‘La cum arata, lumea credea ca e clinica privata’. Zeci de mii de oameni salvati si tratati la Casa Austria din Timisoara, in cei 20 de ani trecuti de la inaugurarea spitalului

TIMISOARA. Se implinesc 20 de ani de cand la Timisoara se deschidea cel mai modern corp de spital de stat din vestul tarii in care urmau sa fie tratati pacientii cu politraumatisme si cei care aveau nevoie de interventii de chirurgie plastica si reparatorie.

Inca din 1987, la Spitalul Judetean din Timisoara era infiintata Clinica de Chirurgie Plastica, sub conducerea profesorului Tiberiu Bratu. Initial, activitatea se desfasura la parterul spitalului, insa, cu trecerea timpului, nevoia de spatiu si de extindere a serviciilor era tot mai mare. Astfel, in 2003, a fost deschisa la Timisoara Casa Austria, construita la initiativa profesorului Johannes Poighefurst din Viena, cu contributia poporului austriac. Aici au fost mutate doua sectii ale Spitalului Judetean, respectiv Chirurgie Plastica si Politraumatologia.

Cladirea a fost construita dupa cele mai inalte standarde ale vremii, oferind conditii de cazare cum nu se mai intalnisera pana la acel moment, circuite functionale si o dotare corespunzatoare, ce avea sa fie imbunatatita continuu. Casa Austria a avut, inca de la deschidere, un compartiment propriu de ATI, serviciu de radiologie, compartiment de kinetoterapie, unitate de primire a urgentelor si bloc operator.

Sunt 20 de ani de cand ne-am mutat in Casa Austria cu sectiile de Chirurgie Plastica si Politraumatologie. Vom sarbatori acest moment alaturi de o multime de specialisti care ne-au fost alaturi in acest timp, am invitat toti rezidentii pe care i-am avut de-a lungul timpului si toti oamenii care au insemnat ceva pentru spitalul nostru.

Practic, cladirea s-a facut in vreo 10 ani, primaria a dat doar terenul si austriecii au construit. A fost dotare de ultima ora, toata lumea credea ca e clinica privata, a fost cel mai modern spital din Timisoara la vremea aia. Am avut sansa sa tratam in conditii foarte bune pacientii„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. Tiberiu Bratu.

Volumul activitatii de chirurgie plastica a crescut an de an, concretizandu-se in cresterea numarului pacietilor tratati, atat prin spitalizare continua, cat si in ambulatoriu. De asemenea, numarul si calitatea personalului, competenta acestora, complexitatea cazurilor rezolvate si rezultatele obtinute au avut un trend ascendent de-a lungul timpului, fapt ce a determinat extinderea activitatilor in spital.

Dupa ce s-a finalizat Casa Austria si lucrurile s-au asezat, activitatea s-a desfasurat bine, am facut si sectia de Arsi. Am inchis terasa si am supraetajat-o si am facut primul Centru de Mari Arsi din tara, de 5 paturi. Si aici am tratat pana acum cazuri deosebite, dintre cele mai grave, cu pacienti ajunsi la noi din jumatate de tara. Iar acum lucram deja si speram sa deschidem, in vreo 3 ani, sectia de 10 paturi de Mari Arsi, care ar urma sa fie printre cele mai mari din Estul Europei„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. Tiberiu Bratu.

Daca la inceputuri, in anii 90, specialistii care lucrau in chirurgie plastica la Timisoara erau foarte putini, in prezent, doar la aceasta specializare, in Casa Austria, lucreaza 16 medici primari specialisti, in timp ce sectia de Politraumatologie numara, la randul sau, 10 medici specialisti. Iar cu totii trateaza, anual, aproximativ 4000 de pacienti.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De bacteria si infectii luate din spital chiar nu spuneti nimic ? Vorbesc din experienta si tragedie personala

  2. ai auzit de apartinatorii ce viziteaza bolnavii cand ii apuca? , fara nici o minima igiena.?parca este bulevard in toate spitalele din romania. in plus spitalele nu au ce cauta in oras in buricul targuluicu atata circulatie in jur.

  3. Am auzit, la fel cum am vazut si doctorii pe strada in halat si smincaltaminte de spital – motive pt care de altfel nu inteleg articolul .. departe rau de realitate, multumesc pt confirmare si intarire