Noutati :

Incep inscrierile la clasele profesionale in Timis. Peste 60 de firme ii asteapta in practica pe elevi!

8 mai, 2012 - 03:46 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Tinerii care doresc sa invete o meserie se pot inscrie in una din cele 17 clase profesionale care vor fi formate in Timis pentru anul scolar 2012/2013. Elevii vor primi burse si vor face practica la firme care au incheiat contracte cu unitatile de invatamant.

Prima etapa de inscrieri a inceput in 7 mai si continua pana in 31 mai.66 de firme au incheiat deja contracte cu unitatile de invatamant care vor organiza clase profesionale in Timis (45 in Timisoara si 21 in Lugoj).

Absolventii de clasa a IX-a, indiferent de unitatea de invatamant (filiera teoretica, vocationala sau tehnologica), se pot inscrie pentru anul viitor scolar intr-o clasa profesionala. Tinerii pot alege sa se specializeze in meserii precum cele de mecanic agricol, comerciant-vanzator, electronist, bucatar, lacatus constructii metalice si utilaj tehnologic etc.

Dupa o prima parte de teorie, elevii vor face sute de ore de practica la companii. Ei vor primi o bursa de 200 de lei pe luna in timpul studiilor.

Se pot inscrie in aceste clase si elevii care au absolvit scolile de arte si meserii (SAM) si cei care au absolvit clasa a IX-a, dar n-au terminat studiile de liceu. Invatamantul profesional se intinde pe durata a doi ani de zile. Cele 17 clase profesionale din Timis inseamna 476 de locuri libere pentru elevii care doresc sa deprinda o meserie.

A doua etapa se desfasoara in perioada 11-25 iunie, in limita locurilor disponibile. Daca mai sunt locuri libere, o a treia etapa va avea loc intre 27-31 august.

Odata absolviti cei doi ani de invatamant profesional, elevii vor primi un certificat de muncitor calificat in domeniul pentru care s-au inscris. Certificatul, nivel de calificare II, este recunoscut la nivelul statelor Uniunii Europene.

Detalii despre clasele profesionale pot fi obtinute de pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro, sectiunea Alege-ti drumul!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...