Opinia Timisoarei

Inca o mini padure urbana se amenajeaza in Timisoara. Prima nu impresioneaza, deocamdata

TIMISOARA. Dupa padurea urbana miniaturala amenajata in martie in Piata Petru Maior din zona Dorobantilor, care, deocamdata nu si-a aratat… potentialul, acum o alta este in planurile administratiei Fritz, in vecinatatea Garii de Est din Timisoara.

Aceeasi fundatie care a pus la dispozitia municipalitatii plantele pentru amenajarea din primavara, doneaza acum copaci pentru a fi saditi pe spatiul verde de la Gara de Est, care ar trebui sa se transforme in cea de-a doua ‘padure urbana miniaturala de tip Tiny forest, dupa un concept dezvoltat de biologul japonez Alira Miyawaki.

Speciile ce vor fi plantate sunt autohtone, cu crestere rapida si densitate mare. Lucrarile de amenajare se vor executa cu material forestier si floricol, adaptat climei, provenit din pepiniere si alte plantatii de arbusti decorativi cu valoare estetica si ecologic. Datorita tehnicilor folosite la infiintarea ei, suprafata de padure se va dezvolta autonom. Singurele lucrari de intretinere necesare vor fi 2-3 udari pe timpul verii, care pot fi suplimentate pana la 10 udari in cazul unei veri secetoase, transmit cei de la Propark – Fundatia pentru Arii Protejate.

Pentru amenajarea padurii urbane, consilierilor locali li se va cere in urmatoarea sedinta in plen sa puna la dispozitie terenul aflat pe strada Mihail Kogalniceanu (la Gara de Est), cu suprafata de 1.927 mp.
Pe acea suprafata verde se afla acum 6 arbori (1 salcam, 1 otetar galben si 4 tuia). Pe 500 mp din aceasta parcela se vor sadi 2000 de puieti, conform proiectului.

Prin impadurirea terenului se va crea o bariera fonica, o perdea ce va retine poluarea atmosferica, crescand confortul locatarilor din zona„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare ce va fi supus aprobarii Consiliului Local.

Prima padure urbana in miniatura a fost amenajata pe malul Begai, in Piata Petru Maior, unde, de asemenea, s-au plantat 2000 de copaci si flori, insa, in cele 8 luni de existenta, vegetatia noua nu s-a ‘remarcat’ dincolo de ierburile crescute in mod obisnuit pe spatiul verde de pe malul Begai.

Asa era in primavara.

Asa arata in toamna.

FOTO: Renasterea

Exit mobile version