Interviu cu vicepresedintele CJ Timis, Calin Dobra: Consiliul Judetean pregateste investitii majore!

TIMISOARA. Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra a vorbit, intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre investitiile pe care si le-a propus sa le faca CJ Timis in acest an, despre banii care vor fi cheltuiti in domeniul sanatatii si cel social.

Ce a pregatit Consiliul Judetean pentru acest an?
– Cred ca putem discuta pentru anul 2015 de doua domenii foarte importante. Este vorba de domeniul sanatatii care an de an am incercat sa il sprijinim si sa il ajutam pentru a crea conditii cat mai bune din punct de vedere a tratamentului si a ceea ce inseamna asigurarea actului medical. Iar cel de-al doilea domeniu este domeniul social. CJ Timis se pregateste pentru acest an pentru asigurarea locuintelor sociale indreptate spre cetatenii judetului. Din punct de vedere al domeniului sanatatii, stiti foarte bine ca avem un contract de finantare care a fost semnat anul trecut, in acest an se demareaza efectiv acest contract, pe fonduri europene si este vorba de modernizarea ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Judetean Timisoara, un proiect de aproximativ 10 milioane de euro din care 8 milioane de euro merge in mod special spre dotarea cu aparatura medicala, o aparatura medicala moderna de ultima ora si care vine in sprijinul sectiilor de ambulatoriu de la Spitalul Judetean, pe toate domeniile, asa cum au facut solicitare specialistii de la acest spital. Pana la urma ei au decizia in ceea ce priveste dotarile. Iar diferenta inseamna amenajarea si pregatirea salilor si a fluxului medical pentru a asigura ceea ce inseamna folosirea acestor aparate medicale. Sper sa nu avem batai de cap din punct de vedere al lictatiei, sa nu avem contestatii.

Cat ar dura proiectul? Cand ar trebui sa se finalizeze?
– Termenul este 31 decembrie 2015, conform POR pentru ca e pe POR 2007- 2013 si care a mai avut dreptul de prelungire 2015. Daca ne incadram in acest termen putem beneficia de toate fondurile europene din acest proiect, daca nu, diferenta va trebui suportata de catre bugetul local. Daca nu reusim sa inchidem proiectul va trebui sa returman UE intreaga suma. Eu sunt ferm convins ca nu vom ajunge in aceasta situatie pentru ca nu este un proiect foarte usor, dar e mai simplu pentru ca nu necesita constructie, ci mai mult achizitie de apartura. Nu sunt foarte multe firme care sa asigure o astfel de aparatura medicale. Sunt convins ca vor veni cei specializati in domeniu si vom avea o licitatie destul de rapida. Sper sa nu avem probleme de alta natura si anume contestatii.

Ce alte proiecte aveti in acest domeniu, al sanatatii?
– Sprijinim in continuare Spitalul Judetean si in urma solicitarii conducerii institutiei, au venit cu o propunere importanta, sa reinvie traditia in Timis a ceea ce inseamna operatiile de transplant renal. Avem specialisti foarte buni in acest domeniu, dar din pacate in ceea ce priveste conditiile din blocul operator, a saloanelor de gazduire dupa interventiile chirurgicale aceste conditii nu sunt cele mai adecvate la Spitalul Judetean si atunci am luat decizia ca este o prioritate reabilitarea blocului operator de la acest spital. Pe lista de investitii se regaseste si acest punct. Sper ca in curand sa demaram si procedurile de realizare a acestui proiect. Practic la sectia de urologie se vor crea saloane speciale cu grupuri sanitare. Avem o schita de poriect. Urmeaza sa se realizeze un proiect. Investitia se va face strict din banii Consiliului judetean. In prima faza noi am alocat bani pentru proiect, apoi ni se va spune care este suma necesara pentru realizarea blocului operator si reabilitarea saloanelor respective. Speram ca in momentul in care stim suma exacta sa facem o rectificare bugetara. Speram ca acest proiect al nostru sa fie vazut si la nivelul Ministerului Sanatatii si sa primim bani si de acolo.

Mai sunt si alte investitii in cladirile care adapostesc spitalele din Timisoara?
– Mai avem bani alocati si pentru consolidarea corpului functional de la Casa Austria. Continuam modernizarea la Clinica Bega. Am avut si in 2014 investitii acolo, le continuam si anul acesta. Si avem solicitare din partea Spitalului Judetean care e de necesitate, un sistem de pre-epurare a apelor la acest spital, inclusiv reteaua de calanizare care necesita schimbarea ei. Avem pe lista de finantare realizarea proiectului tehnic.

S-a tot discutat construirea unui heliport in apropierea Spitalului Judetean. Se mai face sau nu acest proiect?
– Am avut discutii, era putin mai delicat cu heliportul din punct de vedere al constructiei noi care s-a facut acolo, Institutul de oncologie si pe locatia existenta, la ora unde e acum acea pista de aterizare e greu de realizat pentru ca discutiile avute cu Ministerul Sanatatii pentru primirea unui elicopter de urgenta necesita crearea unui heliport din toate punctele de vedere si aici ma refer nu numai la pista de aterizare, ci si la hangarele de garare a elicopterului, statia de alimentare cu combustibil al elicopterului, service-ul elicopterului, deci presupune toate componentele si anexele realizarii unui heliport.

Si nu este suficient loc?
– Nu este suficient loc. Noi, la ora asta suntem in procedura realizarii unei lucrari topo privind Ambulanta pentru ca este vizavi un teren cu gard comun cu Ambulanta pe care l- am trecut din punct de vedere patrimonial la Consiliul Judetean.. In momentul in care identificam suprafete de teren pentru ca acolo sunt mici probleme cu Primaria Timisoara, dupa ce ne delimitam si stim exact care sunt proprietatile noastre, de la Ambulanta pana la Spitalul Judetean, vom face un proiect privind acest heliport, sa vedem daca specialistii ne dau acceptul sa fie acolo, in acel loc. Este putin delicat pentru ca sunt si tevile de la Colterm. Mai este o discutie sa fie garat la Giroc, dar asta presupune personal medical care sa stea tot timpul langa elicopter, pentru decolarea in regim de urgenta. Aici, langa Spitalul Judetean era usor de realizat din punct de vedere al actului medical pentru ca cei care sunt in tura, in sistemul de urgenta puteau oricand sa intervina la urgentele care necesita elicopterul. Inca nu am reusit sa o reglementam, sunt ferm convins ca promisiunea ministerului pentru alocarea acestui elicopter ramane valabila pentru ca este o zona importanta si acopera o regiune destul de mare. Vom relua discutiile anul acesta, sa gasim varianta cea mai buna si din punct de vedere al realizarii heliportului si al actului medical.

Aveti investitii si in domeniul social…
– Incercam sa mergem pe doua paliere. In primul rand din punct de vedere al bugetului propriu al Consiliului Judetean. Sper ca in zilele urmatoare sa semnam contractul de lucrari pentru ca a fost o procedura de licitatie care s-a intins si in acest an, am finalizat licitatia, asteptam acum semnarea contractului, daca nu vor fi contestatii, privind reabilitarea si amenajarea apartamentelor din imobilul de pe strada Martis Ciopec, acolo unde este un bloc care apartine CJT si pe care am luat decizia sa il reabilitam pentru ca e intr-o stare avansata de degradare. Chiar si in aceasta stare la etajele 2 si 3 locuiesc angajati ai Spitalului Judetean. Acum, in anul 2015 il vom reabilita din toate punctele de vedere, va fi un bloc nou, anvelopat, dotat si cred eu ca va fi un sprijin atat pentru angajatii Spitalului judetean, cat si pentru cei ai Consiliului Judetean. Am hotarat ca acest imobil sa fie locuit de angajatii de la Spitalul Judetean si cei ai Consiliului Judetean.

Dar acesta nu este singurul proiect de construire de locuinte. Mai aveti inca unul. Despre ce este vorba?
– Am demarat procedurile pentru realizarea unui complex de locuinte in zona Girocului, acolo unde avem teren primit de la Ministerul Dezvoltarii, unde am pus la dispozitie teren cu titlu gratuit ANL pentru a realiza pe parcursul a trei ani de zile, un complex imobiliar social, pentru a veni in sprijinul cetatenilor judetului Timis care se incedreaza in conditiile acordarii de locuinte, conform criteriilor stabilite de ANL. Aici nu va fi la decizia CJT cine va locui acolo. Va trebui intocmita o comisie si se vor respecta conditiile de punctaj ale ANL.

Oamenii care doresc sa primeasca locuinte in acest complex, ce trebuie sa faca? Unde isi vor depune actele si incepand de cand?
– Acesti oameni trebuie sa se adreseze Consiliului Judetean, pentru ca CJT este proprietar in cadrul acestui proiect. Sunt programe la nivelul ANL unde depun si primariile solicitari. Deocamdata la primarie se depune tot timpul, au alta procedura, la nivelul Consilului Judetean nu s-a realizat niciodata un astfel de proiect, ar fi primul de acest fel. Deocamdata nu este aprobata nici lista de investitii a ANL, dupa ce aceasta va fi aprobata si stim cu siguranta ca se va demara proiectul efectiv, atunci noi avem niste obligatii: sa realizam studiile de fezabilitate, sa realizam ultilitatile edilitare. Vom pune la dispozitie toate acestea ANL-ului pentru a realiza constructiile efective.

Deci lista cu cei care doresc sa locuiasca in acest complex de locuinte nu se va deschide acum
– Nu nu putem crea aceasta emulatie pozitiva in randul cetatenilor si dupa aceea sa ii dezamagim ca s-ar putea sa avem surpriza neplacuta de a nu fi aprobat acest proiect. eu cred ca cel mai bine e sa o luam treptat, sa avem acest proiect, sa il demaram, iar dupa aceea putem face public posibilitatea depunerii de cereri pentru obtinerea acestor locuinte. Nu vrem sa ne trezim ca se duc sa isi ia dosarele de la Primaria Timisoara si se muta aici si apoi pierd in ambele parti. Dupa ce va fi aprobata investitia, atunci vom anunta. Oricum, pasii sunt anevoiosi. Cand stim suta la suta ca se va realiza, atunci vom deschide lista.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.