Interviu cu Marius Craina, directorul Spitalului Judetean Timisoara: Functionam ca un spital regional, toate cazurile disperate ajung la noi

Medicul Marius Craina este, de azi, noul director al Spitalului Judetean Timisoara. Are multe proiecte si planuri pe care doreste sa le puna in practica si crede ca stie si cum sa faca rost de fonduri pentru a le realiza pe toate. Printre problemele cu care se confrunta din punct de vedere financiar Spitalul Judetean din Timisoara se numara si faptul ca unitatea sanitara functioneaza in regim de spital regional.

Care sunt cele mai importante proiecte pe care le aveti in vedere, acum, la inceput de mandat?

De urgenta trebuie rezolvata problema cu personalul mediu si personalul superior la unele sectii, sa vedem rapid cum facem cu aprovizionarea cu medicamente, materiale sanitare si aparatura si sa cream cat mai grabnic un grup de lucru pentru atragerea de proiecte pe bani europeni. Sa vedem o echipa care sa lucreze si care sa contribuie la atragerea de astfel de fonduri. Consider deosebit de important acest aspect, pentru ca foarte multe lucruri pot fi realizate prin aceste proiecte, ma refer la partea financiara, la contributia financiara prin bani europeni.

Spitalul Judetean are multe sectii modernizate, dar si sectii care nu arata tocmai bine. …

Au fost unii sefi de sectie care s-au implicat atat in aspectul medical, cat si  fizic al sectiilor respective si asta se observa foarte bine, asa cum se spune, omul sfinteste locul … Sunt si sectii in care nici conducerea spitalului, nici cea a sectiilor respective si nici alti factori raspunzatori nu au acordat o importanta deosebita aspectului hotelier, in ceea ce priveste regimul medical in Spitalul Judetean. Vom pune suta la suta accent, in momentul in care vom stabili prioritatile acestei directii de dezvoltare, pe aceste sectii, care au ramas in urma cu aceasta problema de dezvoltare si de aspect a spatiului hotelier.

Dincolo de aspectul sectiilor, este foarte importanta aparatura medicala. Ati identificat sectii unde este nevoie de investitii urgente pe aceasta linie?

In ultimii ani s-a realizat o dotare a Spitalului Judetean cu aparatura de inalta performanta. Sigur ca este loc si de mai bine, dar prin diverse programe sau prin achizitii proprii nu este o zona in care Spitalul Judetean sa sufere foarte tare. Sigur ca vom lua si vom tine cont de aspectele semnalate si propunerile trimise de medicii sefi de sectii privind dotarea cu aparatura de ultima generatie … acele sectii care justifica dotarea cu aceasta aparatura si o vor solicita si utiliza la maxim, astfel incat sa se eficientizeze si sa se justifice achizitionarea acestei aparaturi medicale.

Toate aceste planuri costa bani. De unde vor veni ei?

Bani sunt si la Ministerul Sanatatii, bani pentru reparatii si renovari sunt si la Consiliul Judetean, important este sa stii sa  justifici aceste cheltuieli  si sa  utilizezi fondurile in mod corect.

Ce se mai intampla cu Centrul Oncogen?

Momentan nu stiu absolut nimic, atat doar ca saptamana viitoare va avea loc o discutie cu profesorul Paunescu, care vine de la Bucuresti sa discutam despre acest centru. Mai multe, deocamdata, nu stiu… Sunt in plin proces de documentare.

Noul laborator de analize, ultraperformant, care a fost inaugurat de curand, cand va fi dat efectiv in folosinta?

Saptamana trecuta am vizitat si eu locatia si am vazut noua aparatura, care am inteles ca este printre cele mai moderne din Europa. Dupa dorintele noastre, incepem achizitionarea de reactivi pentru aparat si peste o saptamana, doua maxim sa putem incepe utilizarea lui.

Spitalul Judetean din Timisoara deserveste practic toate judetele din vestul tarii. Ce probleme financiare genereaza aceasta situatie?

Deserveste toate judetele invecinate cu judetul Timis, este practic pe post de spital regional, toate cazurile problematice, toate situatiile care necesita inalta performanta medicala ajung la Timisoara. Sigur ca, din punct de vedere financiar, incarca foarte mult bugetul Spitalului Judetean. Nu s-a gasit inca o rezolvare vizavi de centrele de unde provin acesti pacienti dar, din punct de vedere medical, noi suntem ultima statie unde se trateaza si trebuie sa depunem toate eforturile pentru a rezolva aceste cazuri, iar pentru partea financiara sa gasim o cale de rezolvare avand in vedere incarcatura pe care, din acest punct de vedere, o constituie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Nors spune:

    Succes, doctore !

  2. anonim spune:

    Mult succes D-le dorctor!Sunte-ti un OM minunat de o calitate deosebita.