Noutati :

Interviu cu Puiu Oprea, seful vanatorilor din Timisoara: Suntem cei mai buni din tara, ne mandrim cu asta

8 iulie, 2014 - 11:11 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: INTERVIU
1

Traian Puiu Oprea este presedintele Clubului de Vanatoare din Timisoara, membru al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. De cativa ani organizeaza, in capitala Banatului, unul dintre cele mai apreciate festivaluri vanatoresti din tara, cu participarea vanatorilor de peste hotare, din Serbia sau Ungaria. Traian Oprea ne povesteste intr-un scurt interviu ce mai fac vanatorii din Timis in aceasta perioada!

Ce mai fac vanatorii din Timis? Ii vedem mai rar, la festivaluri doar. Sunt mai mult pe teren?

Vanatorii din Timis, la ora actuala, se lupta cu vecinii de poligon. Noi avem poligonul concesionat de peste 30 de ani, facut pe spezele vanatorilor, cu oameni care astazi sunt seniori vanatori si care au pus umarul si au sponsorizat construirea acestui poligon. Cei care sunt mai noi au venit si ne reclama ca pregatim trupe anti-tero sau Dumnezeu stie ce au in cap. Ne reclama de fiecare data cand avem concursuri.

Cum stam cu vanatoarea in judetul Timis?

La ora actuala, vanatoarea este deschisa doar la capriori selectie. Este o perioada de inmultire a vanatului, legea nu permite iesirea in fonduri de vanatoare pentru recoltare decat la capriori selectie, avand in vedere faptul ca fazanii, iepurii, capriorii, mistretii, tot vanatul se imperecheaza, iar noi trebuie sa veghem la linistea acestuia.

Fondurile de vanatoare din judet sunt suficiente? Satisfac nevoile vanatorilor?

Noi avem 39 de fonduri de vanatoare in intreg judetul, pe raza Asociatiei Judetene Timis. Clubul de Vanatoare are 18 fonduri, in total suntem 1.800 de vanatori, dintre care in jur de 1.100 sunt in Clubul de Vanatoare Timisoara.

La ce sunt experti vanatorii timiseni? Ce vaneaza cel mai bine?

Noi suntem experti mai ales la vanatul de campie, cu caini de aret, caini de lucru, incepand de la prepelita si pana la iepure, iar in zonele de deal si munte ale cluburilor de vanatoare – cum ar fi cele din Faget si Lugoj – suntem experti si la mistret si la vanat mare.

Daca este sa ne comparam cu alti vanatori din tara, noi pe unde ne-am incadra? Suntem „fruncea”?

Pot sa spun cu mandrie ca asociatia noastra este pe locul 1, daca este sa ne comparam cu alte asociatii din tara, din cadrul AJVPS Romania. Din toate punctele de vedere. Suntem cei mai buni, suntem mandri cu chestia asta si mi se pare normal. Exemplu avem Festivalul Vanatorilor din Timisoara, manifestare unica in Romania.

Ce inseamna sa fii vanator? Pentru cei care blameaza acest hobby, aceasta meserie, daca putem sa-i spunem asa…

Inseamna sa respecti legea, in primul rand. Sa respecti etica de vanatoare, sa-ti respecti aproapele si chiar animalul pe care-l conduci la vanatoare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. domnule oprea la noi in periam timis sunt braconeri care pun curent la pesti si trag si cu pusca dupa caprioare si pun capcane la caprioare ce va scriu nu e o minciuna nu e foarte greu sa verificati il stiu pe unul dintre ei care are si pusca si chear lam vazut cum trage il cheama morosanu sta linga turnul de apa si lucreaza la cefereu la politie eu nu ma duc ca poltea e in mana cu ei si nu asi vrea sa am de aface cu ei ca sunt multi si rei sa stiti ca am gasit capcane puse in tufise pentru caprioare facute din snur va rog sa ma credeti am gsit eram cu nevasta mea dupa pari de rosi si de cand am vazut nu mam lasat pana cand nu am aflat ceine e asta iel se da ca e vanator oare nu e pacat de animalele alea care le chinuie el si poate manaca si politia si multi din periam va rog din suflet sa veniti si sa rezolvati aceasta problema va multumesc