Noutati :

Iulius Town Timisoara aduce ‘Luna de pe cer’. Vino sa admiri spectaculoasa intslatie ‘Museum of the Moon’ din Iulius Gardens

28 martie, 2022 - 06:51 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. După ce anul trecut, bănăţenii au avut ocazia să admire de aproape Planeta Pământ, la început de aprilie, Iulius Town aduce „luna de pe cer” într-un eveniment „astronomic”, organizat în parteneriat cu Lights On România. În perioada 1 – 10 aprilie 2022, în Iulius Gardens va fi expusă instalația „Museum of the Moon”, realizată de artistul britanic Luke Jerram pe baza imaginilor furnizate de sateliții orbitali NASA, redând, astfel, fidel satelitul natural al Pământului.

Americanii nu mai sunt singurii oameni care au explorat Luna. Bănăţenii pot „evada” și ei, în perioada 1 – 10 aprilie 2022, pe al cincilea cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar, însă fără să îmbrace costumul de astronaut, ci cu o vizită în Iulius Gardens din ansamblul mixt Iulius Town, unde va fi expusă instalația Museum of the Moon.

Lucrarea artistului britanic Luke Jerram este prima din seria sa dedicată corpurilor cerești și le oferă vizitatorilor oportunitatea extraordinară de a descoperi Luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, şi nu doar partea pe care o vedem mereu pe cer. Macheta măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună.

Ne bucurăm mult să ducem parteneriatul cu cei de la Iulius Group mai departe și să prezentăm unui public din ce în ce mai numeros instalații de artă impresionante, capabile să schimbe retorici urbane și să aducă împreună idei mai bune despre ziua de mâine. Suntem parte a schimbării și ne bucurăm să ne reîntâlnim cu publicul timișorean. Lights On!”, a declarat Andi Daiszler, iniţiatorul proiectului Lights On România.

Până în prezent, instalația „Museum of the Moon” a fost vizitată de peste 3 milioane de oameni, din cele peste 25 de țări în care a fost expusă. Crearea acesteia a durat 6 luni, fiind nevoie de numeroase prototipuri și multă planificare. În realizarea instalației au fost folosite imagini furnizate de sateliții orbitali NASA.

În 2021, timişorenii au admirat o altă instalaţie spectaculoasă de lumini a artistului britanic Luke Jerram: Planeta Pământ întruchipată în Gaia. Seria de expoziții „The Works of Luke Jerram”a fost prezentă, anul trecut, în alte două proiecte ale companiei IULIUS: „Museum of the Moon” a fost expus în ansamblul mixt Palas Iași, iar planeta Marte a fost admirată de clujeni, în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall.

Despre Lights On

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca, în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale. Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional, precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fête des Lumières, cel mai mare festival de lumină al lumii.

Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.comInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...