Institutiile si massmedia si-au dat mana pentru salvarea copiilor rapiti

Rapirile de copii nu reprezinta un fenomen in Romania, insa autoritatile socotesc ca trebuie sa fie pregatite pentru a gestiona eficient orice astfel de caz.

Inspectoratul General al Politiei Romane, in parteneriat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual ”FOCUS” au demarat un mecanism national de actiune in caz de rapire a copiilor sau disparitie in imprejurari in care viata acestora poate fi pusa in pericol .

Crearea in Romania a mecanismului national de alerta in caz de rapire sau disparitie a unui copil in imprejurari in care viata sau sanatatea acestuia este pusa in pericol, are ca scop obtinerea de informatii despre rapire/disparitie, imediat dupa producerea acesteia, astfel incat, in baza informatiilor primite, cazul sa poata fi solutionat cat mai repede iar copilul sa fie gasit in viata.

Mecanismul functioneaza in paralel cu activitatile specifice desfasurate de politie si parchet in cazul rapirilor sau disparitiilor de copii si are rolul de a ajuta ancheta in curs cu informatii suplimentare oferite de populatie.

Noutatea o reprezinta rapiditatea transmiterii informatiei si angajamentul exprimat de catre institutiile semnatare.

Mecanismul presupune difuzarea semnalului de alerta in cat mai multe si diverse medii si se bazeaza pe implicarea tuturor cetatenilor care pot ajuta cu informatii autoritatile.

Mesajul va fi difuzat de catre partenerii publici si privati care se vor folosi de toate mijloacele pe care le au la dispozitie in vederea unei diseminari cat mai rapide si in medii cat mai eterogene a informatiilor cu privire la alerta si la copilul aflat in pericol.

In acest sens au fost atrasi parteneri publici si privati care vor primi si vor disemina mesajul de alerta catre populatie, respectiv: Posturile de televiziune si radio, Consiliul National al Audiovizualului, agentii de presa, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania , Aeroporturile din Constanta (Kogalniceanu), Cluj-Napoca (Someseni), Iasi, Craiova, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Targu-Mures (Transilvania), Suceava si Timisoara (Traian Vuia), precum si Societatile comerciale private care detin panouri electronice de afisare a informatiilor, orizontale si verticale si panouri publicitare in incinta statiilor de cale ferata, aeroporturi si statii de metrou.

Alerta va incepe cu un semnal sonor specific, (folosit de toti partenerii, inclusiv posturile de televiziune), afisarea siglelor autoritatile responsabile cu declansarea alertei (IGPR si Ministerul Public), urmata de citirea mesajului de alerta propriu-zis si se va incheia cu acelasi semnal sonor specific.

Importanta deosebita a acestui mecanism este demonstrata de practica acestor cazuri, prin faptul ca cel mai adesea, motivul disparitiei poate fi stabilit intr-un stadiu avansat al investigatiei, iar primele ore dupa disparitie sunt extrem de importante pentru eficienta investigatiei, sens in care obtinerea de informatii de la populatie cu privire la caz este extrem de utila anchetatorilor.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.