Noutati :

La Cluj se poate! Universitatea Babes-Bolyai desface contractul de munca unui profesor care a plagiat

16 mai, 2013 - 05:17 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a decis sa il sanctioneze discplinar pe profesorul Gheorghe Popescu, dupa ce Comisia de Etica a constatat ca acesta a plagiat. Profesorului ii va fi desfacut contractul de munca.

Intr-un comunicat transmis presei, Universitatea din Cluj arata ca in data de 22 aprilie 2013 a primit o sesizare din partea profesoarei dr. Valeriu Gidiu si a determinat „existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica”, scrie hotnews.ro.

Profesorul Gheorghe Popescu preda la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) si a fost acuzat de o fosta doctoranda ca i-ar fi plagiat in intregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o si ar fi publicat o carte, alaturi de altii.

Dupa ce a analizat plangerea, Comisia de Etica a UBB a constatat „existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica (art. 310, lit. a), Legea nr. 1/2011”. Prin urmare, „Comisia de Etica a UBB, in conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei de Etica a UBB, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de munca, domnului prof. univ. dr. Gheorghe Popescu”.

Valeria Gidiu, astazi lector universitar la aceeasi Facultate, declara pe 22 aprilie pentru Mediafax ca a sustinut in ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul ‘Academia de inalte studii comerciale si industriale Cluj – Brasov 1920 – 1950’, avandu-l drept coordonator stiintific pe profesorul universitar Gheorghe Popescu. „Ulterior, in acelasi an, am publicat teza in doua volume la Editura Grinta, acreditata la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Targului de Carte Gaudeamus am descoperit, sambata, la standul Universitatii Crestine ‘Dimitrie Cantemir’, o carte cu acelasi titlu, dar semnata de Gheorghe Popescu si alti trei autori, aparuta in anul 2013. Am facut o comparatie intre cele doua carti si am fost neplacut surprinsa sa constat ca textul din volumul meu coincide in totalitate, inclusiv ca referinta bibliografica, cu textul din cartea cumparata”, a declarat Valeria Gidiu.

Mai multe detalii AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Primesc stirea asta cu mare tristete. Omul mi-a fost profesor si mi-e coleg de niste ani buni. Pot spune cu mana pe inima ca e unul dintre 4-5 oameni la Stiinte Economice care merita sa fie numit profesor. Restul sunt niste nulitati din punct de vedere profesional (am lucrat direct cu zeci dintre ei si cunosc nenumarate povesti despre alte cateva zeci) care n-ar merita nici sa-i duca mapa lui Popescu. Asta e totusi membru corespondent al Academiei Romane, are carti premiate (scrise de el, pe bune, nu facute pe genunchi cum au majoritatea de la FSEGA). Sigur, a gresit, a primit pedeapsa meritata, insa ma vad nevoit sa repet… e extrem de trist sa vezi caderea unei somitati in materie de economie in timp ce toate nulitatile se bucura in continuare de privilegii si respect.