Opinia Timisoarei

Inspectoratul Scolar Timis loveste in profesorii si directorii din invatamantul tehnic: de la anul, fara clase de seral si frecventa redusa!

TIMISOARA. Dupa cinci verificari pe nepusa masa in liceele timisorene, pentru a vedea care este prezenta elevilor la clasa, dar si daca dascalii isi tin orele, Inspectoratul Scolar ameninta cu masuri dure!

Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis, spune ca verificarile inopinate, facute in luna octombrie, au scos la iveala felul in care se face scoala la colegiile tehnice, acolo unde prezenta la formele de invatamant seral si frecventa redusa este mai mult decat… redusa. 10% este prezenta la ora a celor care fac scoala la seral si frecventa redusa. La forma de invatamant zi, procentul liceenilor prezenti creste pana in jurul a 60%.

Este inacceptabil din punctul nostru de vedere ca o asemenea prezenta sa fie inregistrata la o unitate de invatamant. Saptamana acesta vor continua verificarile si daca situatia va fi aceeasi, atunci vom lua masuri”, ameninta inspectorul general din cadrul ISJ Timis.

El a adaugat ca prima dintre aceste masunri vizeaza diminiarea drastica a cifrei de scolarizare ”pentru ca nu este posibil ca clase intregi sa fie infiintate doar pentru a completa catedra unui anumit cadru didactic”.

Surpriza a fost insa cu atat mai mare cu cat la mai multe licee din Timisoara au lipsit si unii profesori. Astfel, la Posta si Telecomunicatii, Colegiul Tehnic Ferdinand I, Colegiul Tehnic Electrotimis si Colegiul Tehnic ”Ion I.C. Bratianu” au lipsit cate un profesor, iar la Colegiul Tehnic ”E. Ungureanu” au lipsit 2-3 cadre didactice. Situatia este grava, insa, la fostul Energetic, actual Ferdinand I, acolo unde in 17 octombrie n-au venit la scoala 12 dascali.

In prima faza, li se taie ora, pentru ca nu au sustinut-o. Daca se repeta, se taie din nou ora, iar la a treia abatere se iau sanctiuni, pe baza unei anchete desfasurata la nivelul unitatii de invatamat si supervizata de Inspectoratul Scolar”, explica inspectorul general din cadrul ISJ Timis.

La unitatile de invatamant cu profil teoretic, procentul prezentilor la ore a fost mai mult decat satisfacator, 90% dintre elevi fiind la ore in momentul desfasurarii controlului. La liceele cu profil vocational, prezenta a fost de 85%.

Verificarile inspectorilor scolari au fost facute in intervalul orar 7.30-8.30, 12-13 si 17-19, adica la inceputul cursurilor si la finalul acestora, atunci cand cei mai multi dintre liceenii absenti fie se opresc la o cafea, fie pleaca mai repede acasa.

Marin Popescu acuza directorii de colegii tehnice si pentru faptul ca nu doresc sa introduca sistemul de intrare pe baza de cartele in scoala. ”Exista unitati de invatamant care au venituri proprii mari, de zeci de mii de lei, si ma refer aici la colegiile tehnice, care nu doresc sa achizitioneze sisteme de supraveghere si de pontaj. Directorii asteapta, probabil, de la inspectorat sa le indice vreun furnizor, dar noi nu vrem sa fim acuzati de impunerea vreunei firme, asa ca alegerea e la scoli”, sustine Marin Popescu.

Exit mobile version