Noutati :

Inundatii puternice in Banat. Copii evacuati din case in care au navalit apele in Timis. Video

18 iunie, 2020 - 01:07 PM
Autor: Redactie      
Categorie: EVENIMENT
1

TIMIS. Inundatii puternice in Timis si Caras Severin din pricina ploilor torentiale din ultimele 24 de ore si care continua sa cada. Este Cod Rosu, iar angajatii de la Ape si Drumuri sunt in teren si fac eforturi sa limiteze dezastrul.

CITESTE SI: Drumuri acoperite de ape in Banat. Cum se circula. Atentionarea DRDP Timisoara 

Au fost depasite cote de pericol pe mai multe rauri, apele au navalit pe drumuri, in gospodarii si in gradinile oamenilor.

VIDEO: George Stefanita

In zonele Tomesti si Fardea din Timis s-au produs inundatii, iar in Caras Severin sunt afectate 17 localitati: Caransebes, Otelu Rosu, Glimboca, Zorlentul Mare, Zorlencior, Iaz, Var, Oreja, Sacu, Salbagel, Cornisor, Bautar, Voislova, Maru, Zavoi, 23 August, Farliug.

In mai multe localitati a fost afectata alimentarea cu energie electrica. Este vorba de zone din Barna, Bucovat, Dumbrava, Faget, Fardea, Traian Vuia si localitatile adiacente. Reluarea alimentarii e estimata in jurul orei 14.30. In Caras Severin se inregistreaza probleme la Glimboca, ramasa fara curent.

Administratia Bazinala de Apa Banat anunta ca pe unele sectoare au cazut precipitatii si de peste 70 de litri pe metru patrat in bazinele Timis, Bega si Caras.

-in bazinul Timis (73,4 l/mp la s.h. Costei, 58,2 l/mp la sh Lugoj, 51,3 l/mp la sh Voislova, 48 l/mp la sh Fenes),
-in bazinul Bega ( 50,5 l/mp la sh Balint, 48,6 l/mp la sh Chizatau, 48,6 l/mp la sh Ghizela, 30,6 l/mp la sh Fardea),
-in bazinul Caras ( 51,4 l/mp la sh Vraniut, 34,9 l/mp la sh Secaseni, 34,3 l/mp la sh Garliste)

Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Timis are la aceasta ora mobilizate pe teren formatiile Lugojel, Surduc Faget, care sunt gata sa intervina daca este nevoie. Pompa de mare capacitate de la Matnicu Mic continua de ieri sa functioneze pentru pomparea apei adusa de pe versanti, iar Centrul de Interventii Rapide din SGA Timis este gata de plecare cu o alta pompa de mare capacitate catre localitatea Fardea, pentru a ajuta la evacuarea apei. Preventiv, in zona Nadrag a fost trimisa o masina cu nisip si 1000 de saci, iar pentru zona Fardea este pregatita o masina de incarcat saci cu nisip, pentru a fi folosita la nevoie. Deasemena, sunt pregatiti 12 angajati de la SH Bega, care pot pleca in ajutorul colegilor oriunde este nevoie.
SGA Caras-Severin a mobilizat toate formatiile de lucru, pe teren. Formatia Resita a transportat o masina cu nisip si 1000 de saci in zona Vrani, Mercina si Varadia, pentru a sigura punctele critice: moara Vrani, si locul amonte de intrarea in localitatea Mercina. Formatia Caransebes actioneaza in acest moment in Caransebes, zona Zlatna, pentru evacuarea apei provenite din baltiri din 2 curti, cu o motopompa de mare capacitate.deasemenea este pregatiti sa fie dizlocat un buldozer in zona Vrani, sat Mercina, pentru a fi folosit in caz de nevoie la degajarea albiei raului Caras si a afluentilor sai.
Tot personalul tehnic din cadrul SGA Timis si SGA Cars-Severin, sunt in alerta si monitorizeaza situatia hidrometeorologica.

Specialistii ABA Banat monitorizeaza in permanenta debitele si nivelurile cursurilor de apa din spatiul hidrografic Banat vizate de avertizarile hidrologice in vigoare si va interveni cu utilajele din dotare acolo unde situatia o impune.
Va vom tine la curent cu modificarile ulterioare ale situatiei.

UPDATE: Oameni evacuati la Fardea

Viitura care s-a abatut asupra localitatii Fardea din Timis a afectat 13 gospodarii. 3 adulti si 5 copii au fost evacuati de pompieri din locuinte. De asemenea, au fost recuperate mai multe bunuri si animale.

40 de pompieri muncesc la evacuarea apelor cu 3 motopompe de mare capacitate.

UPDATE: Se asteapta viituri. Mobilizare uriasa la inundatii in Timis. Sute de saci cu nisip pusi in calea apelor din estul judetului Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In timp ce pompierii,jandarmii și polițiștii ajuta la intervențiile la inundații pentru a salva viata cetatenilor,bunurile si animalele din localitatea Firdea,in urma viiturii,primarul Samuel Lupulescu a trimis angajatii si utilajul primariei sa salveze de la inundatii pensiunea soacrei sale.In imagini se pot vedea mai multi angajati ai primariei,dar si sotia primarului care muncesc impreuna de zor la pensiune.

    https://www.youtube.com/watch?v=WmwdIyhqyzQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2KykeUFkY1vHtBL_rBlhKqknVlS0cNzIFmzoRO8UdIqZARbKfcDU1Y4QI