Noutati :

‘Jandarmeria Romana 1850 – 2020’, in expozitie la Muzeul National al Banatului din Timisoara

5 iulie, 2021 - 07:22 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Muzeul National de Istorie a Banatului din Timisoara va gazdui timp de mai bine de o luna o expozitie dedicata Jandarmeriei Romane.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), in parteneriat cu Muzeul National al Banatului, anunta deschiderea expozitiei itinerante „Jandarmeria Romana 1850 – 2020” la Bastionul Maria Theresia situat pe strada Martin Luther, nr. 4. Muzeul National al Banatului este a patra institutie muzeala din Romania care gazduieste expozitia cu tematica militara care a fost vizitata mai intai la MNIR in intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 si itinerata ulterior la Muzeul Orasului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-5 aprilie 2021), Muzeul Judetean Buzau (12 mai – 27 iunie 2021).

Expozitia reprezinta rezultatul unei colaborari de succes dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Muzeul National al Banatului, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis ,,General Moise Groza”, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Consiliul Judetean Timis, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Muzeul Jandarmeriei Romane, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociatia RoMilitaria si Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I”.

Organizata cu ocazia aniversarii a 170 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane, expozitia isi propune sa aduca in atentia publicului istoria acestei institutii, care a indeplinit un rol semnificativ in istoria moderna si contemporana a Romaniei. intemeiata prin ordin domnesc in data de 3 aprilie 1850 de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Romana şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetaţeanului, al drepturilor şi libertaţilor sale fundamentale.

In cadrul expozitiei vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu si obiecte cu valoare istorica, distinctii militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice si de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Romane si al Asociatiei RoMilitaria, alaturi de numeroase replici de uniforme realizate in cadrul proiectului ,,Neamurile traiesc si devin eterne prin pastrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Vizitatorii vor avea ocazia sa afle informatii despre istoria Jandarmeriei timisene si sa afle informatii despre maiorul Aristide Ursu si subofiterul Radu Dumitru.
Un rol semnificativ la realizarea expozitiei ii revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf in cadrul Complexului National Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialisti in istoria Jandarmeriei Romane si autor al cartii ,,Jandarmii si militienii de la sate’’ publicata la editura ASTRA Museum din Sibiu in anul 2014.

Expozitia ,,Jandarmeria Romana 1850-2020’’ va putea fi vizitata la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, in perioada 8 iulie – 29 august 2021, de marti pana duminica in intervalul orar 10.00-18.00. Accesul in expozitie este gratuit pentru elevi, studenti, pensionari, pentru restul categoriilor de vizitatori biletul de intrare este de 15 lei. Vernisajul expozitiei are loc miercuri, 7 iulie, de la ora 17.00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...