Incepe Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Un fotbalist nascut in Timis a intrat in istoria de aproape un secol a competitiei. Foto

euronews.ro

Au mai ramas cateva ore pana cand microbistii din intrega lume isi vor indrepta atentia spre Qatar, unde incepe editia a 22-a a Cupei Mondiale de fotbal, prima care se joaca in perioada de iarna.

Qatarul este a 17-a gazda a unui turneu final si va deschide intrecerea cu un meci impotriva Ecuadorului.

Inainte de inceputul turneului din Asia de Vest, opiniatimisoarei.ro va prezinta cateva date interesante legate de meciurile de la Cupa Mondiala, jucatori sau arbitrii care au ramas in istoria competitiei.

Prima editie a Cupei Mondiale s-a disputat in 1930, in Uruguay, tara care la intrecerea din 2022 face parte din grupa H, alaturi de selectionatele Portugaliei, Ghanei si Coreei de Sud. Evident, la acea editie s-au inregistrat si cateva premiere.

Primul gol din istoria Cupei Mondiale ii apartine lui Lucien Laurent, cel care a inscris in minutul 19 al intalnirii cu Mexicul, castigata in cele din urma de Franta cu 4-1. Prima dubla la un Mondial avea sa apara doua zile mai tarziu si i-a apartinut chilianului Carlos Vidal, cel a semnat doua dintre reusitele tarii sale in victoria cu 3-0 in fata Mexicului.

Primul hattrick la un Campionat Mondial ii apartine americanului Bert Patenaude, cel care a inscris in minutele 10, 15 si 50 ale partidei castigate de selectionata Statelor Unite cu 3-0 in fata Paraguayului, la aceeasi editie a Cupei Mondiale.

Prima lovitura de la 11 metri a fost acordata tot la Mondialul din 1930, in minutul 42 al intalnirii castigate de Argentina cu 6-3 in fata Mexicului. Penalty-ul a fost acordat Mexicului si a fost transformat de Manuel Rosas, cel care avea sa ramana in istoria Cupei Mondiale si pentru primul autogol inscris. Rosas si-a trimis mingea in propria poarta in infrangerea cu 3-0 in fata statului Chile. Autogolul a venit in minutul 52 al acelui meci si avea sa ramana singurul al acelei editii.

Primul penalty intr-un meci de deschidere al Cupei Mondiale avea sa vina in 1958, si sa fie transformat de suedezul Nils Liendholm(cel din stanga fotografiei). In acea partida, Suedia se impunea cu 3-0 in fata Mexicului.

Primul cartonas rosu din istoria turneului final a fost incasat de peruanul Placido Galindo, in meciul cu Romania din 1930.

In istoria Cupei Mondiale, fotbalistul cu cele mai multe goluri intr-un singur meci este rusul Oleg Salenko, care a punctat de 5 ori la editia din Statele Unite ale Americii din 1994. Salenko a inscris golurile sale in meciul cu selectionata Camerunului, unul din ele fiind din penalty.

Alti 6 fotbalisti au inscris cate 4 goluri intr-un meci la o Cupa Mondiala:
Ernest Willimowski(Polonia) – in 1938, in Brazilia 6-5 Polonia
Ademir Marques de Menezes(Brazilia) – in 1950, in Brazilia 7-1 Suedia
Sandor Kocsis(Ungaria) – in 1954, in Ungaria 8-3 Germania de Vest
Just Fontaine(Franta) – in 1958, in Franta 6-5 Germania de Vest(finala mica)
Eusebio da Silva Ferreira(Portugalia) – in 1966, in Portugalia 5-3 Coreea de Nord
Emilio Butragueno(Argentina) – in 1986, in Danemarca 1-5 Spania

De asemenea, la cele 21 de editii precedente, alti 36 de fotbalisti si-au trecut in palmares cate un hattrick.

Clubul care da cei mai multi fotbalisti la aceasta editie a Campionatului Mondial este Bayern Munchen, cu 17, pe locul al doilea sunt Manchester City si FC Barcelona, cu cate 16, in timp ce „podiumul” este completat de…Al Sadd, grupare care trimite 15 fotbalisti.

Clubul care trimite cei mai multi capitani la Mondial este Totenham Hotspur. Trei jucatorii lui Spurs vor avea banderola pe brat pentru nationalele lor: Harry Kane(Anglia), Hugo Loris(Franta) si Heung Min Son(Coreea de Sud).

Selectionata tarii gazda si cea a Arabiei Saudite sunt cele doua echipe care au in componenta doar fotbalisti din campionatul intern.

Banateanul care face parte din istoria Cupei Mondiale

Romania nu merge la Mondialul din Qatar, aceasta fiind a sasea Cupa Mondiala pe care tricolorii o vad la televizor. Selectionata tarii noastre a fost insa una dintre cele patru echipe din Europa care au trecut Atlanticul pentru a juca la primul Mondial, cel din Uruguay, din 1930.

In lotul de atunci se afla si Adalbert Desu, fotbalist nascut la Gataia si care a jucat pentru UD Resita si Banatul Timisoara.

Adalbert Desu a inscris cel mai rapid gol al turneului final din 1930, din Uruguay, in secunda 50 a partidei cu Peru. Reusita lui Desu a fost si primul gol al Romaniei la un mondial.

Cu exceptia lui, alti 12 jucatiori au reusit de-a lungul anilor sa iscrie in primul minute de joc: Ernest Lehner(1934), Emile Veinante, Arne Nyberg(in 1938), Vaclav Masek, Florian Albert(1962), Pak Seung-zin(1966), Bernard Lacombe(1978), Bryan Robson(1982), Emilio Butragueno(1986), Celso Ayala(1994), Clinton Dempsey(2014), Matthias Jorgensen(2018).

Romania mai are un record in istoria Mondialului, unul stabilit la penultima prezenta, in 1994. A fost stabilit in 22 iunie 1994, in meciul cu Elvetia. In minutul 70, Jean Vladoiu il inlocuia pe Ilie Dumitrescu, si dupa nici 2 minute si jumatate, in urma unei intrari nesabuite la Christophe Ohrel, romanul vedea direct cartonasul rosu. Si pana in zilele noastre rosul incasat de Vladoiu este al doilea cel mai rapid din istoria competitiei. Doar uruguayanul Jose Batista a fost eliminat mai repede decat Vladoiu, dupa 56 de secunde, la Mondialul din 1986.

Arbitrii la Cupa Mondiala

Si daca nationala tarii noastre lipseste de la Mondial, cavalerii fluierului sunt prezenti la Mondial. Centralul Istvan Kovacs este al cincilea arbitru roman care merge la Cupa Mondiala, dupa Costel Radulescu(1930), Andrei Radulescu(1970), Nicolae Rainea(1974, 1978 si 1982) si Ioan Igna(1986). La aceasta editie sunt prezenti si asistentii Ovidiu Artene si Vasile Marinescu.

In trei situatii, arbitrul care a fluierat la centru meciul de deschidere, a arbitrat si ultimul act al intrecerii. Prima data s-a intamplat in 1950, cand englezul George Reader a arbitrat primul meci al Mondialului brazilian (Brazilia 4-0 Mexic), dar si finala acelei editii (Uruguay 2-1 Brazilia). A doua situatie de acest gen s-a inregistrat in 1990, la Copa de Mondo, in Italia, cand Hector Elizondo a fluierat partida inaugurala(Argentina 0-1 Camerun), dar si ultima intalnire a turneului (Germania de Vest 1-0 Argentina). Ultima situatie de acest gen a fost inregistrata acum 4 ani, cand argentinianul Nestor Pitana a fluierat meciul de deschidere, Rusia 5-0 Arabia Saudita, dar si finala, Franta 4-2 Croatia.

In istoria Cupei Mondiale apar si alte doua povesti frumoase legate de arbitraj. Prima dintre acestea incepea in 1958, cand mexicanul Alfonso Gonzalez de Archundia era delegat la Mondialul din Elvetia. Alfonso a arbitrat atat de bine incat pe langa un meci ca principal in grupe si alte doua ca asistent, el avea sa fie delegat si la tusa in finala castigata de Germania de Vest cu 2-1 in fata Olandei. Patru ani mai tarziu, Alfonso de Archundia conduce cinci partide la Cupa Mondiala din Suedia, una dintre acestea fiind finala mica.

La aproape o jumatate de secol distanta, un alt Archundia avea sa fluiere la Campionatul Mondial. Benito Archundia, nepotul lui Alfonso, avea sa arbitreze cinci partide, printre care si finala mica a Mondialului din Germania, din 2006. Benito avea sa fie selectat si pentru turneul final din 2010, din Africa de Sud, unde a arbitrat 3 partide. Ca o coincidenta, ambii Archundia au fluierat la doua Cupe Mondiale, ambii au arbitrat intr-o finala mica si au ‘fluierat’ selectionatele Germaniei si Italiei.

Cei doi Archundia nu sunt singurul cuplu bunic-nepot ce a arbitrat la Cupa Mondiala. Jose Maria Codesal a condus patru partide la Mondialul din 1958, din Suedia, si alte patru la cel din 1966, din Anglia. La al doilea turneu Codesal a fost asistent in finala mica, castigata de Germania cu 2-1 in fata URSS.

La 24 de ani distanta de Mondialul britanic, in Italia, Edgardo Codesal avea sa conduca cinci partide, intre care si finala castigata de nemti cu 1-0 in fata Argentinei.

Primul meci al acestei editii a Cupei Mondiale este programat duminica, de la ora 18 si pune fata in fata nationalele din Qatar si Uruguay. Partida va fi condusa de italianul Danielle Orsato, ajutat de Ciro Carbone si Alessandro Giallatini, in timp ce al patrulea oficial este romanul Istvan Kovacs.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.