Isterie in lumea stiintifica! A fost gasita particula lui Dumnezeu, cea care ar fi creat Universul!

Acceleratorul de particule de la Geneva pare sa-si fi atins scopul. Lumea vuieste la auzul unui zvon conform caruia s-ar fi descoperit celebra „particula a lui Dumnezeu” de la care s-a format Universul.
Isterie in lumea stiintifica dupa ce Daily Mail a dezvaluit o nota interna a fizicienilor de la Acceleratorul de particule de la Geneva conform careia asa-numita Particula a lui Dumnezeu ar fi fost descoperita la LHC. Primele informatii au aparut pe blogul lui Petre Woit de la Columbia University. Mai multi fizicieni s-au declarat deja sceptici in ceea ce priveste uriasa descoperire, altii au ramas rezervati pâna la aparitia unor informatii oficiale.

Speculatia se bazeaza pe o nota interna anonima. Potrivit notei, informatia ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN in apropierea Genevei. In timp ce unii fizicieni sustin ca nota este o farsa, altii spun ca ar putea fi o mare descoperire in fizica particulelor care ar ajuta la intelegerea felului in care functioneaza universul. Fizicianul Sheldon Stone de la Universitatea Syracuse spune ca „daca este adevarat, ar fi extraordinar”. Potrivit teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs confera masa tuturor celorlalte particule si este crucial pentru a intelege cum s-a format universul dupa Big Bang.

Marile acceleratoare de particule, cum ar fi LHC si Treveton de la Fermilab din Illinois, sunt de mult in cautarea bosonului Higgs si a altor particule subatomice.in interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generând o multime de alte particule subatomice. Nota interna sugereaza ca detectorul de particule multifunctional Atlas de la LHC ar fi citit o semnatura care ar putea fi a bosonului Higgs. Potrivit notei, acest semnal este in concordanta, in ceea ce priveste masa si alte caracteristici, cu ceea ce se asteapta de la bosonul Higgs. Pe de alta parte, alte aspecte ale semnalului nu se potrivesc previziunilor. „Rata de producere este mult prea mare decât s-ar fi asteptat la bosonul Higgs, potrivit teoriei Modelului Standard”, a declarat fizicianul Sheldon Stone.

Semnalul ar putea fi dovada unei altfel de particule, „ceea ce ar fi chiar mai interesant, sau ar putea fi rezultatul unor fenomene din fizica de dincolo de Modelul Standard”, potrivit lui Stone. El a subliniat faptul ca nota nu este un rezultat oficial al echipei de la detectorul Atlas, deci speculatiile cu privire la validarea sau implicatiile descoperiri ar putea fi premature. Sheldon Stone a adaugat ca „este nelegitim si nestiintific sa se vorbeasca public despre un material de colaborare interna inainte de a fi aprobat”. Unii cercetatori au deja mari indoieli ca bosonul Higgs va putea fi detectat vreodata. LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al carui cost de productie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, si-a reluat experimentele stiintifice cu protoni in februarie.

Aflat intr-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncime sub granita franco-elvetiana, LHC foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. in plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme. In zonele in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii. Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice si LHCb. Atlas si CMS sunt detectori multifunctionali, in timp ce Alice si LHCb sunt proiectati pentru cercetari stiintifice specifice.

Cercetatorii incearca sa identifice, in cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite si „ale lui Dumnezeu”, cruciale pentru intelegerea fizicii actuale, pe care multi le-au studiat fara sa le fi vazut vreodata. De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decât 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul. Cercetatorii de la CERN vor, de asemenea, sa studieze misterele materiei si anti-materiei.  Cel mai puternic accelerator de particule subatomice din lume, Large Hadron Collider (LHC), va continua sa functioneze neincetat pâna la sfârsitul anului 2012, cu o scurta pauza de mentenanta in 2011, in cautarea materiei negre si a unor particule simetrice descoperite recent si botezate „sparticule”, conform LifeScience.com.

Una dintre aceste subparticule „vânate” este bosonul lui Higgs sau „particula lui Dumnezeu”, fiind subparticula care in mod teoretic confera masa tuturor celorlalte particule in componenta carora intra. Fizicienii erau optimisti ca anul 2011 ar putea fi anul in care prima astfel de particula va fi observata. De altfel, inca din 2010 au aparut unele informatii in legatura cu aceastad escoperire. Fizicianul Tommaso Dorigo de la Universitatea din Padua a scris despre o posibila descoperire a particulei de catre acceleratorul Tevatron de la Fermi National Accelerator Laboratory din Batavia, Illinois.

„Mi-a ajuns la urechi, din doua surse diferite, ca un experiment de la Tevatron va produce dovezi cu privire la un semnal de la bosonul lui Higgs. Nu se fac afirmatii definitive, dar se vorbeste de un rezultat neasteptat”, scrie Dorigo pe blogul sau. Din nefericire fizicianul nu da prea multe detalii, dar daca este adevarat atunci va fi o descoperire extraordinara. Bosonul Higgs, numit in mod literar si „particula lui Dumnezeu”, a fost propus pentru a explica de ce particulele au masa. Este singura particula din modelul standard care nu a fost inca identificata. Descoperirea ei ar confirma teoria, iar un esec ar insemna ca trebuie sa ne indreptam catre teorii mult mai exotice si interesante.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.