INTERVIU cu Petru Olariu, presedintele FALT: Cam 30 la suta dintre timisoreni s-au dus din sistemul centralizat

TIMISOARA. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Loacatari din Timisoara vorbeste intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre problemele cu care se confrunta locatarii, despre intretinere si despre facturile din iarna aceasta.


Asociatiile de locatari trebuie sa aiba semnatura electronica. Ce inseamna asta pentru timisoreni?
– Chiar daca nu ai administrator si femeie de serviciu,  trebuie facute declaratiile de venit. S-a luat decizia, intern, sa nu se mai primeasca la ghiseu la Finante, documentele pe hartie sau pe un CD. Urmeaza sa mai vorbesc la Finante sa vad ce putem rezolva. Urmeaza sa fac si o adresa la prefectura si la domnul Bojin, la CJT. Sunt orase in care nu mai functioneaza asociatiile de proprietari si totul e la negru. Au ramas orasele in care functioneaza asociatiile si ne luptam de unele singure. Cu semnatura electronica mai e si o alta problema, ca trebuie facuta anual, se plateste. Dupa ce ca ITM ii obliga sa faca contracte de munca… Astea sunt obligatiile si birocratia. Cea mai grava problema cu care ne confruntam acum e birocratia la asociatiile de proprietari. Asta ridica foarte mult costurile. Unele se desfinteaza, altele functioneaza ilegal

Ce ne puteti spune despre intretinere? Se mai scumpeste iarna asta?
– In Romania nu mai stii nimic. Acum Guvernul vine si spune ca pana in 2020 nu majoreaza gigacaloria. Pe de alta parte inteleg ca Romania plateste o amenda de 20.000 de euro pe zi din cauza asta. Eu nu mai inteleg nimic. Primul ministru a spus recent ca cei cu centrale vor plati taxe de mediu, apoi a spus ca nu e asa, ca modernizam sistemul centralizat. Ei, acum ca se bazeaza ca si UE incearca sa schimbe lucrurile, nu mai stim. Acum nu ma mai pot baza ca maine ma duc si fac o investitie in centrala de apartament sau imi fac o afecare, ceva. Oricum, apa, salubritatea au marit deja preturile. Salubritatea va mari in martie, la anul, cu rata inflatiei. Acum si Aquatimul are preturi mari. Lumea se plange acum cu apa la metru, a plouat foarte mult si unii platesc mai mult. Parerea mea e ca domnul Robu nu va mari gigacaloria.

Aveti o estimare, cati timisoreni au centrale de apartament in Timisoara?
– Cam 30 la suta dintre timisoreni s-au dus din sistemul centralizat. Sunt cei mai multi care au renuntat si si-au pus centrala, dar mai sunt si persoane care au renuntat si nu si-au mai pus nimic. Nu-s asa de multi, dar exista. Unii se mai incalzesc la vecini, creaza probleme pentru vecini, altii se incalzesc cu gazul de la comun, produc igrasie sau explozii. Mai sunt unii care fie sunt plecati din oras, in strainatate si nu locuiesc in apartamente, fie mai sunt cei care se incalzesc la curent.

Colterm vrea sa schimbe sistemul centralizat…
– Povestea e frumoasa. Ca dorinta a multimii arata foarte bine. Domnule, eu sa am contorul meu, sa platesc atat cat consum, e foarte bine. Ei, nimeni nu spune c e se intampla dupa aia. Cand s-au bagat repartitoarele, stiti ca au fost probleme si cu acestea, dar au ajuns acuma sa fie hulite si renunta la ele. Ele functioneaza de 50 de ani dincolo, dar acolo se respecta legea, la noi nu. S-au debransat cu repartitorul. De exemplu, unul care are copil mic, trebuie sa lase mai multa caldura, nu la maxim, dar trebuie sa lase mai mult, altii il inchid complet si se incalzesc de la vecini pentru ca fizica e fizica, nu se poate altfel. Atunci omul care a oprit caloriferul se asteapta sa plateasca mai putin. Asta e debransarea cu repartitorul. Acum, mai e un fel de debransare cu distributia orizontala. De exemplu, cel care are fericirea sa stea pe Nord, perete exterior la parter sau la ultimul etaj el ca sa poata sta in apartament trebuie sa dea la maxim caloriferul. Consumul e de cinci ori mai mare.

Si daca izoleaza blocul tot frig va fi?
– Degeaba izolezi blocul pentru ca daca apartamentul de langa mine nu e izolat e degeaba. In germania de exemplu, apartamentele sunt izolate unul fata de celalalt si fonic si termic si atunci nu mai e problema de transfer de la unul la celalalt. Noi cel mult izolam cutia, pe dinafara. Atunci ne trezim ca intr-un bloc se incalzesc 4-5 apartamente de fapt.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. hallo Olarule. voi functionati ilegal fiinca vis Federatie de asoceatie da locatari.
  Noi nis veetoru. FAPT !
  sa-mi predai urgent conducerea.

 2. Olariu este un hot ordinar sustinut de mafia din primarie, se aliaza cu toate partidele care sunt la putere.

 3. Sa ne pupi în c_r si tu si primul ministru pe cei cu centrale pt. asa numita taxa de mediu. Oare nu va mai saturati sa ne furati banii din buzunare? Ordinarilor.

 4. URGENT
  timisoreni trebe sa esim cu batele s-al alungam pe acest de bandit de Olaru de la conducere.

 5. Acest Olariu a furat atat de mult de la asociatiile de proprietari/locatari care le administreaza prin intermediul pensionarilor octogenari ca si-a construit vila iar primaria pe bani publici a realizat iluminatul public.