Opinia Timisoarei

Incompetenta din Primaria Timisoara care tine statuia lui Adi Barar intr-un depozit, in loc sa fie asezata in Parcul Alpinet. Acte gresite de mai multe ori. Monumentul, neplatit

TIMISOARA. Situatie de ‘noaptea mintii’ la Primaria Timisoara, dezvaluita de activistul civic Corneliu Vaida. La aproape doi ani de la emiterea unei Hotarari de Consiliu Local ce prevedea amplasarea unei statui a fostului lider al trupei Cargo, Adi Barar, intr-un parc din oras, monumentul deja realizat de un artist zace intr-un depozit.

Iar de vina este incompetenta crasa a unui angajat al municipalitatii, precizeaza Vaida.

CITESTE SI: Cand prieteniile dainuie dincolo de moarte si se muta-n cantec, la Timisoara. La un an de cand Adi Bărar a plecat in legenda, s-a nascut ‘Bă, rar așa prieten…’, din inimi ce vor bate pentru muzica pana la capat. Video

Hotararea a fost data in iulie 2021, atunci cand se stabilea si locul in care va fi asezat monumentul, respectiv in Parcul Alpinet, pe ceea ce ar urma sa devina Aleea Muzicienilor.

Revoltat, Corneliu Vaida, initiatorul acestui demers menit sa onoreze un artist legendar pentru Timisoara, acuza primaria de incompetenta si spune ca dosarul trimis spre avizare catre Ministerul Culturii a fost gresit de 3 ori de catre acelasi functionar, insa fara nicio consecinta.

Pur si simplu la Primarie stau cu degetul in gura si nu fac nimic. In HCL scrie ca, doar dupa obtinerea tuturor aprobarilor, se poate monta statuia. Dar aprobarile nu s-au obtinut din cauza Sandei Grebla, care a gresit de 3 ori un dosar. Unde ati intalnit intr-o firma de stat sau particulara ca unui angajat sa i se permita sa greseasca de 3 ori o lucrare.

Au respins dosarul. Au fost lipsa niste documente, plus xerocopiile dupa fotografiile mulajelor care, intr-adevar, sunt urate. Orice mulaj e urat.

Eu degeaba le-am spus ca sunt doua chestii diferite, una este statuia, care este platita artistului, si alta este lucrarea de turnare a statuii.

S-au prevalat de faptul ca trebuie licitatie. In primul rand, nu se atinge suma limita (necesara pentru licitatie, n.r.), si in al doilea rand, noi, fiind o initiativa particulara, noi am ales artistul, pe Saskia Mentzel. Ni s-a spus ca trebuie licitatie pentru executia statuii in sine, or statuia este deja realizata„, a spus Corneliu Vaida.

Mai mult, activistul acuza interese ascunse pentru ca monumentul sa nu fie amplasat in locatia agreata prin Hotararea de Consiliu Local. Ba, mai mult, a primit un document pe care, cu pixul, este anuntata o… „noua locatie”, insa nu se mentioneaza niciun fel de coordonate pentru a putea fi identificata.

Ruben Latcau a dat si el niste solutii mai mult sau mai putin ortodoxe, nu vreau sa le discut, dar nici alea nu s-au facut. Si acum ne trezim ca al patrulea dosar este undeva intre Timisoara si Bucuresti, pe care l-a facut tot Sanda Grebla, pentru ca fara semnatura ei nu se misca nimic in Primarie. Dosarul e trimis de vreo luna.

HCL-ul e din 2021, din vara. A mai aparut o hartie foarte interesanta, pe care cineva, nu stiu cine, a notat ca ‘se reface cu noua locatie’. Eu va spun, din folclorul timisorean, ca aceasta locatie actuala deranjeaza pe cineva, pentru ca este cale de acces catre restaurant. Noua locatie nu exista prevazuta niciunde. Eu am primt aceasta hartie ca sa mi se demonstreze ca mai exista si alte forte. Astept binecuvantarea pe dosarul 4„, a mai spus Corneliu Vaida.

O alta discutie este suma pe care primaria trebuie sa o plateasca pentru statuie. 120.000 de lei, aproximativ 25.000 de euro, au fost prevazuti in bugetul pe anul 2023, insa, odata cu scumpirile, aceasta ar urma sa creasca.

Banii nu au fost platiti pentru executie, pentru turnarea statuii. Cei care au facut lucrarea nu au fost platiti. Lucrarea sta si asteapta banii. Patronul de acolo m-a sunat in decembrie sa imi spuna ca va topi statuia. Eu, disperat, m-am dus la primarie si le-am spus sa faca ceva.

Nu exista un raspuns oficial. Ultima data, joi, am discutat cu doamna Romocean (consilier local USR Paula Romocean, n.r.), care mi-a spus ca am dreptate, dar ce sa facem daca ne impiedicam in semnatura unui functionar. Si am intrebat cine conduce primaria. Sanda Grebla este functionarul. Si nu i se poate intampla nimic Sandei Grebla, pentru ca, daca i se intampla ceva doamnei Sanda Grebla, domnul Ambrus voteaza altfel in consiliu (Raul Ambrus, iubitul Sandei Grebla si consilier local demis din PNL care voteaza toate proiectele primarului USR Dominic Fritz, n.r.).

E vorba de 120.000 de lei, bani care sunt prevazuti in buget. Am intrebat-o pe doamna Romocean ce se intampla daca omul acela totusi nu topeste statuia, si mi-a zis ca la ora asta, a trecut mai bine de un an de cand a terminat-o, si nu mai costa 120 de mii, ca s-au scumpit toate, costa mai mult…. Si doamna Romocean mi-a promis ca se va face o rectificare bugetara. Rectificam ce? Nu ne-au dat suma de acum„, a adaugat Vaida.

In prezent, la aproximativ o luna de la trimiterea spre avizare la Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii, nimeni nu stie care este stadiul dosarului.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii Primariei Timisoara nu au putut fi contactati pentru a explica situtia.

Sanda Grebla a fost consiliera a fostului edil Nicolae Robu, iar dupa plecarea acestuia de la Primaria Timisoara a intrat in gratiile noii conduceri USR. Aceasta intrucat iubitul sau Raul Ambrus, demis din PNL, i-a asigurat prin vot majoritatea necesara primarului Dominic Fritz in Consiliul Local pentru a-si trece proiectele. Astfel, conducerea primariei a pastrat-o si promovat-o pe Sanda Grebla sef de serviciu la Serviciul Unitatea de Implementare Proiecte de Infrastructura pentru Cultura.

Va reamintim, in 2021, dupa ce cunoscutul muzician timisorean Adi Barar s-a stins, in Consiliul Local Timisoara s-a luat decizia de aprobare a sumei necesare pentru realizarea si amplasarea unei statui dedicata artistului, in parcul Alpinet, pe malul Begai. Este vorba despre o statuie in marime naturala, realizata din bronz, care ar urma sa fie asezata pe viitoarea Alee a muzicienilor, intre Podul de la Maria si terasa Flora.

Exit mobile version