Noutati :

Incepe Lada cu Zestre. Premii de peste 22.000 de lei, la unul dintre cele mai importante festivaluri de pastrare a traditiilor in Timis

10 martie, 2022 - 11:34 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMIS. Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis va organiza, anul acesta, cea de-a XV-a editie a traditionalului festival-concurs Lada cu Zestre.

CITESTE SI: Schimbari in Curtea de Onoare din Bastionul Theresia din Timisoara. Cum se transforma vechea cafenea

Evenimentul se va desfasura in perioada martie – iulie 2022, in mai multe localitati din judet.

Lada cu Zestre reuneste 30 de formatii de dansuri populare, peste 900 de artisti, 20 colectionari de arta populara, peste 60 de preparate de gastronomie traditionala banateana si 40 de recitatori in grai banatean.

Festivalul este structurat pe urmatoarele sectiuni: coregrafie, muzica, expozitii, colectii, poezie dialectala, teatru popular si gastronomie traditionala. Toate acestea sunt grupate la randul lor in doua categorii: ”Laureati” si ”Zestrea Timisului”.

Gospodine iscusite sunt invitate sa isi prezinte maiestria si mostenirea transmisa din generatie in generatie intr-o competitie gastronomica. Dansatori, solisti vocali si instrumentisti, grupuri, formatii si ansambluri folclorice, tarafuri, mestesugari, colectionari de arta populara, precum si recitatori in grai banatean sunt invitati sa isi dovedeasca talentul in fata juriului din cele 4 centre zonale.

Astfel in 2 aprilie 2022 la Giarmata Vii, la ora 14, la categoria Laureati participa Ghiroda, Faget si Voiteg; in 3 aprilie 2022, la ora 14, la Giarmata, la categoria Laureati participa localitatile Giarmata si Checea. La categoria Zestrea Timisului, in 9 aprilie 2022, la Jimbolia, la ora 14 participa urmatoarele localitati: Uivar, Sanmihaiu Roman, Otelec, Dudestii Vechi, Valcani, Sanpetru Mare, Cenad, Lenauheim, Parta, Peciu, Uivar, Iohanesfield, Comlosu Mare, Satchinez, Biled, Dudestii Noi, Giulvaz, Giera, Jimbolia. In 10 aprilie la Buzias, la ora 14 sunt invitate in concurs urmatoarele localitati: Nitchidorf, Costeiu, Cheveresu Mare, Liebling, Remetea Mare, Gavojdia, Criciova, Jamu Mare, Moravita, Curtea, Margina, Padureni, Fardea, Asociatia Culturala Veselia (Deta), Livezile, Junii Timisului, Buzias.

La sectiunea coregrafie juriul ii are in componenta pe Marius Ursu, Peri Vasile, Puiu Munteanu, Nicolae Stanescu, la sectiunea muzicala jurizeaza Remus Valungan, Marius Cirnu, Carmen Popovici Dumbrava, la expozitii Maria Hadiji, Alina Mafa, la literatura dialectala Tania Tunas Stavila, Adela Popa, iar la gastronomie Marioara Pisat si Nicolaie Tomescu.

In functie de clasamentul obtinut pe localitati, se vor acorda urmatoarele premii:
Marele premiu – 4.500 de lei
Categoria „Laureati”
Premiul I – 4.000 de lei
Premiul II – 3.500 de lei
Premiul III – 3.000 de lei
Categoria „Zestrea Timisului”
Premiul I – 3.000 de lei
Premiul II – 2.500 de lei
Premiul III – 2.000 de leiInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...