Opinia Timisoarei

Inspectorii OPC din Timis, ‘bombardati’ cu reclamatii. Din 5.000 de plangeri, doar putin peste 200 au fost neintemeiate. Au curs amenzile si sanctiunile la supermarketuri, fast-fooduri si patiserii

TIMISOARA. An greu pentru inspectorii de la Protectia Consumatorului din Timis. Au primit nu mai putin de 5.087 reclamatii de la cetateni, iar acestea s-au dovedit intr-o proportie covarsitoare intemeiate. Doar 233 de plangeri i-au pus pe drumuri degeaba.

CITESTE SI: Se lucreaza la proiectare, iar in cateva luni porneste organizarea de santier pe bucata lipsa de nici 10 km din Autostrada Vestului, Margina – Holdea. Anuntul DRDP Timisoara

In urma miilor de reclamatii, cei de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, au desfasurat actiuni de control si au sanctionat abaterile constatate cu 870 de amenzi contraventionale, in valoare totala de circa 7 milioane lei, 530 de avertismente si cu oprirea definitiva de la vanzare a unor marfuri neconforme, in valoare de aproximativ 1 milion lei.


In 2022, comisarii CJPC Timis au calcat in numeroase randuri unitati ale marilor lanturi de magazine si supermarketuri ca sa vada daca este respectata legea, au facut controale larestaurante, fast-food-uri, patiserii si brutarii din Timisoara si din judet si la toate acestea fiind gasite nereguli.

Supermarketurile au incasat 190 de amenzi, in valoare de peste 1,8 milioane lei, dar si 72 de avertismente. Comisarii au oprit de la comercializare produse cu probleme, in valoare de 200.000 de lei, si au inchis temporar cateva zeci de magazine.

In ceea ce priveste restaurantele, fast-food-urile, covrigariile si alte unitati de alimentatie publica, inspectorii de la Protectia Consumatorului au dat peste 200 de amenzi, in valoare de 2 milioane de lei, si 122 de avertismente. Au oprit de la vanzare produse si au pus lacatul temporar pe usile a 55 de unitati.

Cei de la OPC au intocmit si o lista cu cele mai frecvente probleme pe care le-au intalnit in 2022 in controalele facute.

– comercializarea unor produse expirate
– vanzarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificata si cu acumulari de gheata in ambalaj)
– comercializarea unor fructe si produse din carne cu modificari organoleptice evidente si urme de mucegai
– nerespectarea regimului de temperatura pentru pastrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masa calda nu asigurau temperatura minima de +60 grade C, necesara sau unele pentru racire, care depaseau valoarea de 4-8 grade C, conforma)
– spatii de depozitare murdare
– comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat
– nerespectarea temperaturii de depozitare la produsele alimentare comercializate in spatiile frigorifice
– comercializarea unor produse fara a avea pe etichete informatile traduse in limba romana
– vanzarea de produse fara a oferi consumatorilor certificate de garantie
– comercializare unor produse nealimentare cu certificat de garantie neactualizat
– nerespectare conditiilor de depozitare
– vanzarea de produse de patiserie pe care stateau mustele
– comercializarea unor produse de brutarie-patiserie cu informare incompleta privind mentiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat
– utilizarea de vitrine de prezentare murdare
– folosirea de cuptoare neigienizate corespunzator
– muste in spatiul de preparare si coacere
– folosirea unui bloc alimentar neigienizat corespunzator cu strat gros de grasimi, igrasie, muste pe alimentele in curs de preparare
– existenta pavimentului neigienizat si a unor rafturi murdare, in zona de comercializare.

Exit mobile version