In ziua in care aniversam eliberarea orasului Timisoara de comunism, avem maraton cultural de 24 de ore al expozitiei Brancusi

TIMISOARA. In 20 decembrie 2023, Muzeul Național de Artă din Timișoara își va deschide porțile pentru un maraton cultural și acces cu program prelungit în cadrul expoziției “Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Organizată de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, finanțată de Consiliul Județean Timiș și susținută de o serie de sponsori importanți, expoziția aduce în atenția publicului diferite etape ale parcursului artistic al lui Constantin Brâncuși.

Evenimentul coincide cu aniversarea zilei de 20 Decembrie 1989, data la care Timișoara a devenit primul oras din Romania liber de comunist. 

Maratonul cultural de la Muzeul Național de Artă este dedicat celebrării datei la care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Programul cultural derulat de Consiliul Județean pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii, onorează Revoluția din 1989 și spiritul liber al timișorenilor, iar opera marelui Brâncuși ne ajută, acum, 34 de ani mai târziu, să ne eliberăm de lucrurile complicate și tulburi care nu ne aparțin ca și comunitate„, spune Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

De la deschiderea ei, pe 30 septembrie 2023, și până acum, expoziția Brâncuși a înregistrat un mare succes, cu peste 85.000 de bilete rezervate, fiind menționată sau recenzată de numeroase mass-media occidentale, de la Le Monde și Le Figaro, la The New York Times sau Frankfurter Allgemeine Zeitung dar și cunoscute trusturi media naționale și locale.

Programul prelungit pe care îl propune Muzeul Național de Artă din Timișoara pe data de 20 decembrie are legătură cu ideea de deschidere pe care au demonstrat-o timișorenii atât în 1989, cât și acum, în acest an. Este și o formă de prețuire a unui public care a demonstrat că-și dorește să frecventeze marea artă și să-și redescopere și prețuiască rădăcinile românești în creații cu valoare universală.

Maratonul cultural Brâncuși va începe, așadar, pe 20 decembrie de la ora 10:00, continuându-se până pe 21 decembrie ora 08.00, după următoarea structură:

10:00 AM – 20:00 PM (20 dec.): Program normal de vizitare, acces cu bilete care pot fi rezervate online din timp bilete.brancusi-2023.info, dar și cu bilete care se pot achiziționa direct de la casieria Muzeului Național de Artă Timișoara în ziua respectivă;

20:00 PM – 08:00 AM (20 dec. – 21 dec.): Acces gratuit pe baza unor bilete gratuite achiziționate de pe site-ul expoziției, bilete.brancusi-2023.info, începând cu vineri, 15 decembrie.

*Organizatorii menționează că vor fi disponibile doar 1.560 de bilete gratuite, precum și faptul că o persoană nu poate achiziționa mai mult de 2 bilete.

Este pentru prima dată în România când publicul larg poate admira în cadrul aceleiași expoziții lucrări cu o valoare inestimabilă din patrimoniul universal al artistului, precum: Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil, etc. Sculpturile sunt expuse alături de o selecție atent ghidată de fotografii și fragmente filmate de Constantin Brâncuși.

Expoziția „Brâncuși: Surse românești și perspective universale” este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind finanțată de Consiliul Judeţean Timiş.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Stiri mai importante stiti sa scrieti? O stire despre „sensurile” alea esuate din Giroc nu mai faceti? Se zicea de catre domnul Nica faptul ca se vor remedia pana in Noiembrie, anul nu a fost precizat ceea ce inseamna ca trebuia in acest an dar se pare ca au fost doar vorbe goale…. Asta da stire!!!!!!

 2. Atunci am strigat LIBERTATE.
  Nu lgbt,nu amprenta de carbon,nu taxe ,nu gender politics,nu correctness politically,nu vaccinare fortata nu lock down cu naxi pass nu green pass.
  .Dar,din cauza unor specimene ca Axenescu(unul venit si el in Timisoara) din tot pentru ce am luptat nu ne-a mai ramas nimic.
  Trist,sa vezi ca ,pentru ca el sa poata scrie ineptii pe net au murit oameni pe care tot el ii desconsidera….natie fara viitor…

 3. Ăștia de la PNL au furat și revoluția în Timișoara, adică și au tras certificate de revoluționar sa fure terenuri. Toți tineri pnlisti era la modă ,la fel și la blocuri ANL . Noroc că ați luat o pauza acum . Sper că acest partid sa dispară în PSD ,

 4. Orice NEAM ADEVĂRAT ar ridica steagul național în bernă în aceste zile ptr tinerii și familiile ucise de criminalii zeloși ai dictatorului
  Doar unul romanesc de mămăligă ar permite ștergerea memoriei numelor acelor eroi care au ieșit în primele zile în stradă PENTRU LIBERTATEA GLASULUI și GINDULUI
  RUȘINE FRITZ , NiCA și tuturor politicienilor din administrația locală care încurajează UITAREA prin acțiunile lor pseudoculturale de doi bani
  În loc SĂ CEARĂ IPERATIV INSPECTORATULUI ȘCOLAR acut și TUTUROR DASCĂLILOR să le PREDEA TINERILOR în aceste zile mai mult ca oricine despre SPIEITUL CIVIC al timișorenilor din decembrie 89. Cit mai ales al familiilor care au ÎNDRĂZNIT în ciuda tuturor PERICOLELOR MAJORE să iasă în stradă PENTRU LIBERTATEA NEAMULUI
  Cinste vouă celor care ați adus jertfă voastră, împușcați miseleste de CRIMINALII COMUNIȘTI
  Publicați voi presa LISTA CU CHIPURILE LOR și poveștile lor de viață!!
  Așa îți cinstești ca neam EROII

  • Corect! Presa asta ,,libera,, sa publice pozele lor si cum au murit!.Ca daca ei nu mureau,presa nu exista!
   Te bagi Opinia Timisoarei?

  • Vezi ca in 17decembrie cand este considerata zi de doliu la Sanmihaiul Roman se face targul de Craciun,parca in alta zi nu se putea.Primarul a uitat cum a ajuns si pe sangele si sacrifiul celor de atunci el este in functie,rusine si celor care calca in picioare sangele varsat pe asfalt doar bani si lautari cala anul sunt alegeri

 5. Bhaaaa mai lasati-ne cu Brancusi. Ne-am saturat. Bine. Gata. Trimiteti bolovanii aia ‘napoi la Pompidou si hai sa ne apucam de asfaltat.