Intrare gratuita, de Ziua Culturii Nationale, la expozitiile de la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Turistii, dar si timisorenii de toate varstele sunt asteptati duminica sa viziteze expozitiile Muzeului National al Banatului. Toata ziua intrarea va fi libera.

Trei dintre expozitii vor fi deschise intre orele 10.00 si 18.00.

Prima dintre acestea este „Zeii tangibili. Gemele si Cameele Antice intre Utilitate si Estetica„, aflata in mansarda 1 a Bastionului Maria Theresia. In cadrul acesteia pot fi vazute 200 de brose si pietre pretioase, dar si alte tipuri de obiecte: de la monumente funerare si statui, pana la ceramica, lampi, inele, fibule si casete pentru sigilii.

O alta expozitie este „Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei„, deschisa in mansarda B2, care un numar important de bunuri culturale din secolele XVIII-XX. Acestea depun marturie despre ritmul si dimensiunile culturii urbane din vestul Romaniei: sufrageria familiei nobiliare Mocioni de Foen cu obiecte din patrimoniul Complexului Muzeal Arad, cafenea in stil Secession din Lugoj, insemne ale statutului urban si secvente ale industriei locale, colt de strada cu magazine din Jimbolia, atelier de fotograf antebelic din Caransebes, peisaj industrial din Resita si un interior interbelic cu picturi ale artistului Tibor Bottlik, sala vedutelor timisorene cu fortificatiile si bastioanele orasului de pe Bega, ultima secventa expozitionala fiind dedicata artistului Julius Podlipny si lumii sale cuprinzatoare din Timisoara interbelica: pictorii Alexandru Popp, Aurel Ciupe, Catul Bogdan, Eugen Gasca, Stefan Gombosiu, Emil Lenhardt, Lucia Piso Ladea, Stefan Szőnyi si muza Olga Szuits, sculptorii Romul Ladea, Ferdinand Gallas si Andrei Gal, scriitorul Virgil Birou.

A treia expozitie ce poate fi vizitatea este cea a artistului Stefan Popa Popa’s, care este una permanenta.

Ultima expozitie ce poate fi vazuta este „Istoria militara a Banatului„, care poate fi vizitata la parterul bastionului Theresia, intre orele 12.00 si 17.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. mihai grigore spune:

    : revista floare albastra = blue : 15 ianuarie 2023 _16h57’____ „serbarea de la putna”_ 15 august 2023___ ” declaratia de la timisoara”_ decembrie 1989______ ” declaratia eminescu ” _ punctele 0 si 1 :

  2. mihai grigore spune:

    : punctual 0si 1 = principiului caloric :1.o _ accesul valorilor intelectului uman in scoli_ licee_universitati si 1.1. precum si in ocuparea de functii pe toate cele 3 ramuri constitutionale _ legislative_ executive _ judeacatoreasca _ pnctul 0 _ romania libera = bucovina de nord + basarabia + latura liberal !* : 17h09’_15 ianuarie 2023 ___ mihai grigore – poet.editor scientist : ASA sa be ajute dumnezeu !* :