Jeffrey Franks: Romania avea una dintre cele mai slabe economii din lume, dar acum sta mai bine ca alte tari din UE

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca tara noastra sta mai bine ca alte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste economia. Seful statului s-a intalnit duminica cu o delegatie comuna FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Presedintele Traian Basescu s-a aratat optimist: „O ducem mai bine ca altii”. Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a confirmat: „In 2009 aveati una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum va situati intr-o pozitie mult mai buna decat alte tari din UE”.

In debutul intalnirii, seful statului a s-a aratat optimist de directia pe care se indreapta Romania. „O ducem mai bine ca altii. Va multumim pentru evaluarea pe care ati facut-o. Romania a trecut prin cateva luni grele. Vom tine cont de ceea ce ne-ati spus, ca progresele pe viitor sa fie continuate”, a spus Traian Basescu.

La randul sau, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a laudat colaborarea cu presedintele Basescu. „Cooperarea cu dvs. a fost excelenta, ca de obicei. Ne bucuram ca Romania este una din tarile din Europa care a reusit sa faca fata crizei”, a spus Franks.

Mai mult, spune Franks, Romania a facut progrese fata de 2009. „Dorinta de a face progrese este evidenta. Romania a facut progrese economice remarcabile fata de anul 2009. Atunci aveati una dintre cele mai slabe economii din lume,2009. Atunci aveati una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum va situati intr-o pozitie mult mai buna decat alte tari din UE”, a adaugat seful delegatiei FMI.

In ciuda optimismului exprimat de delegatia FMI, Basescu a semnalat existenta unor „probleme” si a acuzat clasa politica de populism. „Sper ca eforturile Guvernului sa continue. Avem insa si probleme. in ultimele zile, am remarcat un fel de populism din partea unor partide politice. Vreau sa le transmit ca trebuie sa facem un compromis la fel cum am facut si in 2008 si 2009”, a incheiat Basescu.

Reamintim ca o misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

Rezultatele evaluarii vor fi prezentate luni, intr-o conferinta de presa, de catre oficialii FMI, Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Europene.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.