Noutati :

Investigatii gratuite la plamani, la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara

17 iunie, 2022 - 11:05 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. La Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” Timisoara, pot fi realizate, incepand din aceasta saptamana, o serie de investigatii pulmonare gratuite, pentru stabilirea unui diagnostic complet. De aceste investgatii pot beneficia si alti pacienti decat cei internati in unitatea sanitara.

CITESTE SI: Politistii sunt in alerta. Doi copii disparuti in Timis. Daca ii vezi, suna la 112

Analizele se fac pe baza unei recomandari de testare prescrisa de medicul pneumolog curant si in urma unei programari.

Vorbim, de exemplu, de testarea capacitatii de difuzie (DLCO), pentru a determina cat de eficient transfera plamanii oxigen din aer in fluxul sanguin, sau de pletismografia corporala totala, test prin care putem determina capacitatea pulmonara totala (cantitatea totala de aer care poate fi stocata de plamani) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care ramane in plamani dupa un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta intr-o cabina etansata, numita cabina pletismografica si va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce in cavitatea bucala. În tot acest timp, presiunea si debitul aerului sunt masurate. Un alt test ce poate fi realizat gratuit, in spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistenta a muschilor respiratorii, atat a celor responsabili de inspir, cat si a celor utilizati in timpul expirului. Putem realiza chiar si o provocare bronsica pentru a evalua reactia cailor respiratorii la anumite substante ce pot declansa bronhospasmul si wheezingul (respiratia suieratoare). Toate aceste investigatii ajuta medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet si administrarea unui tratament corespunzator. Exista insa si anumite contraindicatii care necesita temporizarea efectuarii testarii cum ar fi de exemplu hemoptizia (exprimarea sangelui prin tuse), fumatul cu o ora inainte de efectuarea testarii, efortul intens cu 3 ore inaintea testarii, interventii chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau istoric de infarct recent (in ultimele 3 saptamani) ”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorari Functionale – Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” Timisoara.

De asemenea, pacientii beneficiaza de gratuitate pe baza cardului de asigurat si a trimiterii de la medicul pneumolog curant la efectuarea spirometriei, acea investigatie care masoara volumul si debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirata, dar si usurinta si rapiditatea cu care este expirat aerul din plamani.

Aparatul pe care-l folosim, de fapt vorbim de un sistem complex de testare functionala pulmonara, permite realizarea intr-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigatii. Astfel, celor care vin pentru testare le deschidem ceea ce numeste internare de zi. Pentru ca aparatul este unic in vestul tarii, am luat deja legatura cu colegii mei pneumologi din judetele invecinate, astfel incat sa putem investiga nu doar bolnavii din Timis, ci si pacienti din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si chiar Bihor”, mai explica dr. Noemi Suppini.

Toate aceste investigatii sunt decontate pacientilor asigurati de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

In cazul persoanelor neasigurate sau a celor care nu au bilet de trimitere de la medicul curant, investigatiile se fac contra cost, pretul analizelor putand fi gasit pe pagina de internet a Spitalului de Boli Infectioase Timisoara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...