La aproape 100 de ani, stejarul uscat, plantat de Regele Ferdinand in Piata Libertatii din Timisoara, va fi taiat. Vine Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, sa sadeasca altul

TIMISOARA. Stajarul istoric din Piata Libertatii din Timisoara, plantat de Regele Ferdinand I in 1 mai 1923, va fi pus la pamant de drujbele angajatilor de la Horticultura, dupa ce a strajuit intrarea in garnizoana militara timp de aproape 100 de ani. Aceasta dupa ce, in 2021, arborele s-a uscat complet.

Trunchiul copacului care a intrat in istoria orasului va fi transformat in opera de arta de catre studentii Facultatii de Arte, dupa ce vineri, in 13 mai, va fi indepartat din Piata Libertatii.

CITESTE SI: Domnisoara Pogany, Maiastra, Coloana fara sfarsit vor putea fi admirate la Timisoara, la cea mai mare expozitie Brancusi organizata in ultimii 50 de ani 

Joia viitoare, in 19 mai, pe locul in care s-a aflat acest stejar, va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind asteptata sa participe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

In cursul acestui an, vor fi realizate mai multe interventii asupra celuilalt stejar din piata, plantat tot in 1923 de Regina Maria, inca verde.

Interventiile au fost recomandate in urma unui studiu realizat de specialistii Asociatiei Peisagistilor din Romania (ASOP) – Filiala Teritoriala Vest pentru a-l proteja, insa, potrivit cercetarii, nu exista garantii ca acesta va putea fi salvat.

***

Va reamintim, in 1 Mai 1923, intr-o vizita istorica la Timisoara, Regele Ferdinand I si Regina Maria au plantat in Piata Libertatii, in fata Garnizoanei, cei doi puieti de stejar.

Atunci, la baza unuia dintre arbori a fost asezata si o placa ce amintea de momentul plantarii.

Textul de pe placa memoriala asezata langa falnicul stejar, ce amintea de vremuri glorioase ale acestui neam, era urmatorul: ”Saditu-s-a acest stejar în numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, in anul 1923 luna mai, ziua intaia, sub glorioasa domnie a mejestatilor lor, Regele Ferdinand, fauritorul Romaniei Mari si de toti iubitei Regine Maria, print de coroana si mostenitor al tronului fiind Carol, prim sfetnic al tronului Ion I.C. Bratianu, iar episcop Ioan al Aradului. Saditu-s-a acest stejar spre vesnica pomenire a tuturor romanilor si a sfintei incoronari savarsite in catedrala de la Alba Iulia in anul 1922 dupa Cristos spre bucuria intregului popor romanesc. Cresti cu vigoare arbore al incoronarii si fii simbol al Daciei Felix reinviate spre fericirea tarii si mandria neamului”.

Copacii se afla inca in acest loc, fiind singurii care au scapat de taiere in momentul in care in 2013 au inceput lucrarile de modernizare a pietei.

Din pacate, anul trecut, cel mai probabil din pricina unor greseli din timpul interventiilor pentru refacerea spatiului public, stejarul sadit de Regele Ferdinand I a murit.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La 100 de ani era adolescent abia.

    • Nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen
      Născut 24 august 1860[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
      Sigmaringen, Confederația Germană
      Decedat 20 iulie 1927 (66 de ani)

  2. Esafodul administratiei contemporane inundata de incompetenti, mafioti si neaveniti ! Liberte, fraternite, duceti-va in …