Noutati :

Istoria Timisoarei, data la gunoi? Placi comemorative furate, ramasitele vechiului Port distruse in numele modernizarii

8 martie, 2014 - 09:32 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Doi oameni de cultura banateni trag un semnal de alarma asupra vandalismelor si distrugerilor care au loc in  Timisoara, sub privirile nepasatoare ale autoritatilor si cetatenilor deopotriva.

Dorotea Momir, o cunoscuta colectionara din Timisoara, pasionata de istoria Banatului, a trimis un mesaj ingrijorator cu privire la vandalizarea mai multor placi comemorative din oras.

„Au fost furate cele trei placi comemorative ce se aflau in zona vaporului D’Arc de la Podul Tineretii, dezvelite de Ziua Marinei, la 15 august 2012”, a transmis presei doamna Momir.

Este vorba despre:
1) Placa comemorativa, 150 de ani de atestare documentara a portului din Timisoara (1860-2010)
2) Placa comemorativa, 225 de ani de la reglementarea navigatiei si comertului pe Bega (1756-2011)
3) Placa comemorativa, 280 de ani de la prima cursa Timisoara-Pancevo pe canalul Bega (1732-2012)
Potrivit acesteia, placutele erau date jos, in urma lor ramanand doar urmele unei lipituri de mantuiala.
„Interesanta si de extrem bun simt este si observatia dnei Dorotea Momir: placi comemorative lipite… Probabil lipite cu scuipat. Un scuipat pe obrazul timisorenilor, insa unul cu siguranta generos bugetat…”, afirma revoltat scriitorul Dusan Baiski, coordonator al proiectului „Banaterra”, unde a fost realizata o inventariere a placilor comemorative din oras.

Mai mult, Dorotea Momir spune ca o alta placa, importanta pentru comunitatea maghiara, a disparut in urma cu doi ani, dar de atunci nu s-au luat masuri: „Recent am scris asociatiilor din comunitatea maghiara si le-am adus aminte ca de doi ani placa comemorativa Ady Endre a fost furata, nu e o rusine pentru comunitatea noastra, n-ar fi timpul sa facem ceva?”.

Doamna Momir mai atrage atentia ca pe malul Begai, modernizat cu fonduri europene, „au fost smulse si vor fi aruncate bornele de care se ancorau candva vapoarele in zona Capeteniei din Iosefin. Ele chiar au avut un rol acolo si dupa mine puteau fi lasate acolo ca relicve ale trecutului navigatiei de pe Bega. Acum se lucreaza la aleele de promenada, dar chiar asa de usor aruncam tot ce e istorie la gunoi?”.


„Incredibil la ce se preteaza politicienii locali. Dincolo de interesele lor meschine nu mai exista nimic. Din nefericire, sunt alesii nostri. Ne reprezinta. Astia suntem noi”, este concluzia trasa de Dusan Baiski.

Foto: Dorotea MomirInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Timisoara e a lui Robu,si din fericire pot spune voi l-ati votat. Pana termina mandatul va termina cu Timisoara veche, toata va fi dupa chipul si asemanarea lui. Apropo, Pelicanul mai exista sau a fugit dupa flota disparuta?

  2. PrimarulRobu vrea neaparat sa lase in urma sa, la unicul mandat, pentru ca altul nu va pupa, o Timisoara cu parcari, strazi pietonale pe asfalt si foarte putini copaci. A, sa nu uitam cercurile concentrice din Piata Libertatii, care vor fi un dezastru din beton, fara pic de respect fata de traditia si istoria locului. Nu uitati, trebuie sa-l „pensionam” pe Robu in 2016.

  3. Placile de alama nu le-a furat Robu ! Jaoretii din viitoarea capitala europeana sau daca vreti aceeasi jaoreti din capitala de 5 stele a lui Ciuhi !