Noutati :

Inainte de intrarea in starea de urgenta, premierul Ludovic Orban anunta o parte din masurile ce vor fi luate pentru romani in lupta cu coronavirusul

15 martie, 2020 - 07:07 PM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

Premierul Romaniei, Ludovic Orban s-a adresat romanilor, duminica seara, aducand o serie de clarificari legate de misiunea guvernului in conditiile instituirii, de luni, a starii de urgenta in tara, pentru cel putin 30 de zile, anuntata de presedintele Klaus Iohannis.

Prim-ministrul a precizat ca cele mai importante masuri sunt legate de rapiditatea cu care, folosindu-se de aceasta situatie care usureaza birocratia, executivul va putea sprijini cu resurse consistente spitalele si structurile angrenate in lupta pentru combaterea raspandirii coronavirusului.

Ludovic Orban a reamintit o serie de masuri deja luate in sprijinul domeniilor din economie care au fost cel mai mult lovite de epidemie.

Am luat masuri pentru a imbunatati capacitatea de actiune a diferitelor institutii ale statului implicate in efortul de reducere a raspandirii virusului. Aceasta epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. Am constituit un grup de lucru care sa analizeze impactul economic al epidemiei si sa pregateasca masuri pentru a sustine toate domeniile afectate. Este clar ca in transporturi, industria ospitalitatii, in domeniul publicitatii, organizarii de evenimente si altele, impactul e foarte mare si guvernul e pregatit pentru saptamana viitoare cu o consultare larga a patronatelor si sindicatelor, ca sa aplice masuri rapide pentru sustinerea celor afectati si a angajatilor care lucreaza in aceste companii. Vom face analize si studii si vom urmari evolutiile pe fiecare domeniu ca sa adoptam oricand e necesar masuri care sa vina in sprijinul acestei zone afectate a economiei. Solicit catre toti angajatii institutiilor statului sa fie pe deplin mobilizati sa sustina toate masurile guvernului, iar catre mediul privat sa fie dispus spre dialog, cooperare, pentru adoptarea celor mai bune decizii si solutii care sa permita mersul inainte al economiei, pentru ca aceasta trebuie sa functioneze cat mai aproape de normal„, a spus Ludovic Orban.

Cat priveste instituirea starii de urgenta, Orban a precizat ca lista completa de masuri va fi anuntata de presedintele Klaus Iohannis. Premierul a dezvaluit doar cateva dintre ele.

Vezi mai jos harta in timp real a raspandirii coronavirusului in toata Romania! DA CLICK si poti consulta numarul de infectati, de oameni aflati in izolare sau in carantina din fiecare judet!

 

 

La solicitarea presedintelui, am cerut fiecarui ministru responsabil care are nevoie de masuri speciale care sa fie introduse in planul celor aferente decretului prezidential pentru instituirea starii de urgenta sa anunte.
Vom lua doar acele masuri absolut necesare: e o nevoie acuta de materiale, echipamente, substante, medicamente, echipamente de protectie, si e o dificultate mare in obtinerea lor pentru ca e o cerere crescuta din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri rapide, imediate, prin negociere directa, sa le obtinem, intrucat sunt necesare dispozitivului care lupta cu virusul. Avem nevoie de masuri care sa intareasca instututiile din prima linie a bataliei, a structurilor din Ministerul Sanatatii, MAI, intarirea capacitatii spitalelor de a primi pacienti. De asemenea, o alta masura ce va fi luata priveste limitarea cresterilor de preturi la medicamente si astfel de produse foarte cautate in momentul de fata pentru a nu permite o specula cu aceste produse. Exista posibilitatea de a plafona preturile la masti, manusi, dezinfectanti, biocide si altele. Orice masura va fi una pe care o vom considera absolut necesara si vom limita la maxim restrangerea drepturilor si libertatilor.

Sigur ca va exista o forma finala a decretului prezidential care va cuprinde toate masurile care se iau. Exista si posibilitatea unor rechizitii, daca vom avea nevoie de spatii de carantina. Exista posiilitatea de a exista la un moment dat anumite restrictii, dar din cate stiu eu nu sunt prevazute in momentul de fata. Forma finala a decretului va fi prezentata de presedinte„, a spus premierul.

Prim ministrul a precizat ca se vor cumpara cel putin 20 de aparate noi pentru testarea coronavirusului si vor fi folosite si astfel de dispozitive pe care le are Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

In privinta diagnosticarii e sa crestem numarul de aparate pe care se realizeaza testele de coronavirus, sa crestem numarul de kituri si cel de persoane care au expertiza, competenta sa faca aceste analize. In acest sens, suntem in curs de achizitie atat de aparate, cat si de kituri necesare pentru realizarea analizelor. De asemenea, de instrumente de recoltare a probelor care sunt suspuse analizelor si am luat masuri de utilizare a unor astfel de aparate de analizare si din alte domenii, la ANSVSA sunt 23 astfel de aparate din care vom putea folosi o parte. Asteptam la inceputul saptamanii achizitionarea catorva zeci, cel putin 20 noi cu kituri. Aceasta capacitate de diagnosticare e foarte importanta. Exista insa o limitare, cea legata de persoanele care au competenta sa faca aceste analize. Vom incerca sa identificam un numar cat mai mare de specialisti„, a mai spus Orban.

Premierul Romaniei anunta rectificare bugetara mai rapida.

Maine va fi pus in functiune un sistem de videoconferinte prin care sa facem sedinte cu toti ministrii aflati in izolare. Pana miercuri pregatim primele masuri ce trebuie adoptate.
Printre masuri am introdus si posibilitatea rectificarii bugetare inainte de termenul impus de legislatie. Vom avea nevoie de o rectificare bugetara imediat ce vom avea o imagine clara despre nevoile reale. O alta masura, se stie ca scazut numarul de internari, finantarea acum a spitalelor e in baza numarului de cazuri tratate, am solicitat includerea unei masuri asigurarea unui buget catre spitale, la nivelul lunii decembrie anul trecut sau ianuarie anul asta, fara sa fie conditionat de internari. In mod clar, ne asteptam la o crestere a numarului de persoane diagnostiacte pozitiv si vor necesita internari in spitale si asta reduce internarile pentru alte boli si tratamente. am gandit ca masura economica aceea de plata a concediilor medicale care nu au fost decontate inca de CNAS, pentru a face fata unei cereri suplimentare. Vom asigura rambursarea cat mai rapida a TVA-ului. Deci va fi rectificare bugetara„, a explicat premierul in conferinta de presa tinuta duminica seara fara presa de fata, cu intrebari puse pe telefon, dat fiind faptul ca Ludovic Orban se afla in autoizolare intr-o locuinta a RAPPS, dupa ce a fost contact al unui parlamentar confirmat cu COVID 19. Testul premierului e negativ, insa timp de 14 zile trebuie sa stea izolat si va lucra de la vila Lac 1 unde isi va desfasura activitatea folosind in principal tehnologia.

https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/502226643775661/Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...