Iohannis: Romania condamna cu fermitate recunoasterea de catre Rusia a regiunilor ucrainene Donetk si Lugansk ca independente

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Romania condamna cu fermitate recunoasterea de catre Rusia a regiunilor ucrainene Donetk si Lugansk ca independente.

Este o incalcare flagranta a dreptului international, care trebuie sa atraga cel mai sever raspuns al comunitatii internationale„, subliniaza el.

Iohannis adauga ca: „Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninta, prin actiunile sale, pacea si securitatea globale garantate de insusi Consiliul de Securitate ONU, incalcand deliberat principiile de drept international prevazute de Carta ONU si de Actul final de la Helsinki„.

Presedintele Iohannis a spus ca, prin aceasta decizie, Rusia incalca obligatiile care ii revin in calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de continut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, ameninta, prin actiunile sale, pacea si securitatea globale garantate de insusi Consiliul de Securitate ONU, incalcand deliberat principiile de drept international prevazute de Carta ONU si de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internationala trebuie sa sanctioneze ferm, imediat si fara echivoc aceasta decizie lipsita de responsabilitate a Rusiei. Romania reafirma si in acest context sustinerea puternica pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei si va actiona in coordonare cu partenerii si aliatii sai pentru aplicarea masurilor de raspuns potrivite”, a afirmat el.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaste independenţa regiunilor separatiste Doneţk si Lugansk, din estul Ucrainei. Acesta urmeaza sa fie ratificat si de Parlament. Putin a cerut Ucrainei „sa inceteze razboiul” in regiunile separatiste, amenintand cu „consecinte majore”.

Miscarea ar putea permite Rusiei sa trimită trupe in estul Ucrainei pentru a proteja ceea ce de acum Rusia considera a fi doua natiuni independente.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. stați flexați că iohanis probabil habar n-are de declarația asta. a fost scrisă de consilieri copy paste după altele din vest. singura problema a lui iohanis e că-l deranjează ăștia de la golf ski weekend prelungit etc

  2. Dupa aceeasi logica, nici israel nu e o tara

  3. Chiar nu are nicio treaba Romania, cu sau fara neamtul impus acolo sus tocmai de NATO, cu provinciile ucrainiene!!!