Instalata cu scandal si o dedicatie banateana, azi e un simbol pentru Timisoara! Statuia Lupoaicei la 90 de ani de cand a fost asezata in centrul orasului. FOTO!

TIMISOARA. Un adevarat simbol al latinitatii, dar si al Timisoarei, statuia Lupoaicei a fost asezata in Piata Victoriei, intre Catedrala si Opera, in urma cu 90 de ani, chiar in ziua Sfantului Gheorghe, pe 23 aprilie.

lupoaica-timisoara

Copie a celebrei Lupa Capitolina, Statuia Lupoaicei, azi una dintre statuile simbol ale orasului reprezinta o donatie facuta de municipalitatea Romei in anul 1926, an in care a si fost asezata pe soclul, de peste patru metri inaltime, din plin centrul Timisoarei.

Statuia este donata de primaria orasului Roma si a fost pusa pe soclu de 4.49 metri, in anul 1926, in Piata Operei. Este un simbol al latinitatii, dar si al orasului. In acelasi an, tot de la Roma au fost donate statui similare catre Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Craiova„, ne declara nu demult istoricul Ion Hategan.

Precum Lupa Capitolina, statuia ii infatiseaza pe intemeietorii Romei Remus si Romulus alaptati de o lupoaica, insasi legenda care sta la baza ridicarii Cetatii Eterne.

Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

Statuia Lupoaicei

Inaugurarea monumentului a avut loc la data de 23 aprilie 1926, in prezenta a 10.000 de timisoreni. La eveniment au luat parte dr. Samuil Sagovici, primarul Timisoarei de la acea vreme, Vasile Goldis, pe atunci ministrul Cultelor, Grigore Trancu-Iasi, ministrul Muncii, precum si delegati de-ai lui Mussolini, conducatorul statului italian din acea vreme.

Predarea s-a facut de catre consulul Italiei la Timisoara, Codecca. Solemnitatea a decurs cu totala excludere de la orice rol a fostului primar al Timisoarei dr. Lucian Georgevici, obligat sa demisioneze in data de 17 aprilie, intr-un climat tensionat.

In urma dictatului de la Viena, prin care Ungaria a primit Transilvania de Nord, centrul Timisoarei a fost locul unei manifestatii de protest. Deoarece Italia, aflata sub conducerea liderului Benito Mussolini (supranumit „Il duce„), sprijinise pretentiile Ungariei, statuia a atras nemultumirea manifestantilor care au protestat fata de primirea ei, ea fiind chiar indepartata o vreme din centrul Timisoarei. In cel mai pur grai banatean, o parte dintre protestatari au scandat atunci in piata la adresa lui Mussolini: „Duce, duce, ia-ti cataua si ti-o f***ce!

Protest inedit pe statuie

Tot din istoria statuii Lupoaicei face parte si un episod petrecut dupa Revolutia din 1989. Un timisorean, Faur Isaia, care a devenit faimos pentru protestele sale, cum ar fi stropirea cu cerneala a fostului presedinte Emil Constantinescu, a mai marcat un episod de revolta cand s-a urcat pe statuia Lupoaicei din centrul Timisoarei.

In anul 1998, cand se inaugura statuia Regelui Ferdinand din Piata Operei, Faur Isaia s-a inarmat cu pancarte si s-a cocotat pe monument pret de cateva ore.

CITESTE SI: Aniversari ‘rotunde’ in 2016 pentru Timisoara, dar si pentru judet! Cele mai importante momente!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...