Incertitudini la continuarea programelor „Prima Casa” si „Rabla”

Cu dificultati, multe acte si rabdare, programele lansate de stat pentru innoirea parcului auto si pentru cumpararea de locuinte vor continua si in 2011, dar nu chiar imediat.

La „Prima Casa”, anul incepe cu o pauza, dar autoritatile de la Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au anuntat ca programul se va debloca din februarie.

Motivul pauzei este o hotarare de guvern care aloca suma de bani pentru garantiile care vor fi date in acest an. Hotararea nu a aparut la timp insa pentru a fi aplicata. „Rabla” 2011 este anuntata tot pentru februarie, probabil in aceleasi conditii ca si anul trecut, dar situatia este incerta.

In privinta creditelor bancare prin „Prima Casa”, Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, a declarat ca in prima luna din 2011 nu se pot primi dosare pentru ca nu mai exista baza legala – ordonanta a expirat la 31 decembrie 2010. Preluarea dosarelor va fi reluata din momentul in care Executivul aproba un nou act normativ care sa reglementeze programul guvernamental. Totusi, toate dosarele depuse la Fond pana pe 31 decembrie 2010 sunt in faza de prelucrare. 300 de milioane de euro este suma care mai poate fi folosita de catre cei care au veniturile necesare pentru a intra in program.

„Rabla” ramane la fel

In ceea ce priveste programul „Rabla”, piata de masini noi va fi favorizata si prin introducerea noii taxe de poluare. Pe parcursul anului trecut, Ministerul Mediului a anuntat ca din 2011 numarul de vouchere pentru achizitionarea unui autoturism nou va creste de la trei la patru, insa, in cele din urma se pare ca taloanele vor fi tot trei si valoarea aceeasi, de 3.800 lei. In 2010 peste 190.000 de masini vechi au fost casate prin „Rabla”, iar cu bonurile valorice au fost cumparate peste 60.000 de autoturisme noi. In Timis, au fost casate cateva mii de masini vechi. Reprezentantii dealer-ilor de masini din oras spun ca acest program i-a ajutat foarte mult in vanzarea de masini noi si doresc ca acesta sa continue. „Nu stim nimic despre continuarea programului, in ce conditii se va face. Avem o singura informatie, ca va continua. Programul ne-a ajutat foarte mult in 2010, aproape toate vanzarile de masini catre persoane fizice le-am facut prin „Rabla”, a declarat Florin Pitic, director concesiune Auto Europa Timisoara.

Sute de dosare pentru „Prima Casa” in Timis

Cel de-al doilea program, dedicat cumpararii de locuinte noi, este asteptat sa continue si in Timis. O singura banca, BCR, a acordat, in 2010, peste 500 de credite, adica 40% din numarul de dosare procesate in judet. La nivel national, prin BCR s-au creditat peste 12.600 de familii, valoarea totala fiind de aproape 520 de milioane de euro. Prin a doua etapa a programului „Prima Casa”, lansata la inceputul anului 2010, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Inca nu au aparut informatiile pentru Prima Casa – probabil varianta 3 – pe anul 2011. Din experienta anilor trecuti cam de la inceputul lunii februarie a devenit operational acest program, atat Prima Casa 1, cat si 2. Marea majoritate a creditelor luate prin programul Prima Casa se situeaza ca valoare in intervalul 38.000-48.000 euro. Apartamentele vechi au fost preferate celor noi. La Prima Casa 2, valoarea maxima a creditului pentru un imobil a carui autorizatie de constructie a fost eliberata in februarie 2010 a fost de 66.500 euro, dar restul dosarelor au fost pentru 57.000 euro”, a declarat Anca Flueras, director judetean retail la BCR sucursala Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...