Istoricii rusi recunosc existenta tezaurului romanesc la Moscova. Ultima incercare de recuperare a fost in 1999 si nu ne-a apartinut noua, ci Comisiei Europene

Peste 90 tone de aur constand in monede si lingouri care au apartinut candva Romaniei se afla inca in Rusia. Ultima incercare de recuperare a tezaurului recunoscuta oficial a fost in anul 1999 si nu a apartinut autoritatilor romane, ci Comisiei Europei.

Intr-o lucrare de data recenta, istorici rusi subliniaza existenta tezaurului Romaniei la Moscova si includ chiar unele afirmatii de simpatie fata de partea romana”, a anuntat ieri Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si specialist in problema tezaurului. Dupa ce fosta URSS a restituit in doua transe o parte a obiectelor de arta si a documentelor componente ale tezaurului trimis de Romania in Rusia, la Moscova mai exista, in prezent, peste 91 tone de aur, in cea mai mare parte monede si doar o zecime lingouri.

Cat ne datoreaza Rusia?

Valoarea acestei comori se ridica in prezent la peste 13 miliarde de lei sau 3,2 miliarde de euro. In ciuda zvonurilor ca tezaurul ar fi fost epuizat de catre Rusia, in parte sau integral, reprezentantii BNR afirma ca el se afla integral la Moscova si, mai mult, statul roman, prin BNR, detine documente care atesta componenta tezaurului incredintat spre pastrare Rusiei tariste, ca si dreptul de proprietate al Romaniei asupra acestuia (procese-verbale de predare-primire si altele). In cartea sa, consilierul Cristian Paunescu se opreste cu sinteza tentativelor de recuperare a tezaurului la anul 1999, infirmand astfel indirect declaratiile ulterioare conform carora statul roman sau alte persoane ar fi angajat firme specializate pentru a aduce „comoara” in tara. In 1999, un parlamentar cipriot, trimis de Comisia Europei, a discutat cu BNR despre tezaur, insa nu a luat nici o masura in sensul recuperarii acestuia.

Moneda de schimb pentru Basarabia

„Rusia este gata sa renunte la Basarabia daca Romania renunta la tezaur. Tezaurul nu mai poate fi intact. Deci trebuie sa recunoasteti ca Basarabia face ceva mai mult”, i-a transmis ministrul de Externe al Rusiei unui diplomat roman in septembrie 1921. Potrivit lui Cristian Paunescu, in perioada interbelica au existat mai multe tentative de negociere cu Rusia sovietica pentru returnarea tezaurului. Desi in acel moment Romania nu avea relatii diplomatice cu fosta URSS, discutiile se purtau fie la diversele conferinte internationale, fie prin intermediul unor diplomati romani insarcinati neoficial cu recuperarea tezaurului si, cu astfel de ocazii, s-a ridicat problema Basarabiei ca moneda de schimb.

„Lenjerie de cocota” contra aur

Dupa 15 ani de la predarea tezaurului, in 1932 incep, in sfarsit, negocieri pe cale oficiala. Dupa alti trei ani, in 1935, sovieticii ne restituie, cel putin scriptic, lazile cu documente de arhiva. Era vorba despre 1.443 de casete si baloturi si 9 pachete cu 403 monede vechi, toate ajunse cu vaporul in Romania. Daca ne luam insa dupa cele publicate in ziarul „Curentul” din acea vreme, transportul ar fi continut doar obiecte fara valoare, printre care „lenjerie de cocota”.

Troc cu obiecte furate

Si in Romania maresalului Antonescu tezaurului i s-a acordat o importanta deosebita. Cand trupele romane au intrat in URSS in timpul celui de-al doilea razboi mondial se pare ca au sechestrat mai multe bunuri de patrimoniu aflate in muzeele din Odessa. Informat despre situatie, maresalul Antonescu a afirmat ca trebuie pastrate, pentru ca ar putea constitui moneda de schimb pentru tezaurul Romaniei.

Nici Ceausescu nu a avut succes

O tentativa de recuperare a tezaurului a avut-o si fostul pre-sedinte Nicolae Ceausescu, in 1965. Potrivit academicianului Dinu C. Giurescu, care a fost solicitat de conducerea comunista a Romaniei pentru intocmirea unui dosar privind tezaurul, Ceausescu a cerut ferm, la Moscova, returnarea bunurilor, insa a fost respins la fel de ferm.

Cum am ratat locul 13 mondial in topul rezervelor de aur si am ajuns pe 31

Romania s-ar fi putut clasa pe locul 13 in clasamentul mondial al rezervelor de aur, deci cu aproape 20 de locuri mai sus decat pozitia ocupata acum, daca nu am fi trimis rusilor tezaurul in 1916 si am fi pastrat neatinsa rezerva de aur din 1944, potrivit lui Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului bancii centrale.

Tezaurul trimis de Romania la Moscova in doua faze, in 1916 si 1917 includea, pe langa multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate pana acum, si care sunt evaluate in prezent la 13 miliarde de lei sau 3,2 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Paunescu in cadrul simpozionului „Banca Nationala a Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial”. Din aceasta cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub forma de lingouri.

Potrivit consilierului BNR, daca celor 91 de tone de aur trimise la Moscova li s-ar adauga stocul de aur al BNR din 1944, de 244 tone de aur (fond folosit ulterior pentru a plati datoriile catre anumite tari) si cele 106 tone incluse in rezerva de aur a BNR astazi, atunci s-ar ajunge la o cantitate totala de circa 440 de tone tone, care ar pozitiona Romania pe locul 13 in lume din punct de vedere al rezervei de aur, imediat sub Banca Centrala Europeana, aflata pe locul 12.

In prezent, rezerva de aur a Romaniei ocupa pozitia 31 in acest clasament.

Dosarul tezaurului

Fiecare guvernator al Bancii Nationale a Romaniei face un legamant, la instalarea in functie, sa depuna toate eforturile pentru a incerca sa repatrize Tezaurul care a fost trimis la Moscova, a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a prezentat ieri dosarul tezaurului, in care sunt incluse toate actele prin care autoritatile Rusiei au preluat spre pastrare 93,4 tone aur fin dar si alte valori, inclusiv culturale, apartinind Bancii centrale, Academiei Romane, Casei de Economii si Consemnatiuni, Casei Regale si altor institutii.

Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare incarcatura istorica, pe care fiecare guvernator il preia la instalarea in functie si face un legamant sa depuna tot ce-i sta in putinta pentru a repatria tezaurul, a marturisit Isarescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ceausescu poate era interesat cumva sa scape de Moscova…Doar de ce credeti ca a facut piesa de teatru dupa invadarea Cehoslovaciei???
    Iliescu nu s-a obosit cu treaba asta pentru ca a facut s..ex…o..ral Moscovei
    Constantinescu atunci cind era la putere a fost ocupat cu minerii si joaca de-a prim-ministrii de atunci Ciorbea si Radu Vasile…
    Europa are rol de observator,Isarescu tehnic este interesat pentru visteria BNR,dar tace si face…
    La ce pleiada de ministri de Externe am avut din 1990 incoace CE pretentii sa ridicam???
    Mai ales ca Basescu este ocupat cu LICURICIUL acela mare sa faca stim noi ce…