Noutati :

‘Inghetarea’ platilor europene, la un pas de a-i falimenta pe beneficiarii proiectelor. UE intarzie sa deconteze facturi de milioane de euro ale beneficiarilor de fonduri europene din Timis

28 octombrie, 2012 - 11:11 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Suspiciunile de fraudare a fondurilor europene accesate prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, confirmate in urma unor verificari a expertilor comunitari, a determinat Comisia Europeana sa suspende platile catre tara noastra.

“Finantarea din bugetul UE este inghetata, in urma verificarilor interne sau ale Comisiei Europene care au semnalat nereguli grave in implementarea proiectelor europene”, a precizat, inca de acum cateva luni, un oficial al CE, care a estimat impunerea unor corectii financiare cuprinse intre 10 si 25% din valoarea totala a contractelor.

Cu alte cuvinte, daca pana in prezent s-au decontat, efectiv, pentru proiectele derulate prin POSDRU, suma de 268,84 milioane de euro, Romania va trebui sa ramburseze aproape 67,5 milioane de euro. Suspendarea platilor si-a pus amprenta, deja, asupra beneficiarilor proiectelor finantate din bani europeni, in conditile in care investitiile au fost realizate din bani proprii, iar facturile nu au mai fost decontate de cateva luni. Totodata, proiectele pentru care s-au semnat contracte de finantare au fost stopate, cata vreme “principiul rambursabilitatii” nu se mai aplica o perioada nedeterminata.

“Jaful de la POSDRU a bulversat procesul de accesare a fondurilor europene, iar Romania risca sa piarda miliarde de euro. inghetarea platilor a adus in stare de faliment o buna parte dintre beneficiarii fondurilor europene din Timis, intrucat oamenii au accesat credite bancare pentru realizarea investitiilor, iar acum se vad pusi in situatia de a nu-si mai recupera banii. Platile au fost suspendate pentru 5 din cele 7 programe operationale, cel putin pana la sfarsitul anului, motiv pentru care putini se mai incumeta sa mai plateasca experti care sa le intocmeasca proiecte europene”, spune analistul economic Grigore Trif, implicat activ, din postura de scriitor de proiecte, in procesul de accesare a fondurilor europene.

Una dintre “victimele” suspendarii platilor europene in Timisoara este Fundatia “Pentru Voi”, care este la un pas de intrarea in insolventa din cauza neincasarii unor facturi in valoare de peste 220.000 de euro. “Ne vedem nevoiti sa gasim singuri resursele, altfel riscam sa nu putem functiona. Am scos la vanzare gradina fundatiei si de luna viitoare reducem salariile cu 25%”, spune Laila Onu, presedinta fundatiei ”Pentru Voi”.

La un pas de faliment este si firma de constructii care a construit centrul de zi al Fundatiei, care nu si-a incasat contravaloarea lucrarilor. Adica peste 200.000 de lei. „Am executat lucrarile din resurse proprii si cu credit din partea furnizorilor, carora nu le pasa ca Guvernul nu si-a achitat facturile pe programul POSDRU. Voi intra in insolventa pentru o fapta buna”, incearca sa se resemneze Dan Nicoli, patronul firmei care a devenit o victima a sanctiunilor impuse Romaniei de UE.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...