Judecatoria Timisoara si cabinetele notariale, asaltate cu tot mai multe cereri de divort. Desi stresanta si tensionata, o despartire poate insemna o schimbare pozitiva in viata unui om

Rata divorturilor in Timisoara este intr-o crestere vertiginoasa. Aceasta este concluzia desprinsa din evaluarea actiunilor de divort inregistrate la Judecatoria Timisoara in ultimele luni, conturandu-se ideea ca un procent important din numarul femeilor casatorite din orasul de pe Bega scapa, treptat, de inhibitiile inerente unei astfel de hotarari si isi iau viata pe cont propriu.

Daca anul trecut, saptamanal, pe rolul primei instante locale se inregistrau circa 50 de cereri de desfacere a casatoriei, in acest an numarul actiunilor de divort s-a dublat si are tendinta sa se tripleze.

De fapt, acest indicator din activitatea Judecatoriei Timisoara se inscrie in trendul national si chiar european al divorturilor, in conditiile in care, de exemplu, in Austria, unul din doua cupluri se destrama in primul an de casnicie.

Nici magistratii nu sunt scutiti de pericolul sau ispita divorturilor

Paradoxal, desi stresanta si tensionata, o despartire poate insemna o schimbare pozitiva in viata unui om, iar femeile fac fata mai bine acestei schimbari. Aceasta este concluzia unui studiu dat, recent, publicitatii, din care reise ca in timp ce, in majoritatea cazurilor, divortul le face pe femei sa se simta usurate, eliberate si fericite, barbatii au tendinta sa se simta tristi, tradati si dezorientati, unii avand chiar ganduri sinucigase.

Conform datelor obtinute in timpul cercetarii sociologice, 57% dintre barbatii si femeile care s-au despartit de comun acord in ultimii doi ani sunt mai fericiti in prezent, in timp ce la cei divortati de mai mult de doi ani procentul persoanelor fericite este de 74%.

Procentul celor care au fost tentati sa se sinucida in primii doi ani dupa divort este de 7% la barbati si 3% la femei. In timp ce barbatii au tendinta sa bea mai mult dupa un divort, de a avea aventuri trecatoare sau de a merge la o agentie matrimoniala, femeile isi creeaza activitati pozitive, precum iesirile cu prietenii sau mersul la psiholog.

Barbatii sunt mai inclinati decat femeile sa lase divortul sa-i afecteze pe plan profesional, 13% dintre ei, cu 3% mai mult decat femeile, acuzand faptul ca nu mai sunt la fel de eficienti. in general, barbatii se recasatorsc mai repede decat fostele consoarte, studiul dezvaluind faptul ca, la doi ani de la divort, 15% dintre barbati sunt casatoriti din nou, procent care este de trei ori mai mare decat in cazul femeilor.

“Numarul cererilor de divort inregistrate la Judecatoria Timisoara este in crestere de la o luna la alta, in conditiile in care exista posibilitatea ca, la cererea ambilor soti, cand nu exista copii minori, procedura judecatoreasca sa fie mult simplificata, iar hotararea sa fie pronuntata mult mai repede. Nu mai exista acea tendinta, de dinainte de ’89, cand instanta de judecata tergiversa pronuntarea unei hotarari pentru a permite cuplurilor ajunse in pragul separarii o eventuala impacare. Nu am facut o statistica a celor mai frecvente motive invocate de parti, insa, de obicei, izbucnesc certuri de la bani, cand unul dintre soti face cheltuieli nejustificate, se acuza infidelitatea, neintelegerile privind aparitia unui copil sau ingerintele parintilor in viata cuplurilor aflate in primii ani de casnicie. De asemenea, mai exista categoria cuplurilor erodate de trecerea timpului, cand fiecare dintre soti doreste sa-si refaca viata conjugala”, ne-au dezvaluit cativa dintre judecatorii care au pronuntat solutii in procese de divort, printre care si fosta purtatoare de cuvant a Judecatoriei Timisoara, Raluca Panaitescu.

Sa mai spunem ca de pericolul sau ispita divorturilor nu scapa nici macar magistratii timisoreni, in conditiile in care – doar in ultimul an – mai multi judecatori si procurori au renuntat, discret, la partenerii de viata. Totusi, spre deosebire de motivatia aproape generala a despartirilor, care este legata de certurile pornite de la bani, magistratii renunta la casnicii, de regula, din cauza infidelitatilor conjugale…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.