cu Iuda, etc…! Din 1997, trăiesc în USA! Tovarășii au umblat să-mă omoare, așa că … mai ”depărtișor”!

  • Unul din cele doua Statel paralele de azi ne vrea departe ca prea deranjam cu întrebări și cu simpla prezență a noastră. Complexul de inferioritate de care suferă o parte importantă a noii populații ajunse a Rromâniei in fata unor oameni de valoare precum dumneavoastră e atât de evident astăzi și atât de toxic încât singura soluție rezonabila pare indepărtarea de mediul ostil toxic. Trist e faptul ca până și apropriații/rudele sunt parte a statului paralel și de aici orice discuție nu poate naște întrebări ci doar lehamite și ură.
   Revenind la articol , pare o inițiativa de treabă însă vorbim de Banat fără să menționam Bănățenii care au ridicat din lut și mocirla satele banatene printre care se numără nu neaparat in ordinea importantei : șvabii, ungurii, sârbii și românii. Fără recunoașterea meritelor acestora orice inițiative de genul articolului rămâne la categoria produs media de calitate mediocra.

   • Articolul s-a referit la „banateni” fara sa enumere etnii. Daca dvs. vreti sa o faceti, atunci mai puneti, ca mai sunt. De exemplu bulgari, croati, cehi (zisi pemi, de la Bohemia), slovaci, alsacieni, ucraineeni, evrei si cati or mai fi. Eu sunt vinitura din 1962, la varsta de patru ani, direct in Timisoara, asa ca nu ii prea stiu pe toti.

 2. O mare parte din succesul Banatului revine Imperiului Hbsburgic cu plusurile si minusurile sale.