Noutati :

Inca doua centrale termice de cartier vor functiona la Timisoara. Guvernul a alocat bani Coltermului pentru finalizarea investitiei

1 august, 2011 - 01:52 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
5

TIMISOARA. Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, a semnat ordinul de alocare a 800.000 de lei catre Primaria Timisoara pentru finalizarea lucrarilor la doua centrale termice de cartier.

Cele doua centrale sunt amplasate in Calea Buziasului si in zona Dunarea, langa Stadionul CFR. Lucrarile la cele doua investitii au demarat in urma cu 2 ani, iar cele doua centrale sunt deja construite in proportie de 50%.

Pentru a putea finaliza cele doua centrale pana la sfarsitul anului, Guvernul vine acum cu cota-parte din bani. Odata puse in functiune, cele doua centrale, va rezulta o reducere a 2% a costurilor din pretul de productie a agentului termic„, a declarat Ion Piturca, director tehnic al Colterm Timisoara.

Mai mult, cele doua centrale ar urma sa produca si energie electrica ce va fi, insa,  preluata de catre Enel.

Cele doua centrale termice ar urma sa deserveasca aproximativ 2.000 de persoane, iar intreaga investitie costa 2,3 milioane de lei. In Timisoara mai functioneaza o astfel de centrala de cartier, in Freidorf.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Trebuie sa fi complet iresponsabil (guvern + autoritati locale) sa mai investesti un leu public intr-un obiectiv sortit esecului. In toate tarile vestice ale Europei nu exista sistem centralizat pe localitate sau cartier datorita ineficientei acestui sistem (costuri mari ale investitie+intretinere) si se prefera sisteme individuale sau de bloc. Insasi directorul Colterm spune ca indiferent de modernizarile care se mai fac, pretul gigacaloriei nu mai poate fi coborat decat cu cateva procente. Nimic nu poate explica cheltuirea unui singur leu in Colterm, decat daca exista interese de alta natura legat de aceste investitii. Cu banii cheltuiti inutil in Colterm in ultimii ani, se puteau asigura centrale individuale pentru toti cetatenii municipiului la nivel de bloc sau chiar apartament, cu o scadere de cel putin 40% a cheltuielilor cu caldura. Dar Consiliul Local are se pare alte interese, pastrand Coltermul se pot scurge anual bani publici in lucrari fara nicio acoperire dpvd economic, decat eventual politic prin ajutoarele si pomenile date pentru voturi persoanelor asistate.

  2. Degeaba Guvernul investeste si Primaria hamaleste tot! De ce Coltermul a ajuns in gaura in care e, in subordinea Primariei? Ciuhandu ar trebui luat la rost, noua ne mareste gigacaloria da de managementul defectuos de la Colterm nu raspunde nimeni????

  3. Se incearca de ceva vreme (cincinale) in orasul de cinci stele, viitoarea metropola din vest, sa se individualizeze centralele de cartier ca sa produca gigacaloria la preturi diferite. Fiecare cartier sa aiba propria sursa de caldura cu tariful adecvat pentru a putea vota. Cum Timisoara are deja cartierele colorate nu ramane decat sa se concretizeze intr-un fel optiunea energetica. Insa socoteala din targ nu se prea potriveste cu cea de acasa, tocmai pentru ca din patru in patru ani apare lupul moralist sustinut de vulpea cea sireata si bursucul violet, sa promita marea cu sarea. Cum promisiunile sunt vorbe nu fapte, iar faptele sunt vorbe in presa locala arondata, imparteala avutului obstesc trebuie sa treaca mai intai printre furcile caudine ale consililui local. Scopul scuza mijloacele ar spune gurile rele. Tot acele guri aplauda la nivel local congruenta tricolora rosu, galben, portocaliu, fie in sediile de partid, fie pe scarile de bloc. Pita trebuie impartita cumva: miezul sa ramana tot la cei de la puterea locala, iar coaja feliata la opozitia sifonata (a se citi shifonata). Asta loco, pentru ca la centru lucrurile stau clare: alianta va castiga. Ce va castiga, nu depinde de noi si nici nu ne va schimba intr-un fel soarta. Aceleasi drumuri prapadite, mai multe gropi, mai putine spatii verzi si mai multe parcari, mai mult praf si mai putin aer… Deja orasul pute a ceva morbid si nu de la masinile retim care lasa mizeriile pe carosabil, nu de la deponeul de la Parta dezafectat si nici de la cimitirul din Calea Sagului. Pute a hoit de iti taie rasuflarea din cand in cand, fie in noptile calduroase, fie in diminetile racoroase. In timpul zilei mirosul se combina cu gazele de esapament si nu-l mai simti pentru ca ne-am obisnuit cu el de atata amar de vreme.

  4. Igas stie sa scrie???

  5. Nimeni n-a observat ca STIREA din articol NU este legata de problema incalzirii centralizate? Stirea este ca igas stie sa scrie! Ha ha ha ha ha ha …