Noutati :

ISHSC 2021 – tururi virtuale in biserici timisorene, in aplicatii de realitate virtuala

16 decembrie, 2021 - 11:32 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Timisorenii si nu numai sunt invitati sa participe la tururi virtuale ale Bisericii romano-catolice „Preasfanta Inima a lui Isus” din Piata Balcescu si Bisericii romano-catolice Millennium din Piata Traian pentru o experienta unica intr-un spatiu 3D interactiv, cu imagini 360, poze vechi si noi, elemente audio si informatii sub forma de text, imbinate printr-o poveste unica si integrate intr-o aplicatie de realitate virtuala. Produsele sunt realizate de castigatorii concursului international ISHSC 2021 (International Spotlight Heritage Student Contest 2021) – echipe mixte de studenti romani, italieni si danezi – si au fost prezentate in cadrul Turului virtual de finisaj Patrimoniul sub reflectoare 2021: Cartierul Fabric – Lumi in destine.

Aplicatiile castigatoare ale concursului ISHSC 2021 au fost prezentate online celor peste 130 de participanti. Evenimentul a fost adresat studentilor din Universitatea Politehnica Timisoara si nu numai si a reunit echipele de implementare a proiectului Spotlight Heritage Timisoara, prin echipa Centrului de e-Learning UPT, a Centrului Multimedia UPT, a Muzeului National al Banatului, dar si partenerii si colaboratorii in dezvoltarea proiectului, printre care prof. Smaranda Vultur, cea care a facut posibila relatarea istoriilor personale ale locuitorilor din cartierul Fabric de altadata, intervievati de echipa Grupului de Istorie Orala si Antropologie Culturala, pe care il coordoneaza. Cei peste 130 de participanti prin Zoom si Facebook au avut ocazia sa descopere expozitiile, aplicatiile digitale si evenimentele organizate in jurul cartierului Fabric in cursul anului 2021, atractia serii fiind aplicatiile de realitate virtuala care au fost selectate castigatoare in cadrul concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2021, prezentate in premiera de studentii UPT Marius Tataru si Silviu Berzescu.

Inregistrarea evenimentului poate fi urmarita la adresa: https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/tur-virtual-de-finisaj-patrimoniul-sub-reflectoare-2021-cartierul-fabric-lumi-in-destine/

ISHSC si studentii internationali creatori de povestiri digitale

Initiativa apartine Universitatii Politehnica Timisoara si a fost pusa in practica in cadrul proiectului „Spotlight Heritage Timisoara 2021 – Fabric – Lumi dincolo de Destine”, finantat in 2021 de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara; partenerii concursului au fost Aalborg Universitet din Danemarca si Università di Modena e Reggio Emilia din Italia.

In cadrul concursului, studentii au lucrat in echipe internationale, formate din cate un reprezentant al studentilor de la fiecare universitate partenera, si au creat impreuna o povestire digitala in realitate virtuala cu resursele din cadrul proiectului Spotlight Heritage Timisoara, folosind artefactele, textul si povestile multimedia existente si, totodata, integrand acestea intr-o experienta de realitate virtuala.

Castigatorii concursului au fost cele doua echipe formate din studentii Christian Bodskov si Oliver Engermann – Aalborg Universitet, Danemarca, Ilie-Silviu Berzescu si Marius-Cosmin Tataru – Universitatea Politehnica Timisoara, Doresita Marino si Luca Contardi – Università di Modena e Reggio Emilia, Italia.

Povestile bisericilor timisorene, explorate intr-un spatiu virtual

Aplicatiile castigatoare contin un tur virtual al Bisericii romano-catolice „Preasfanta Inima a lui Isus” din Piata Balcescu (cartierul istoric Elisabetin) si al Bisericii romano-catolice Millennium din Piata Traian (cartierul istoric Fabric), intr-un spatiu virtual 3D, cu imagini 360, poze vechi si noi, elemente audio, precum si informatii despre istoria si arhitectura cladirilor, a obiectelor de arta din interiorul acestora (picturile, vitraliile, orgile din interiorul bisericilor), dar si despre personajele din istorie care si-au pus amprenta in constructia, proiectarea si dezvoltarea cladirilor timisorene. Toate aceste elemente sunt integrate intr-o aplicatie de realitate virtuala interactiva si unica prin intermediul caruia utilizatorul poate explora bisericile prin intermediul artefactelor de povestire digitala in realitatea virtuala.

Aplicatiile vor putea fi descarcate si utilizate pe ochelarii de realitate virtuala Oculus Quest 2, dar si pe platforma web si mobila Cospaces Edu.

Resursele Spotlight Heritage Timisoara utilizate de studenti in dezvoltarea aplicatiilor sunt disponibile in limba romana si engleza pe site-ul https://spotlight-timisoara.eu/ si in aplicatiile mobile pentru Android si iOS care se gasesc in magazinele de aplicatii cu denumirea „Spotlight Timisoara”.

Proiectele au fost evaluate de un juriu format din dr. Diana Andone si dr. Silviu Vert, Universitatea Politehnica Timisoara, si Marius Cornea, Muzeul National al Banatului, fiind acordate premii ce au totalizat 3600 de euro. De asemenea, castigatorii vor fi nominalizati la Premiile EU Medeea 2022, sectiunea pentru studenti, dar si la Interactive Digital Media Student Contest 2022.
Despre Spotlight Heritage Timisoara.

Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timisoara este o initiativa culturala digitala a Universitatii Politehnica Timisoara prin Centrul de e-Learning si Centrul Multimedia, realizata in parteneriat cu Muzeul National al Banatului, parte a Programului Cultural Timisoara Capitala Culturala Europeana a Culturii. Proiectul cultural este co-finantat de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Judetean Timis.

Proiectul isi propune sa creasca interesul publicului larg fata de cartierele istorice ale Timisoarei, marginale si neglijate, prin utilizarea povestirilor digitale pentru a oferi localnicilor si turistilor abilitatea sa vada, sa auda, sa simta, dar si sa actioneze, sa co-creeze si sa interiorizeze orasul. Proiectul combina amintiri personale, din trecut si prezent, cu date istorice si arhitecturale, prin suprapunerea digitala a patrimoniului imaterial si prin punerea bazelor unei guvernari participative a patrimoniului cultural. Itinerariile digitale si fizice ale cartierelor Iosefin (2019), Elisabetin (2020) si Fabric (2021) isi divulga povestile prin mai multe straturi: o expozitie de muzeu, o expozitie pe strada, un site online, o aplicatie mobila si o aplicatie de realitate augmentata.

Informatii despre eveniment si proiect sunt disponibile si pe:
Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tmInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...