Invitatie la Praga, in ‘Orasul de aur’ scaldat in lumini de toamna

O citadela a catedralelor, a turnurilor, a palatelor, asezate in jurul Vltavei pe care aluneca gratios lebede, si ele parca din alte timpuri, Praga este un loc aparte, in care te simti invaluit de un parfum aristocrat la fiecare pas.

Una dintre cele mai cochete si mai atractive capitale europene, un vechi oras regal care atrage anual peste patru milioane de turisti, dar reuseste sa-si pastreze totusi aerul de maretie de demult, ce nu apune niciodata.
Agentia de turism Ultramarin va propune sa explorati in aceasta toamna un oras in care aproape toate obiectivele importante din Orasul Vechi sunt in patrimoniul UNESCO – o multitudine de palate si taverne rasfirate pe strazi pitoresti, cu un aer de secol XVII – toate acestea insa restaurate si bine intretinute, intr-o zona exclusiv pietonala.

Orasul pare ca nu a simtit curgerea timpului: ulitele si strazile pietruite, vilele si palatele cu gradini cu aer nostalgic, maiestuosul Castel (care, conform Cartii Recordurilor, este cel mai mare castel din lume, avand 570 m lungime), dau impresia ca traiesti in urma cu cateva secole, printre cavaleri si regi. Plimbandu-te pe stradutele intortocheate din Staré Město, printre comercianti ambulanti costumati ca pe vremuri, crasmari care te imbie sa le calci pragul tavernelor medievale sau saltimbanci stradali ce-ti umplu urechile cu povesti si balade din alte veacuri, te astepti in orice clipa sa dai nas in nas cu domnite gratioase sau aristocrati de moda veche.

Staré Město, sau Orasul Vechi – situat intre Piata Wenceslas si Podul Carol, este cel mai frecventat loc turistic din Praga. Alei inguste se stracoara printre cladiri baroce si gotice, precum Catedrala Tyn (1256) sau Biserica Sfantului Nicolae (sec XIII). in piata din Staré Město se afla faimosul Ceas Astronomic (Orloj), construit in 1410, iar turnul Vechii Primarii ofera o priveliste panoramica  unica asupra intregului loc.

Un alt obiectiv pe care Ultramarin va indeamna sa il vizitati este Castelul Praga – domeniul legendar al intemeietorilor orasului si al tuturor ducilor, regilor si imparatilor Boemiei. in prezent, acesta este muzeu, dar si sediul presedintiei. Piatra de temelie i-a fost pusa undeva prin 870, iar acesta este celebrul castel care l-a inspirat pe Franz Kafka pentru romanul cu acelasi nume. In complexul de cladiri care alcatuiesc castelul se mai afla Bazilica Sfantului Gheorghe, Catedrala Sfantului Vitus, patru palate (vechiul palat regal – Starý královský, palatul de vara – Letohrádek královny Anny, palatul Lobkovický si noul palat regal – Nový královský), numeroase alte conace, amfiteatre si edificii si opt gradini. Castelul care l-a inspirat pe Kafka este situat, precum in roman, pe un deal semet, de pe care ai o priveliste grandioasa asupra Pragai.

“Orasul celor o suta de clopotnite” sau “Orasul de Aur” mai are inca zeci de locuri de descoperit, zeci de emotii de trait, zeci de amintiri pentru o viata. Praga este un oras ce trebuie vizitat macar o data, iar anotimpul culorilor de toamna este una din cele mai bune perioade pentru a parcurge pe indelete, alaturi de ghizii Agentiei de turism Ultramarin, stradutele neasemuite ale frumosului oras.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.