Noutati :

Internet wireless gratuit in zona Universitatii Politehnica din Timisoara si in jurul caminelor UPT

26 mai, 2014 - 02:01 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
3

In scopul imbunatatirii infrastructurii de comunicare prin Internet, in Universitatea Politehnica Timisoara s-a desfasurat un amplu proiect din cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013: Joint Cross – Border Internet Communication System of the University of Debrecen and Politehnica University of Timisoara. Proiectul a fost realizat in perioada 01.01.2013-31.05.2014 impreuna cu Universitatea din Debrecen, avand calitatea de coordonator de proiect.

Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de comunicatii WiFi a celor doi parteneri de proiect impreuna cu implementarea serviciilor EDUROAM si transmisie video la nivel transfrontalier.

„Universitatea noastra dispune de o retea de internet care acopera cladirile facultatilor si din campusul universitar. In plus, am adaugat o retea wi-fi  care are o arie de acoperire mare. Toate facultatile si toate caminele Universitatii Politehnica din Timisoara sunt sub acoperirea acestei retele wi-fi in care accesul este permis gratuit pentru toti studentii nostri si tot personalul nostru, in conformitate cu niste conturi pe care universitatea le acorda si care, in plus fata de acces, le asigura si posibilitate de a se conecta la internet in alte parti ale lumii, in alte universitati care au aderat la acelasi sistem la care am aderat si noi prin intermediul acestui proiect. „ a declarat prof. dr. ing. Mircea Popa, prorector Universitatea Politehnica Timisoara.

In cadrul proiectului au fost montate 200 echipamente specifice (Access Point) pentru comunicatii WiFi, conectate la un echipament central de monitorizare si gestionare. Echipamentele specifice asigura acoperire pentru cladirile facultatilor precum si pentru caminele universitatii. S-a asigurat acoperirea atat in interiorul cat si in exteriorul cladirilor. In interior s-au avut in vedere, cu predilectie, spatiile comune (holuri, coridoare, sali de studiu) iar in exterior s-a realizat acoperirea parcurilor si aleilor din jurul cladirilor.

„Universitatea din Debrecen are 30 000 de studenti si 15 facultati. De-a lungul anilor, am rezolvat problema comunicarii prin Internet pentru intreaga universitate, prin intermediul unor programe europene. Proiectul pe care l-am avut impreuna cu Universitatea Politehnica din Timisoara a fost deosebit de important. Din bugetul alocat noua, de 410 000 de euro am asigurat un sistem wi-fi securizat, in campus, in exteriorul caldirilor, oferind totodata posibilitati de streaming, transfer de imagini video intre Universitatea din debrecen si Universitatea Politehnica din Timisoara” a spus prof. dr. Istvan Gaal, prorector Universitatea din Debrecen.

Valoarea intregului proiect s-a ridicat la 770 000 de euro, fondurile fiind impartite aproximativ egal intre cele doua universitati. Durata desfasurarii lui a fost de 17 luni, iar Universitatea Politehnica din Timisoara a ramas cu o retea wi-fi performanta pentru care contributia proprie a fost doar de 7200 de euro.

„Eu ma aflu intr-o situatie mai speciala, pentru ca sunt absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara si imi aduc aminte cu drag de perioada studentiei petrecuta aici. Ma bucur sa particip la acest proiect comun. Comunicarea a fost usoara si toata partea tehnica a proiectului s-a desfasurat fara probleme” a adaugat  prof. dr. ing. Zoltan Gal, project manager din partea Universitatii din Debrecen.

Serviciile EDUROAM permit studentilor si cadrelor didactice accesul la Internet, prin intermediul infrastructurii WiFi, din orice locatie care implementeaza servicii EDUROAM, pe baza unui cont de utilizator creat in cadrul UPT.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Extraordinar! in sfarsit a reusit si UPT sa intre in rand cu lumea buna Universitara (adica UVT :D)

    Iar chestia cu eduroam este ceva mai complexa decat se prezinta in articolas. Autorii ar putea afla de la sursa (www.eduroam.org) cu ce se mananca, dar si ce ofera aceasta infrastructura globala.

  2. Eu nu gasesc nici unde reteaua respectiva mai ales in complex:)) In camine pica netu fara numar cu zilele si ei se lauda cu asa ceva..Dragut

    • Prostie, internetul pe cablu este varza in special din cauza serverelor. Important este ca au mai instalat un sistem wireless peste cel vechi, in cazul in care nu a facut nici un student cancer de la ele.