Incepe distribuirea dozelor de vaccin anti COVID de la AstraZeneca. Cate vor ajunge la Timisoara

TIMISOARA. La nici 24 de ore de cand ajuns in tara, autoritatile incep distribuirea catre centrele de regionale de depozitare a dozelor de ser de la Astra Zeneca.

CITESTE SI: Formularul prin care parintii isi dau acordul ca elevii sa fie testati pentru COVID la scoala va fi modificat 

La centrul de la Timisoara urmeaza sa ajunga 17.100 de doze, transportul acestora fiind asigurat cu autospeciale ale Ministerului Apararii Nationale. Vacciurile sunt transportate in conditii optime de siguranta, la temperaturi cuprinse intre 2 si 8 grade Celsius.

In urma recomandarilor transmise de Ministerul Sanatatii, Agenția Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), precum si de Grupul Stiintific din CNCAV, ținand cont de precizarile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile pâna la momentul autorizarii condiționate de punere pe piața, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandata pentru grupa de vârsta 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele doua doze este de 8 saptamâni„, a transmis Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriuva COVID-19.

Dozele vor fi distribuite, după cum urmează:

– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 15.300 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Iași: 25.200 doze;

– Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 17.100 doze.

Va reamintim, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford si de compania AstraZeneca are eficacitate similara impotriva variantei britanice a coronavirusului ca si impotriva variantelor aflate anterior in circulatie, a anuntat vineri universitatea britanica.

Produsul AstraZeneca este al III-lea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania.

Descriere si mecanism de actiune

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instructiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifica virusului care provoaca boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina specifica nu ar trebui sa se afle in organism si reactioneaza prin producerea de mijloace de aparare naturale impotriva infectiei SARS-CoV-2. Vaccinul se administreaza doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil in flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se pastreaza la temperaturi intre +2 si +8 grade Celsius, cu mentinerea lantului de frig impus de producator, si are o stabilitate de 6 luni inainte de prima utilizare. Distributia se realizeaza prin modalitati standard, in masini frigorifice, containere si cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite catre depozite regionale si centrele de vaccinare.

Foto: digi24.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.