Opinia Timisoarei

Inalta de aproximativ 9 metri, in marime naturala, Poarta Vienei va fi reconstituita la Timisoara. Nicolae Robu: Nu va fi in sensul giratoriu de la Marasti langa harta cetatii din trandafiri

TIMISOARA. S-a schimbat infatisarea Pietei Marasti odata cu incheierea lucrarilor de amenajare a spatiului verde din rondoul aflat chiar in mijlocul sensului giratoriu. Peisagistii au facut din trandafiri harta vechii Cetati a Timisoarei, care se va dezvalui in toata splendoarea abia in primavara cand rozele vor inflori.

CITESTE SI: Nimeni nu vrea sa reabiliteze Parcul Copiilor din Timisoara. Planurile marete ale primariei, naruite a doua oara. Explicatia gasita de Nicolae Robu 

Totodata a fost finalizata si lucrarea de la Piateta dinspre Spitalul Municipal.

Arheologii care au facut cercetari in zona Pietei Marasti in aceasta vara, inainte de lucrarile pentru largirea sensului giratoriu, au facut descoperiri insemnate in zona, printre care fragmente din Poarta Vienei. Era una dintre cele 3 porti ale Cetatii Timisoarei si era socotita drept cea mai importanta dintre intrari. Cand a inceput defortificarea, la inceput de secol XIX, Poarta Vienei a fost prima desfiintata.

Intrucat n-a putut fi recuperata si pusa in valoare, reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa o reconstituie si sa faca din ea un punct de atractie al orasului.

Primarul Nicolae Robu a dezvaluit ca replica va fi in marime naturala, din caramida placata. Replica nu va fi insa in sensul giratoriu de la Marasti.

Nu va fi in sens, vom analiza o constructie a ei ori in spatele statuii, in piateta dinspre Spitalul Municipal, ori in Parcul Botanic. O facem din caramida, asa cum a fost. Anul acesta in niciun caz nu va fi realizata, poate in 2019-2020. Ar fi mai bine expusa in piateta, acolo e prima intentie, dar sa vedem cat spatiu necesita. Eu optez pentru piateta, ca prima varianta. Va fi facuta la scara 1 la 1, daca putem„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu.

Va reamintim, santierul pentru largirea cu o banda a sensului giratoriu din Piata Marasti a inceput in luna iunie si s-a terminat in luna septembrie.

Exit mobile version