Ioana Constantin, presedintele M10, la Timisoara: Candidatii in alegerile parlamentare in Timis vor fi stabiliti de organizatia locala

TIMISOARA. Despre alegerile parlamentare care bat la usa, despre esecul M10 in alegerile locale la Timisoara, precum si despre posibile aliante ori despre votul electronic, vorbeste Ioana Constantin, presedintele M10, intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro.

In Timis, la locale ati dat gres, avand in vedere ca nu v-ati prezentat nici cu liste de candidati pentru Consiliul Local Timisoara si nici pentru Consiliul Judetean, precum nici cu un candidat pentru primaria Timisoara. Cum va pregatiti in Timis pentru urmatoarele alegeri, cele din toamna?

-Din pacate, la alegerile locale nu am reusit sa candidam pe Timisoara. Avem 4 de consilieri locali in judet, insa suntem intr-un proces de reconstructie a organizatiei. Cumva, la Timisoara s-a intamplat acelasi lucru care s-a intamplat in orasele mai mari. A fost un paradox, noi am avut mai mult succes in comunitatile mai mici, in orasele mai mici si in mediul rural, nu in mediul urban, pe care l-am considerat noi mediul nostru predilect. Nu a fost asa, a fost tocmai invers. Pentru alegerile parlamentare, pe plan national ne propunem 5-7% si suntem unul dintre acele partide noi care are structuri in teritoriu deja in mai mult de jumatate din judetele tarii. Suntem intr-un proces de extindere in perioada aceasta, de creare de noi organizatii. La nivelul judetului Timis suntem intr-un proces de consolidare a organizatiei, mai ales a organizatiei municipale.

Cati membri aveti in judetul Timis?

Avem aproape 200 la nivel de judet, membri activi, pentru ca mai sunt si cei online care nu au apucat sa semneze adeziunea scrisa. Avem si formula aceasta de inregistrare online si oamenii se mai implica online, dar nu atat de mult fizic. Ne propunem 10% la nivel de Timisoara, dar o sa fie destul de complicat, insa la inceputul lunii septembrie vom lansa programul politic si vom incepe sa lansam candidatii pentru judet.

M10 a fost extrem de putin vizibil in Timisoara in aceasta perioada, pe ce oameni mizati aici?

Vizam oameni care nu au mai facut politica inainte, insa decizia cu privire la candidatii pentru Timis este strict a organizatiei. Ei vor decide care sunt candidatii si ordinea in care vor fi pe lista, nu ne amestecam noi cei de pe plan national.

In Timis este destul de putin cunoscuta organizatia. Exista un presedinte deja?

Sigur, s-au produs niste schimbari la nivelul judetului Timis, presedinte este Florian Feraru, a fost numit de curand, iar la nivelul organizatiei de municipiu, Gabriel Tusineanu. Gabriel se implica foarte tare in monitorizarea administratiei publice pe plan local, a facut o gramada de sesizari, a urmarit si urmareste sedintele de consiliu local. Ma rog, face niste sesizari si primeste niste raspunsuri birocratice, lipsite de respect total. Am citit si eu cateva si am ramas uimita ca asta e modul in care primaria raspunde si felul in care se iau deciziile… Si cetatenii ar trebui sa urmareasca ce se intampla, pentru ca sedintele de consiliu local sunt publice, oamenii ar putea sa mearga acolo sa vada ce se intampla.

Concret, ce va asteptati sa obtineti dupa alegerile parlamentare? Aveti un pronostic in ceea ce priveste partidul?

Ne propunem 5-7%, ceea ce inseamna undeva la 25-30 de parlamentari. 5% inseamna 23-24 de parlamentari, asta e minimul ca sa intri in Parlament. Pragul acesta este, sigur, un alt mod de a bloca partidele noi si initiativele mai micute, pentru ca, daca nu iei 5% si iei 3%, voturile se duc tot la partidele mari, deci degeaba ai reusit sa participi si cumva cetateanu voteaza, degeaba, ca de asta si simte ca voteaza degeaba. Ar trebui sa ii convingem pe oameni ca votul lor nu e inutil, dar toate barierele astea…

In Timis aveti deja oameni care si-au anuntat intentia de a candida pe listele M10?

Nu as putea sa va spun de pe acum. Colegii mei sunt in discutii cu oameni din zona culturala, cu oameni din zona mass-media, dar ei vor decide. La sfarsitul lunii septembrie vom anunta public.

Ati fost sustinatorii votului prin corespondenta sau electronic pentru romanii din strainatate. Credeti ca veti avea succes cu siteul diaspora 2016? Vor fi o voce romanii din strainatate, mizati pe ei la alegerile din toamna?

Cred ca la alegerile parlamentare vor vota mult mai putini decat au votat la prezidentiale, desi atunci au fost blocati si nu au reusit. Votul prin corespondenta, in forma lui initiala, pentru ca acum am vazut, guvernul a modificat proiectul de ordonanta de urgenta, votul prin corespondenta, in forma lui initiala nu ii ajuta in niciun fel pe romanii din diaspora. Ei ar fi trebuit sa completeze, sa printeze niste cereri, sa le duca personal sau prin posta la ambasade, nu era foarte clar ce au de facut. Noi am facut un site prin care am aratat ca se poate, sigur, nu aveam voie prin lege sa le spunem ca pot trimite electronic, dar prin site-ul nostru puteau sa completeze online. Doar isi introduceau datele si se genera automat intr-un alt formular si puteau sa printeze direct fara sa mai stea sa se chinuie sa caute informatii. Am reusit sa inscriem in primele zile in jur de 300 de persoane. Este foarte bine acum ca Guvernul a modificat legea, dar totusi numarul de romani care s-au inscris in registrele electorale este foarte scazut. Sunt 6.000, dintre care 3.000 si ceva au optat pentru votul prin corespondenta. Si, daca nu vor fi suplimentate sectiile de votare, cred ca din nou ne vom confrunta cu situatia din 2014 cand au stat la cozi sa voteze. Si o alta chestiune, nu am inteles de ce nu a fost promovat votul prin corespondenta si de ce nu a fost promovata posibilitatea ca oamenii acestia sa se poata inscrie in registrul electoral si pot singuri sa isi ceara o sectie de votare in localitatea in care ei stau. Asta era foarte important, 100 de oameni puteau sa ceara o sectie de votare in localitatea lor si noi stim ca romanii din disapora sunt niste comunitati foarte legate,apropiate, deci oamenii acestia se cunosc intre ei si pot sa genereze o solicitare de felul acesta, dar nu a existat vointa pentru ei.

Ce facem cu ei, cum ii aducem la vot?

Ne trebuie vot electronic, de fapt. Oricum, cred ca la alegerile parlamentare prezenta va fi mai scazuta in disapora, o data pentru ca eu cred ca sunt extrem de dezamagiti, cum suntem si noi, in tara, de ce nu a reusit sa faca presedintele Iohannis. Presedintele Iohannis eu nu cred ca a castigat, a fost un vot impotriva lui Ponta, deci Ponta a pierdut, nu Iohannis a castigat. Si cred ca este o dezamagire in randul lor, si apoi toata aceasta birocratie legata de votul prin corespondenta… Cumva te simti jignit cand stii ca esti atat de departe de casa si stii ca ai plecat doar pentru ca nu vedeai nicio speranta aici, de aceea ai plecat, si te simti tradat de propria ta tara care nu te lasa sa iti exerciti nici macar dreptul la vot. Insa, pe termen lung trebuie sa ajungem la votul electronic. Este foarte simplu, oamenii pot vota de pe telefoane, de pe tablete, de pe computere, nu conteaza ca esti in tara sau in disapora, poti sa fii in vacanta, trebuie doar sa ai semnal. Noi, in interiorul partidului, votam online. La alegerile interne am votat online, votam electronic ordinea pe liste, candidati, orice alte chestiuni pe care le avem de votat, noi le votam online. Avem un sistem de vot electronic, implementat de departamentul nostru de IT, este foarte simplu.

Este acesta viitorul votului?

Ar trebui sa fie, da. Cei batrani pot vota in continuare la sectiile de votare clasice, dar trebuie sa existe oportunitatea si pentru ceilalti sa voteze electronic. Cred ca prima oara cand vom reusi sa implementam votul electronic, vom avea o prezenta ridicata la vot, pentru ca oamenii vor dori sa vada in primul rand cum functioneaza si, cand vor vedea ca functioneaza foarte simplu si ca nu e nevoie de nimic sofisticat, vor continua sa voteze.

Aveti in vedere o potentiala alianta sau ati lansat invitatii altor formatiuni pentru a realiza o constrctie politica pentru alegerile din toamna? Ma gandesc aici la USR…

Uniunea Salvati Romania nu doreste sa faca aliante electorale, ei doresc doar sa existe fuziuni, sa absoarba, sau altii sa isi puna candidatii pe listele lor. Mie mi se pare extrem de gresit, mai ales ca esti un partid foarte nou, sa vii sa omori cumva restul partidelor noi de pe piata, care au structuri in teritoriu. M10 nu poate niciodata sa fuzioneze cu USR, pentru ca noi avem structuri in teritoriu. Sigur, unele sunt mai mici, altele mai mari, in unele am avut rezultate foarte bune, in altele am avut un esec, dar am muncit un an de zile sa construim aceste organizatii si e foarte complicat, pentru ca un partid politic nu se face asa… Ei nu sunt deschisi spre o colaborare, ceea ce este pacat. In Bucuresti au dat Capitala pe mana PSD pentru ca nu au dorit sa colaboreze. E exact aceeasi strategie pe care a folosit-o Nicusor Dan in Bucuresti: noi nu facem aliante, toata lumea sa se dea la o parte sa ma sustina pe mine, candidatul. Acum vine USR si spune: noi nu facem alianta, toate partidele sa vina sa se verse la noi. De ce? Cum ai stabilit ca tocmai tu esti centrul mesei? Poate ca sunt altii care ar putea sa faca asta, dar cred ca era mult mai in regula sa facem o alianta mai larga a tuturor formatiunilor politice noi.

Ati fi dispusi sa mergeti intr-o alianta mai larga?

Intr-o alianta mai larga sigur ca da. Noi am avut discutii si cu alte formatiuni politice, dar ne-am oprit, pentru ca este acest prag electoral de 5% sa intri in Parlament, insa pentru o alinata de doua partide pragul sare la 8%, pentru 3 – 9%, 10% pentru oricate. Dar cu o alianta in care am fi reusit sa ne strangem cu totii…, daca am fi reusit sa facem aceasta alianta si sa intram in parlament… Dar nu exista aceasta dorinta de colaborare, ci doar aceea de a inghiti restul formatiunilor. Nu inteleg acest mod de a face politica in care toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata ta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.