Noutati :

Invatamantul atrage! S-au inscris acum la examenul de definitivat aproape de doua ori mai multi candidati decat anul trecut in Timis!

12 februarie, 2013 - 12:12 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Sute de profesori care au intrat la catedra in ultimii doi ani s-au inscris pentru examenul de definitivare in invatamant, comparativ cu un numar mult mai mic decat in urma cu un an.

Astfel, 157 candidati pentru examenul de definitivat au fost inregistrati in Timis in 2012, in timp ce 263 de cadre didactice s-au inscris in acest an pentru examen.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis spun ca in acest an sunt mult mai multi candidati inscrisi pentru examen deoarece, potrivit metodologiei, a cazut vechimea minima necesara la catedra, de la 2 ani la 1 an.

Astfel, cadrele didactice care au predat cel putin un an in invatamant pot participa la concurs, spre deosebire de anii precedenti cand cadrele didactice nu se puteau inscrie la definitivat decat dupa ce au predat cel putin doi ani la o scoala.

Cei mai multi candidati s-au inscris la disciplina Limba si literatura romana pentru copii, metodica activitatii instructiv-educative din invatamantul prescolar – 62 de persoane. La Limba si literatura romana si matematica, metodica predarii acestora, pedagogie scolara sunt inscrisi 39 de candidati, iar la Limba si literatura engleza – 23 de candidati.

De partea cealalta, putini candidati inregistrati in Timis pentru definitivat sunt la Fizica, Geografie, Chimie, Limba Latina, Turism si Servicii s.a., discipline la care cate un singul candidat s-a inscris pentru examen.

Ministerul Educatiei a anuntat ca s-au inscris pentru examenul national de definitivare in invatamant 8.537 de candidati, dintre care au fost validati 8.335. In 2012, numarul candidatilor inscrisi a fost de numai 6.537, dintre care au fost acceptati pentru sustinerea examenului 6.114.

Cei mai multi candidati care doresc sa sustina examenul de definitivat in acest an provin segmentul de varsta 20-25 de ani (33,5%), fiind urmati de cei cu varste intre 26-30 de ani (28%).

Candidatii trebuie sa obtina cel putin media 8 la inspectii pentru a putea accede la proba scrisa, care se va desfasura in data de 18 iulie.

Afisarea rezultatelor se va face pe 23 iulie, contestatiile – in intervalul 23-24 iulie, iar rezultatele finale vor fi disponibile in data de 27 iulie.

Titularizat cu 7
Candidatii care au obtinut cel putin nota 7 la concursul de ocupare a posturilor din invatamantul preuniversitar, din august 2012, si care au ocupat, in baza acestor note, un post pe perioada determinata in anul scolar 2012-2013 (au fost in suplinire), se vor putea titulariza.

Acesti profesori vor putea deveni profesori titulari pe post la scoala unde predau, daca postul e viabil si candidatii obtin avizul Consiliului de Administratie. Astfel, sunt create conditii egale in ceea ce priveste ocuparea de norme didactice vacante pentru candidatii titularizabili din 2012 si cei din anii precedenti (2009-2011).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...