Noutati :

Interes ioc pentru cum imparte Primaria banii timisorenilor in 2014. Putinii participanti la dezbaterea bugetului local au cerut bani pentru biserici si piste de biciclete

27 ianuarie, 2014 - 08:41 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Dezinteres total pentru modul in care Primaria Timisoara imparte banii publici in acest an. La dezbaterea pe marginea bugetului, desfasurata luni in Sala de Consiliu a municipalitatii, au participat mai multi angajati ai Primariei decat timisoreni.

CITESTE SI: Bugetul Timisoarei pe 2014: aproape 310 milioane de euro. Cum a impartit Primaria banii si ce investitii face! Esti de acord?

Si-au facut aparitia cativa reprezentanti ai consiliilor de cartier, dar si cativa consilieri locali. Putini au indraznit insa sa-si spuna pasurile in fata autoritatilor. Nici alesii locali n-au avut prea multe de spus, cei mai multi facand doar prezenta la dezbatere. Mai mult s-au plans de faptul ca proiectul a fost facut public abia sambata seara, in conditiile in care luni fusese programata dezbaterea, iar marti votul.

„Ca filosofie, noi am pastrat orientarea pe care am avut-o anul trecut. Orientarea este inspre dezvoltarea orasului nostru, inspre modernizarea si infrumusetare sa si, in al doilea rand, inspre asigurarea unor masuri de protectie sociala. (…) 44% din totalul cheltuielilor sunt pentru dezvoltare, raportat la bugetul local. Pentru cultura, sport, invatamant si sanatate n-au fost niciodata asa de multi bani ca acum, cu exceptia anului trecut, cand am avut sume asemanatoare. A crescut foarte mult bugetul pentru aceste sectoare, acum este o performanta ca-l pastram la nivelul de anul trecut”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu.

Primarul Timisoarei: Nu putem sa dam bani cat ne-ar placea sa dam pentru biserici

Un timisorean care locuieste in Calea Martirilor, Nicolae Olar, a cerut bani pentru Biserica Martirilor, „ca tot se fac 25 de ani de la Revolutie anul acesta”. Omul a fost nemultumiti ca cei care reprezinta Timisoara la nivel central nu au reusit sa obtina bani din bugetul national pentru capitala Banatului.

„Timisoara este un oras important si Guvernul va trebui sa ne aloce cel putin 50% din ceea ce noi dam spre bugetul central. Sa treceti la asfaltarea tuturor strazilor care sunt de pamant, si apoi sa treceti la lucrarile de anvergura. Sunt nemultumit de felul cum se lucreaza la Podul Michelangelo”, i-a spus Nicolae Olar primarului. A fost linistit imediat de edilul-sef, care i-a spus ca nu e inginer si nu are de unde sa stie cum se lucreaza pe santier.

Cat despre biserica Martirilor, primarul l-a asigurat ca in buget vor fi bani pentru bisericile din Timisoara, dar nu si pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

„Noi ne-am asumat oprobiul multora probabil, luand decizia sa nu alocam fonduri pentru Catedrala Neamului. Ni s-au cerut 200.000 de lei, dar am crezut ca e mai important sa ne sustinem proiectele si, cand e vorba de biserici, ca este prioritar sa finantam bisericile din orasul nostru, incepand cu Catedrala, asa cum am facut-o anul trecut. Dar este o limita in capacitatea noastra de a da bani pentru biserici. Avem fonduri prevazute care vor merge catre biserici, o parte din bani vor merge si catre Biserica Martirilor, insa niciodata nu putem sa dam bani peste tot atata cat este nevoie si cat ne-ar placea sa dam”, l-a linistit Nicolae Robu.

Gratuitati pe RATT pentru portarii si femeile de serviciu din scoli?

Un sindicalist din Invatamant a cerut conducerii Primariei Timisoara sa includa bani in buget pentru gratuitati pe RATT pentru femeile de serviciu si portarii unitatilor de invatamant. Virgil Popescu s-a plans ca salariile lor sunt foarte mici si au nevoie macar de un beneficiu.

„Exista multa lume necajita in invatamant, cadre nedidactice care au salariile extrem de mici, undeva la 600 de lei, care isi fac treaba in cladiri ce apartin Primariei. Doi sau trei oameni in plus e mai putin important, pentru ca oricum aceste mijloace de transport circula”, le-a transmis Virgil Popescu, lider sindical din invatamantul preuniversitar, celor din conducerea Primariei Timisoara.

Primarul a vorbit despre faptul ca nu se pot face discriminari in ceea ce priveste gratuitatile, spunand ca daca vor fi acordate, le vor primi doar acei timisoreni considerati defavorizati, cu venituri sub 2.000 de lei, lunar.

Reprezentantii consiliilor de cartier au multumit autoritatilor locale pentru interes. Ioan Olaru, din zona Plopi-Kuncz, a avut numai motive de lauda pentru cei din primarie, mai ales dupa ce acestia au prevazut bani in buget pentru „urbanizarea cartierului Kuncz, punga de saracie”. Se vor face insa doar Studiu de Fezabilitate si Proiect tehnic in prima faza, urmand ca lucrarile de modernizare sa inceapa abia dupa ce se vor gasi si fonduri, acestea nefiind incluse in buget.

Un alt participant la dezbatere a vrut sa stie de ce nu exista bani in buget pentru locuinte noi, mai ales pentru evacuati.

„Anul trecut s-a discutat acest lucru, s-a spus ca se iau niste locuinte modulare. Aceasta solutie vad ca nu a fost corespunzatoare, dar bugetul pe 2014 nu mai prevede locuinte noi, deci nici pentru evacuati”, s-a plans timisoreanul. A fost informat ca Primaria Timisoara a cumparat un bloc cu 129 de apartamente in zona Polona, dar n-a fost asigurat ca mare parte din ele vor fi impartite persoanelor evacuate.

Departe de buget, ciorile sunt aduse de energii malefice la Timisoara

Din cele 2 ore cat a tinut dezbaterea de buget, cateva minute bune au fost ocupate de liderul revolutionar Lorin Fortuna, care a fost tare nemultumit de modul in care specialistii din Primarie au impartit bugetul.

„Cred ca ar fi trebuit sa va ghidati dupa Constitutie, dupa titlul de stat care este Romania, stat social, stat republican, stat de drept. Acestea sa fie premizele fundamentale care stau la baza realizarii bugetului. Atentie, Romania este stat social, nu stat liberal! Social inseamna socialism, cine nu respecta statul social incalca Constitutia si nu face populism. Populism in sensul peiorativ inseamna demagogie”, a rabufnit Lorin Fortuna. Printre altele, acesta i-a lamurit pe cei din conducerea Primariei de ce se aduna ciorile in oras. In plus, l-a rugat pe primar sa faca o cercetare stiintifica, pentru a vedea cum s-a format ortodoxismul.

„As dori ca promisiunile dumneavoastra electorale sa fie afisate undeva ca timisorenii sa vada ce ati promis si ce faceti de fapt. Sunteti profesor, cercetator, sa faceti o cercetare stiintifica si sa vedeti in ce conditii s-a format aceasta religie crestin-ortodoxa. (…) Cu ciorile… veti afla ca a fost o perioada cand nu mai erau ciori in parc. N-a fost nevoie de metode pirotehnice de a le speria. Trebuie sa stiti, va place sau nu va place, ca ciorile sunt aduse acolo de energia malefica care se degaja din cladirea din jurul… care este pusa acolo”, a spus Fortuna, pe un ton extrem de serios.

Fortuna s-a mai plans si de sistemul de incalzire centralizat din Timisoara, dar si de situatia Garii de Nord, considerata de el cea mai urata din tara. In plus, a cerut Primariei sa caute arhitecti care sa ridice cladiri ca pe vremea Austro-Ungariei.

Un alt timisorean a cerut piste de biciclete si trotuare pe Calea Sagului, spre iesirea din oras, o zona periculoasa pentru pietoni si biciclisti.

Consilierii locali, nemultumiti de cat de tarziu s-a pus bugetul pe internet

La final a venit randul consilierilor locali prezenti. Bogdan Herzog, de la PNTCD, i-a criticat pe angajatii Primariei Timisoara si s-a plans ca nu prea se intelege mare lucru din formatul in care bugetul local este pus pe site-ul primariei.

Constantin Sandu Stefan, de la PDL, s-a aratat nemultumit de prezenta scazuta a timisorenilor, dar si de faptul ca proiectul de buget a fost pus prea tarziu pe site, abia sambata seara, dezbaterea fiind anuntata deja pe luni.

„Cred ca ar trebui gandit pentru viitor un alt mod de comunicare si poate si un alt mod de punere a propunerilor cetatenilor. Probabil si timpul redus e de vina… este sarcina tuturor sa facem mai interesante dezbaterile. A trebuit sa asteptam ziua de ieri sa-l gasim pe internet, la sedinta de vineri nu era disponibil”, s-a plans Stefan. Consilierul local spune ca Primaria ar trebui sa se concentreze pe obiective mai clare, nu pe prea multe proiecte din care sa duca la bun sfarsit prea putine.

„Am comparat proiectul de buget din 2013 cu cel din 2014. Anul trecut s-a estimat o suma la investitii, din care s-a realizat undeva la 46%, anul acesta plusam. Poate ar fi fost bine sa mergem pe niste cifre mai realiste. Foarte multe proiecte sunt copiate din lista din 2013, daca tot mutam proiecte, nu cred ca ajungem niciunde. Degeaba emitem foarte multe puncte din care se realizeaza foarte putine”, a mai spus Sandu Stefan, care a „amenintat” si cu cateva amendamente in sedinta ordinara care are loc marti.

Primarul Nicolae Robu a motivat ca este adeptul abordarii entuziaste. „Decat sa ne propunem 10 obiective din care sa realizam 9 si sa ne laudam ca avem un grad de realizare de 90%, eu prefer sa ne propunem 100 si sa realizam 80 si sa avem un procent mai slab, de 80% realizari. Pe timisoreni ii intereseaza ce vad pe teren. In privinta intarzierii, sa nu uitam ca in 21 ianuarie a fost adoptat bugetul CJT si ca noi ne-am dorit ca in timpul cel mai scurt si asta inseamna in 28, maine, sa putem adopta bugetul, pentru ca a functionat fara buget pe anul in cauza. Am lucrat sub presiunea timpului”, s-a scuzat Robu.

Foto: Virgil Simonescu

Cat despre dezinteresul total venit din partea timisorenilor pentru dezbaterea bugetului, primarul a amintit ca se afla in discutii la nivel central o lege care sa ia in seama si dezbaterile in mediul virtual.

Robu: Eu cred ca este un buget bun

Concluzia edilului-sef al Timisoarei? „Orientarea noastra este inspre dezvoltare. (…) Una peste alta, eu cred ca este un buget bun, care a fost fundamentat pe nevoile orasului. Cu bani strict din bugetul local va incepe lucrul la un pod (n.r. peste Bega) si la unul dintre pasajele pe sub calea ferata. Vom continua toate eforturile de reabilitare a infrastructurii stradale, vom continua reabilitarea si modernizarea completa a cartierului Soarelui si a cartierului Calea Buziasului, care a fost uitat de lume… sunt o multime de obiective, inclusiv in domeniul sanatatii, in domeniul scolar, pe care le sustinem din buget propriu in acest an”, a precizat Nicolae Robu.

Cat despre banii multi care se dau pe studii, primarul spune ca cele mai multe se vor face in speranta ca se vor putea obtine fonduri europene pentru cele mai multe dintre proiecte.

„Noi ne dorim sa pregatim viitoare aplicatii pe fonduri europene si ele necesita studii de fezabilitate si chiar proiecte tehnice. Avem si concursurile de solutii pentru sala polivalenta de 15.000 de locuri, pentru noul stadion de 42.000 de locuri. Unele dintre studiile pe care le avem prevazute sunt deja realizate, numai ca mai necesita cate o mica plata, pentru ca nu s-a incheiat efectuarea tuturor platilor in 2013”, a explicat edilul.

Bugetul local pe anul 2014 va fi aprobat marti, in sedinta ordinara a Consiliului Local.

Timisoara are un buget de aproape 1,4 miliarde de lei, adica peste 307 milioane de euro. Bugetul total al capitalei Banatului in 2014 este cu 13 milioane de euro mai mare ca cel din 2013, care a fost de 294 de milioane de euro.

CITESTE SI:

Bugetul Timisoarei pe 2014: aproape 310 milioane de euro. Cum a impartit Primaria banii si ce investitii face! Esti de acord?

O treime din bugetul Timisoarei din 2014 se duce pe investitii. Viceprimarul Dan Diaconu explica de ce se dau foarte multi bani pe studii!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...