Noutati :

Inghesuiala mare la Gradinita Lenau din Timisoara. Directoarea: nu va ramane nimeni pe dinafara!

29 aprilie, 2014 - 01:25 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. In Timisoara, cel putin teoretic, exista locuri suficiente in gradinite. Practic insa, batalia parintilor se da pe cateva unitati de invatamant prescolar, socotite „de elita”. Cea mai cautata este gradinita Lenau, cu predare in limba germana.

La grupa mica, inscrierile au inceput, conform metodologiei, in 23 aprilie si se vor incheia in 9 mai.  La Lenau sunt 3 grupe mici, iar numarul cererilor il depaseste pe cel al locurilor disponibile.

„Asa au plecat anul trecut la scoala, nu am reusit sa eliberam decat trei clase pentru ca acum, cu clasa pregatitoare, parintii au dreptul sa decida  si exista trei categorii de varsta care pot merge la scoala: cei care au 6 ani impliniti pana in data de 31 august, cei care implinesc 6 ani intre august si decembrie si cei care trec de luna ianuarie, dar cu o evaluare speciala pot merge si ei la scoala. Din aceasta cauza s-a creeat un pic de dezechilibru, clasele nu se mai elibereaza ca pe vremuri, cand pleca grupa pregatitoare la scoala si stiam ca ramane o clasa goala. S-a imputinat numarul de locuri, anul trecut am avut 150, anul acesta avem 75, ocupate deja”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Miralda Beleiu, directoarea gradinitei Lenau din Timisoara.

Au prioritate, la inscrierea la gradinita Lenau, conform deciziilor consiliului de administratie, etnicii germani, copiii absolventilor Liceului Lenau si cei ai caror parinti sunt vorbitori de limba germana.

„Suntem multumiti, valul mare este in primele trei zile, noi suntem deja in a cincea zi, au cam fost toti cei care au dorit, suntem putin cu locurile depasite dar cu o suplimentare, pe care am facut-o in fiecare an, daca a fost necesar, speram sa o scoatem la capat bine”,  a mai spus directoarea.

Conform planului de scolarizare, intr-o grupa mica de gradinita sunt 25 de locuri, dar la Lenau se va incerca o suplimentare de pana la 30 de locuri pe grupa.

„Ca in fiecare an sunt gradinite la care avem o foarte mare cerere din partea parintilor. Este cazul gradinitei Lenau unde exista un numar mult mai mare de cereri decat de locuri. Pana la urma parintii vor trebui sa inteleaga sa redirectioneze copiii si sa-i reorienteze spre gradinitele din Timisoara care au un numar suficient de locuri incat sa acopere numarul de copii care ar putea sa-si faca debutul in invatamantul prescolar in acest an . La Lenau, de obicei au prioritate parintii care sunt etnici germani si care obtin de la Forumul German o adeverinta care sa ateste acest fapt. Pe locurile libere, in baza criteriilor specifice care au fost stabilite de catre unitatea de invatamant, criterii ce nu au voie sa fie discriminatorii, pot fi selectati si vor fi selectati si alti copii. Insa, este un numar foarte mare de cereri si numarul de locuri este limitat. Este o problema la Lenau cu spatiul, cu salile pentru grupe … Sigur ca noi, Inspectoratul Scolar, avand in vedere ca se cunoaste aceasta situatie a numarului mare de solicitari, am putea sa le dam un numar de grupe in plus, dar acest lucru este imposibil, din cauza spatiului limitat pe care il au”, a declarat Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct.

Alte gradinite foarte cautate de parinti sunt Gradinita nr. 22, Gradinita cu program prelungit nr. 11 de pe strada Versului si Gradinita cu program prelungit nr. 26 de pe strada Teiului, unde s-au inregistrat deja foarte multe de cereri de inscriere, dar nu a fost depasit, deocamdata, numarul de locuri disponibile la grupa mica.

„Toti parintii care au copii de gradinita pot sa fie linistiti, sunt destule locuri in gradinitele din Timisoara. Nu intotdeauna putem insa satisface dorinta parintilor pentru o anumita gradinita”,  a adaugat Cornel Petroman, inspector scolar general.

In total, in Timisoara, exista 1927 de locuri in grupa mica. Pana in acest moment au fost depuse 925 de cereri de inscriere.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ma mir ca sunt asa cereri , la oltenii si moldovenii care au invadat orasul nostru Lenau va preda in Rusa