Investigatia nedureroasa si neinvaziva ce permite diagnosticarea bolilor de ficat, bila, pancreas, vezica sau rinichi. Se face la Timisoara

TIMISOARA. Informatii utile pentru cei suferinzi vin de la medici intr-o noua Lectie de la Babes, rubrica de sanatate saptamanala oferita de medici la Timisoara.

Doctorii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie vorbesc despre Colangio-RMN (colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica), o investigatie imagistica non-invaziva, neiradianta, utila in examinarea patologiilor sistemului biliar si pancreatic, ce include ficatul, vezica si caile biliare, canalul pancreatic si pancreasul.

Avantajul unei asemenea investigatii este dat de posibilitatea diagnosticarii si evaluarii patologiilor extraductale (nu doar a celor din caile biliare) si parenchimatoase (ale organelor cavitatii abdominale – ficat, pancreas, splina, rinichi).
Colangio-RMN se recomanda pentru identificarea anomaliilor congenitale la nivelul cailor biliare, leziunilor chistice pancreatice, identificarea unor traume la nivel pancreatic sau biliar, in cazul unor suspiciuni de pancreatita cronica, litiaza coledociana, cancerul cailor biliare, canale biliare si pancreatice blocate sau ingustate. In plus, investigatia este utila in evaluarea pre sau postoperatorie a drenajului biliar, oferind o vizualizare optima a ductelor biliare si a posibilelor variatii anatomice.
Investigatia poate fi facuta cu sau fara administrare de substanta de contrast intravenos. Comparativ cu alte metode de investigare a cailor biliare sau ale pancreasului, RMN-ul are o acuratete foarte ridicata, putand scoate in evidenta chiar si cele mai mici leziuni, greu de detectat prin alte metode. Cu alte cuvinte, ofera un diagnostic de precizie.
Pregatirea pentru Colangio-RMN presupune “post alimentar” cu minim 6 ore inaintea examinarii, pentru a reduce secretiile abdominale, dar si pentru distensia vezicii biliare.
In medie, durata unei asemenea proceduri imagistice este de aproximativ 45 minute si nu necesita internare.
Colangio-RMN se poate realiza in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara„, spune asist. univ. dr. Emil Stoicescu- medic rezident in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Tatar spune:

    Și își permit aceste investigații doar politicienii și miliardarii de carton!Pentru ca omul simplu doar plătește asigurarea -CARE DISPARE!-dar când ajunge la medic …PLATESTE TOT!!!

  2. Nora spune:

    Achizitia acestui aparat este exceptionala dar nu se dau detalii privind modul de acces care este f.important.