Noutati :

Investitorii mari ocolesc Timisoara din cauza birocratiei? Autorizatiile pentru investitiile de peste 1 milion de euro se vor acorda in 7 zile

7 august, 2011 - 01:26 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
4

TIMISOARA. Marii investitori au cam ocolit Timisoara in ultimii ani. Cel mai probabil din cauza crizei, spun edilii orasului, insa unii consilieri locali nu sunt de aceeasi parere. De aceea au aprobat un proiect de hotarare care ii obliga pe functionarii primariei sa elibereze toate avizele necesare pentru investitiile de peste 1 milion de euro care se vor face in Timisoara, in termen de sapte zile lucratoare.

Unul dintre proiectele de anvergura pierdute de Timisoara a fost considerat, in urma cu doi ani, uzina Mercedes

Investitorii prefera alte orase din vestul tarii

„Investitorii straini mari au dubii sau cel putin au avut mari semne de intrebare in a veni in Timisoara, tocmai pentru ca aici, comparativ cu alte orase din vestul tarii, birocratia si aprobarile durau de cateva ori mai mult. Au fost foarte multe investitii in Timisoara care nu s-au dus la final din cauza birocratiei. in anii 2006 – 2007, chiar si la inceputul anului 2008, o serie de proiecte imobiliare de mare anvergura, sa ma refer numai la mall-ul de pe partea de sud a orasului, care ulterior a fost abandonat din cauza crizei economice, partea spaniola intrand in insolventa, au stat in primarie si in alte institutii trei, patru ani“, ne-a declarat consilierul local Radu Toanca. Unul dintre proiectele de anvergura pierdute de Timisoara a fost considerat, in urma cu doi ani, uzina Mercedes, care a ales un orasel din Ungaria, Kecskemet, din cauza complicitatilor dintre speculantii imobiliari si edilii care ar fi trebuit sa autorizeze investitia de 800 milioane de euro. Chiar primarul Aradului, Gheorghe Falca, a precizat ca cea mai mare investitie care a abandonat Timisul in favoarea Aradului, din cauza birocratiei, a fost estimata la 104 milioane de euro. Edilul aradean nu a dezvaluit despre ce afacere a fost vorba.

Primarul Gheorghe Ciuhandu nu este insa de aceeasi parere. El spune ca investitiile incepute in momentul de fata in Timisoara sunt cam de 70 de milioane de euro, oferindu-ne ca exemplu firmele mari, cum ar fi fabrica de anvelope Continental sau fabrica Elba. „Se pare ca se traieste cu impresia ca Timisoara nu are investitii. in momentul de fata, in Timisoara, investitiile incepute si in curs de investitie se cifreaza cam la 70 de milioane de euro, la firme mari, cum ar fi, de exemplu, Continental, Elba si altele. Nu le mai nominalizez pe toate. Mai sunt si de anvergura mai mica“, a declarat Gheorghe Ciuhandu.
Executivul primariei, acuzat de „intelegeri”

Cat despre durata de acordare a avizelor si autorizatiilor, Ciuhandu a tinut sa precizeze ca exista deja o taxa de urgenta pe care marii investitori o platesc ca sa primeasca toate documentele necesare mai devreme. Alesul municipal Adrian Pau a acuzat insa executivul primariei de  favoritisme. „Anumite firme obtin autorizatiile necesare chiar si intr-o zi si fara sa plateasca taxa de urgenta. Nu as vrea sa vorbesc aici de exemple“, a spus consilierul in sedinta de consiliu local in care a fost aprobat proiectul privind investitiile de peste un milion de euro.

Tot mai putine investitii majore in Timisoara

Reprezentantii Primariei Timisoara nu au stiut sa ne furnizeze un numar de investitii de peste un milion de euro in capitala Banatului. „In ultima perioada, a scazut numarul investitiilor in general, nu numai in Timisoara. Investitorii nu sunt obligati sa anunte la primarie investitiile pe care le fac, deci nu au nevoie sa le aprobe primaria, dar cei care construiesc au nevoie de autorizatii. in ultimul an au fost eliberate autorizatii pentru doua investitii mari de aproximativ 30 de milioane de euro si mai multe autorizatii pentru supermarketuri si minimarketuri. Pentru una dintre cele doua deja s-a anuntat ca vor veni la reautorizare, deoarece vor realiza o investitie mai mica decat cea preconizata, din motive financiare reconsiderandu-si politica“, a declarat Lacramioara Condea, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Cert este ca urmatorii mari investitori ai Timisoarei, care vor sa aduca mai bine de un milion de euro in capitala Banatului, vor primi toate avizele in sapte zile lucratoare de la depunerea documentatiei. „Acest tip de demers al nostru vine si pe fondul faptului ca investitiile straine si autohtone de peste 1 milion de euro sunt foarte mici in Timisoara si acelea trebuie protejate, incurajate si nicidecum aruncate in derizoriu si hartiile plimbate luni sau chiar ani in birourile municipalitatii. Vrem sa eliminam orice fel de influenta subiectiva a birocratiei din primarie“, explica Radu Toanca motivatia proiectului. Din partea Institutiei Arhitectului sef si a Directiei de Dezvoltare, reprezentantii municipalitatii spun ca noua hotarare adoptata saptamana trecuta de consilierii locali este un semnal foarte bun pentru investitori si poate avantaja Timisoara in competitia cu alte orase pentru atragerea marilor investitori.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Timisoara ca administratie publica nu poate sa atraga investitii majore deoarece nu prea dispune de loc – adica de suprafete de teren pe care sa se realizeze investitiile. Primarul Aradului, Gh. Falca a mentionat corect Timisul ca impotent in realizarea unei investitii de 104 milioane de euro. insa acolo nu primaria este administratie publica responsabila, ci Consiliul Judetean Timis, adica C. Ostaficiuc. Deci nu este corect ca primaria Timisoara sa fie anatemizata pentru faptul ca investitorii majori ocolesc judetul Timis. Cat despre opinia consilierului Toanca, eu personal cred ca este lipsa de viziune. Concluzia mea la acest articol este ca are o abordare tendentioasa a problemei investitiilor in zona si ca autorul nu are suficienta experienta socio-economica pentru a face o analiza pertinenta asupra situatiei la zi si de perspectiva.

  2. si pana acum se dadeau autorizatii in 7 zile. articol degeaba, despre un consilier degeaba.

  3. de aia a plecat Mercedes in Ungaria, idiotule?

    • Autorul este o doamna !!!