Incredibilele drame ale familiilor geniilor…Vezi ce necazuri au avut rudele lui Mozart, Einstein sau Mendeleev!

Descendentii si partenerii de viata ai marilor genii ai umanitati stiu cel mai bine cat de greu este sa traiesti in umbra unor astfel de parinti/soti. Este dificil pentru ei sa ajunga la nivelul parintilor sau partenerilor lor si, de cele mai multe, ori dezvolta un agresiv complex de inferioritate.

Intr-adevar, este o raritate ca abilitatile incredibile ale marilor personalitati universale sa fie mostenite. Oamenii de stiinta sustin ca geniul este o caracteristica individuala care nu poate fi mostenita genetic.

O alta problema este ca geniile, dedicate in totalitate muncii lor creatoare, nu prea au lasat mostenitori. Este interesant de stiut insa ce s-a intamplat cu copiii acelora care au reusit sa-si intemeieze o familie si sa aiba mostenitori.

Destinul stinge neamul Mozart

Mozart a murit la doar 35 de ani. La varsta de 26 de ani s-a casatorit cu tanara de 19 ani, Constanze Weber. Desi tatal lui Mozart nu a fost de acord cu acest mariaj, cei doi au reusit sa-si intemeieze o familie, avand, in 9 ani de casatorie, 6 copii. Din pacate, dintre cei 6 copii, doar 2 au ramas in viata, niciunul dintre ei nereusind sa se casatoreasca si sa aiba mostenitori.

Karl Thomas Mozart avea 7 ani cand tatal sau s-a stins din viata. Nu s-a remarcat cu nimic exceptional in viata, decedand la varsta de 74 de ani. Fratele sau mai mic, Franz Xaver Mozart, s-a nascut cu cateva luni inainte de moartea tatalui sau.

Are tangente cu muzica clasica, dar numai la insistentele mamei sale. Se muta in Ucraina la Lvov, unde preda muzica in casa unei familii bogate. Fondeaza prima scoala de muzica clasica din Ucraina si scrie cateva piese pentru pian, inspirate din folclorul autohton. Neamul Mozart a luat sfarsit cand Fraz Xaver a incetat din viata in 1844.

Albert Einstein, un om fara inima?

Cel mai mare fizician al tuturor timpurilor, Albert Einstein, creatorul teoriei relativitatii, a trait si muncit in Germania, Elvetia si SUA. In 1897, tanarul Albert de 17 ani o intalneste la Institutul Politehnic din Zurich pe tanara sarboaica Mileva Maric, una dintre putinele femei din lume careia i se permitea sa studieze stiinte, considerate apanajul masculinitatii.

Mileva suferea de o bola congenitala la sold, in urma careia ramasese cu un schiopatat vizbil. De aceea a fugit de oameni, ascunzandu-se in lumea cifrelor si formulelor matematice. In 1902 ramane insarcinata si aduce pe lume o fetita . Nasterea a avut loc in casa parintilor sai din Novi Sad, departe de ochii indiscreti ai lumii. Copilul nu este recunoscut de Einstein si este abandonat. Mai mult decat atat, existenta fetitei nu a aparut mult timp in biografia marelui savant.

Cu toate acestea, mai tarziu, Albert si Mileva s-au casatorit, mariajul lor durand 16 ani. Au avut doi fii, Hans Albert si Eduard. In tinerete, Eduard s-a dovedit un baiat cu reale calitati profesionale, dar la 21 de ani se imbolnaveste de schizofrenie petrecandu-si restul vietii intr-un spital de boli mentale. Tatal sau nu a trimis bani pentru vindecarea fiului sau, iar atunci cand o facea era un eveniment ocazional. Eduard a murit la 55 de ani in 1965, ultima vizita a tatalui sau fiind in 1933.

Einstein nu a pastrat legaturi stranse nici cu celalalt fiu al sau, Hans, devenit inginer in domeniul hidraulic. Acesta s-a stabilit in California, unde moare in 1973.

Relatia lui Einstein cu verisoara sa din Berlin, Elsa, a pus capat relatiei dificile cu Mileva. Sarboaica l-a facut raspunzator pe Einstein de dezastrul din viata sa, dar nici Elsa nu a dus-o mai bine. Einstein si aceasta dormeau in camere separate, Elsa fiind tratata ca o servitoare, iar accesul in biroul de lucru al sotului era interzis. El insusi a recunoscut ca si-a tratat sotia ca pe un angajat, dar unul care nu poate fi concediat.

Tabelul genealogic al lui Mendeleev

Creatorul tabelului periodic al elementelor, Dmitri Mendeleev, a studiat la Universitatea din Sankt-Petersburg plecand apoi in Germania. Aici are o legatura cu actrita Agnes Voigtmann, cu care are o fiica. Mendeleev nu se casatoreste cu actrita, dar ii plateste o pensie alimentara fiicei sale pana cand aceasta implineste 21 de ani.

Prima sotie a lui Mendeleev, Feozva Leshcheva, ii naste trei copii: Maria, Vladimir si Olga. Toti trei au murit inaintea lui.

In jurul vasrtei de 50 de ani, Mendeleev o intalneste pe tanara in varsta de 20 de ani, Ana Popova. Sotia sa a refuzat multa vreme sa-i acorde divortul dar, pana la urma, cei doi se casatoresc si au impreuna patru copii: Uba, Ivan si gemenii Maria si Vasilii.

Desi a avut un numar impresionant de mostenitori, familia Mendeleev se pierde in istorie. Nepotii marelui chimist mor la nastere sau in frageda copilarie. Supravietuieste doar o nepoata, Ecaterina, care moare la inceputul anilor ’90. Ea are un fiu, care insa nu are copii.

Cu toate acestea, se pare ca familia lui Mendeleev isi continua cursul. Cu ceva timp in urma, s-a vorbit despre o poveste tumultoasa de iubire dintre fiul lui Mendeleev, Vladimir, si o frumoasa femeie japoneza. Acesta, fiind ofiter de marina, s-a casatorit in Nagasaki cu Hideshima Tako care afla ca este insarcinata in timp ce sotul era plecat pe mare. Astfel, vine pe lume micuta Ofudzi.

Vladimir moare de tanar, dar Mendeleev si-a ajutat nepoata japoneza pana la sfarsitul vietii lui. Este posibil ca si astazi, in Japonia, sa traiasca urmasi ai marelui chimist.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ATENTIE la titlu !!Este Mozart cu T nu cu D !!!
    Din pacate geniile neintelese sint si necontinuate genetic…
    Sa ne luam dupa teoriile conspiratiei cum ca unicele genii mondiale in orice domeniu sint trimise de entitati extraterestre??
    Sa nu uitam si acele infloritoare civilizatii-egipteana,incasa,mayasa care prin cunostintele lor astronomice dovedesc in ziua de astazi aceeasi aura de mister-de la piramide la picturile de la Nazca..
    S-ar putea adauga si Beethoven,Bohr,tragedia Iuliei Hasdeu ca geniu neinteles al literaturii romanesti…Si multe altele…