Interviu cu Claudiu Ilas, directorul Muzeului Banatului din Timisoara. Ce descoperire importanta au facut arheologii si ce expozitii impresionante se pregatesc?

TIMISOARA. Directorul Muzeului Banatului din Timisoara, Claudiu Ilas a vorbit intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre proiectele pe care le are Muzeul pe care il conduce, despre descoperirile arheologice facute in ultima vreme in centrul orasului, dar si despre expozitiile pregatite pentru acest an.

Ce pregateste muzeul pentru perioada urmatoare?
– In primul rand ca se apropie si Saptamana Altfel, vom atarge printr-o expozitie facuta de sectia de Stiinte ale Naturii, cu orhidee. Vor fi poze despre orhidee si plante rare. Elevii si studentii au ocazia sa vada aceasta expozitie.

Vor fi doar poze?
Vor fi poze pentru ca nu e voie sa iei plantele si sa pui la uscat, dar din colectiile muzeului vor fi puse in aceasta expozitie si cateva plante. Inca tematica nu s-a facut, se va face dupa ce mergem la vernisajul de la Varset pentru ca atunci se incheie perioada de expozitie in Serbia. Expozitia va fi in mansarda Bastionului, in B2 pentru ca in B 1 ramane expozitia ‘Timisoara in amurgul evului mediu’.

In afara de expozitia cu orhidee ce alta expozitie mai pregatiti?
– Pregatim si o expozitie cu arme de foc din colectia Muzeului Banatului care va fi o atractie, cu siguranta, pentru public. O vom pregati spre toamna, cand lumea va termina cu concediile si va veni in numar mai mare.

Ne puteti da cateva detalii despre aceasta expozitie? Din ce perioada vor fi armele?
– Va fi o surpriza, cu siguranta. Asteptam timisorenii sa vina sa vada. Vor fi doar arme de foc. Avem o colectie cu arme foarte frumoase, cateva unice in lume, iar pe perioada verii pregatim o surpriza, chiar de Ziua Timisoarei. Este un eveniment care nu s-a mai facut in Timisoara. Este vorba de un eveniment care se va numi ‘Sah la rege’, in colaborare cu Peregrinii si cu Teatrul Merlin. Va fi un joc de sah pe tema istorica, intre musulmani si crestini. Va avea loc in curtea Bastionului, de Ziua Timisoarei

Piesele de sah vor fi, asadar, oameni…
– Da, vor fi oameni costumati in domnite, cavaleri, nebuni, in rege, sultan. Vor fi mai multe evenimente, bineinteles. Un eveniment foarte important – pentru ca Timisoara a fost cel mai mare santier arheologic din Romania in ultimii trei ani, daca nu ma insel – va fi un simpozion international de arheologie cu cele mai grele nume de arheologi din Europa, din Anglia, din Germania. Am primit pe agenda culturala suma necesara. E important pentru ca aducem oameni experimentati in Romania, nu mergem noi in alta parte.

Pentru ca ati pomenit de santiere arheologice, ce lucruri s-au mai descoperit in Timisoara?
– In Piata Sfantul Gheorghe, din discutiile avute cu domnul Florin Drasovean, care este responsabil stiintific, acolo s-a descoperit un zid al unei vechi biserici. iar pe strada Musat, unde domnul Dragos Diaconescu este responsabil, s-a descoperit un schelet, doua vase intacte, dar ele vor fi restaurate, sunt la Muzeu. Sunt din secolul XV-lea. S-a mai gasit o caramida care se pare ca a fost pusa in fundatia zidului de aparare pe care scrie anul 1716. Dovedeste ca atunci au venit (austro-ungarii – n.r.) si au cucerit Timisoara otomana.

caramida-1716

In Piata Unirii se mai sapa?
– Nu, in Piata Unirii s-a incheiat. Domnul Szentmiklosi care a fost responsabil acolo trebuie sa trimita raportul. Am avut si discutii cu domnul primar. Suntem in grafic. A inteles ca nu suntem de vina, dar ca in momentul in care termini o lucrare, ai terminat de sapat, ai dat si raportul si, din nou, dupa doua saptamani, pe aceeasi suprafata se face iar o sapatura, trebuie sa reiei. A inteles ca nu suntem noi de vina.

Cat se mai pot amana lucrarile din centrul Timisoarei?
– Nu e cazul sa se mai amane. Noi am fost in grafic si am facut un efort destul de mare ca sa nu aiba probleme proiectul din cauza sapaturilor arheologice.

Ce alte obiective mai aveti?
– Primul obiectiv al Muzeului Banatului este ca vom deveni Muzeul National al Banatului. Este proiect de hotarare la Ministerul Culturii, am facut demersurile necesare si speram ca in scurt timp se va realiza. Oricum suntem cel mai important muzeu din vestul tarii, vom putea accesa mai multe fonduri, vom putea face parteneriate cu muzee mai mari, cresc salariile celor din institutie, ramane tot la Consiliul Judetean, nu trece la Ministerul Culturii, dar titulatura se schimba, importanta si, in sfarsit, Timisoara va avea primul muzeu national. Cel de-a doilea obiectiv este inceperea restaurarii Castelului Huniade.

muzeul banatului - castelul huniade

Cei de la Consiliul Judetean au mai alocat bani in buget pentru Castelul Huniade
– Da, au alocat bani pentru consolidarea Castelului, dar se lucreaza la reproiectarea etapei a doua, cea de restaurare completa a castelului. In momentul cand e finalizata se va demara licitatia pentru inceperea lucrarilor.

Banii de la Consiliul Judetean, alocati anul acesta, sunt suficienti pentru consolidare?
– Da, sunt suficienti. Eu asa consider, din discutiile avute cu proiectantul. Cred ca in vara va fi finalizata suta la suta consolidarea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bai Ilash, ati furat ca porcii bagand mii de tone de beton sub Castel, l-ati distrus, este o ruina, asa este de zece ani incoace.
    In afara de furat, nu s-a mascat nimic, peretii sunt fisurati, totul sta sa cada, dar voi v ati tras vile de neamuri proaste.
    Lovi-v-ar DNA ul!
    Sunteti niste mega nesimtiti, ati furat tot ce era de valoare acolo si acum o dati ca muzeu national si cacaturi.
    Praf l ati facut!