Inca o gaselnita a Guvernului: calculeaza accizele dupa un curs fictiv leu-euro de 4,74 lei!

In ciuda faptului ca leul a fost relativ stabil pe tot parcursul anului 2014, fara sa existe oscilatii mari, Guvernul a stabilit un curs valutar mult supraevaluat pentru a strange mai multi bani la bugetul de stat.

Astfel, pentru tot anul 2014, cursul de schimb pentru accize este de 4,738 lei/euro, conform unei Ordonante a Guvernului, se arata intr-o analiza hotnews.ro.

Practic, toate preturile la produsele accizabile (carburanti, energie electrica, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate dupa un curs cu 6,4% mai mare decat cel real, platitorii fiind consumatorii.

Mai mult, nivelul accizei se stabileste in euro insa se plateste in lei. Inainte de Ordonanta aceasta, nivelul accizelor pentru un an se calcula in functie de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie al anului anterior.

Culmea este ca pe primele sase luni, s-au incasat din accize doar 97,4% din cat a fost programat, ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei. Nici macar cu un curs fictiv mai mare decat cel real nu a reusit Guvernul sa obtina cat si-a propus din accize.

Mai multe detalii pe hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...