Inspectoratul Scolar Timis loveste in profesorii si directorii din invatamantul tehnic: de la anul, fara clase de seral si frecventa redusa!

TIMISOARA. Dupa cinci verificari pe nepusa masa in liceele timisorene, pentru a vedea care este prezenta elevilor la clasa, dar si daca dascalii isi tin orele, Inspectoratul Scolar ameninta cu masuri dure!

Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis, spune ca verificarile inopinate, facute in luna octombrie, au scos la iveala felul in care se face scoala la colegiile tehnice, acolo unde prezenta la formele de invatamant seral si frecventa redusa este mai mult decat… redusa. 10% este prezenta la ora a celor care fac scoala la seral si frecventa redusa. La forma de invatamant zi, procentul liceenilor prezenti creste pana in jurul a 60%.

Este inacceptabil din punctul nostru de vedere ca o asemenea prezenta sa fie inregistrata la o unitate de invatamant. Saptamana acesta vor continua verificarile si daca situatia va fi aceeasi, atunci vom lua masuri”, ameninta inspectorul general din cadrul ISJ Timis.

El a adaugat ca prima dintre aceste masunri vizeaza diminiarea drastica a cifrei de scolarizare ”pentru ca nu este posibil ca clase intregi sa fie infiintate doar pentru a completa catedra unui anumit cadru didactic”.

Surpriza a fost insa cu atat mai mare cu cat la mai multe licee din Timisoara au lipsit si unii profesori. Astfel, la Posta si Telecomunicatii, Colegiul Tehnic Ferdinand I, Colegiul Tehnic Electrotimis si Colegiul Tehnic ”Ion I.C. Bratianu” au lipsit cate un profesor, iar la Colegiul Tehnic ”E. Ungureanu” au lipsit 2-3 cadre didactice. Situatia este grava, insa, la fostul Energetic, actual Ferdinand I, acolo unde in 17 octombrie n-au venit la scoala 12 dascali.

In prima faza, li se taie ora, pentru ca nu au sustinut-o. Daca se repeta, se taie din nou ora, iar la a treia abatere se iau sanctiuni, pe baza unei anchete desfasurata la nivelul unitatii de invatamat si supervizata de Inspectoratul Scolar”, explica inspectorul general din cadrul ISJ Timis.

La unitatile de invatamant cu profil teoretic, procentul prezentilor la ore a fost mai mult decat satisfacator, 90% dintre elevi fiind la ore in momentul desfasurarii controlului. La liceele cu profil vocational, prezenta a fost de 85%.

Verificarile inspectorilor scolari au fost facute in intervalul orar 7.30-8.30, 12-13 si 17-19, adica la inceputul cursurilor si la finalul acestora, atunci cand cei mai multi dintre liceenii absenti fie se opresc la o cafea, fie pleaca mai repede acasa.

Marin Popescu acuza directorii de colegii tehnice si pentru faptul ca nu doresc sa introduca sistemul de intrare pe baza de cartele in scoala. ”Exista unitati de invatamant care au venituri proprii mari, de zeci de mii de lei, si ma refer aici la colegiile tehnice, care nu doresc sa achizitioneze sisteme de supraveghere si de pontaj. Directorii asteapta, probabil, de la inspectorat sa le indice vreun furnizor, dar noi nu vrem sa fim acuzati de impunerea vreunei firme, asa ca alegerea e la scoli”, sustine Marin Popescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. astia de la Inspectorate incep sa semene cu guvernul Boc si Funeriu.Pacat,am crezut ca macar ei sa aiba ceva la bibilica dar nu exista nimic

  2. Hai sa fim seriosi, clasele astea sunt un fel de formalitate si nu e normal. Profesorii nu se chinuie, elevii nu prea vin, se da o spaga si toata lumea e multumita dar asa incurajam prosti cu diplome. Stai acolo si macar invata sa citesti si sa scrii romaneste, pana cand o sa incurajam prostia? Foarte bine ca se iau masuri!

  3. Foarte bine le face. Sa elimine clasele de seral. Oricum nu se face scoala acolo si spaga e la ea acasa!

  4. Clasele care functioneaza la acesti parametri ar trebui desfiintate, fara indoiala. Exista insa un risc pentru acesti inspectori care s-au cocotat acolo sus si sfideaza …sau nu:)) (ma refer la risc, nu la sfidare care e certa).Vorbesc de riscul ca oamenii ramasi pe drumuri sa aspire la orele luate la plata cu ora de inspectorul general, de cel de informatica sau de fizica s.a.m.d pe care acestia nu se obosesc oricum sa le tina, fiind mult prea ocupati. Spre deosebire de bietii profesori care predau la seral si pe care proprii elevi ii considera niste amarati, marii inspectori sunt un exemplu viu ca tupeul, incompetenta si lipsa de respect pentru colegi, elevi si parinti sunt cheia succesului in Romania…sau in Timisoara, cel putin