Noutati :

In scandalul gunoaielor din Timisoara, ADID ii raspunde primarului Nicolae Robu si vine cu lamuriri pentru timisoreni

31 decembrie, 2018 - 04:54 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
7

TIMISOARA. In plin razboi pe gunoaiele din Timisoara in care timisorenii sunt furiosi pe mizeria de pe strazi, iar primarul Nicolae Robu se intrece in a explica de ce s-a ajuns aici si chiar a deschis si o pagina de Facebook unde aduna sesizari, poze si adrese legate de muntii de deseuri, ADID reactioneaza.

CITESTE SI: Anuntati-l direct pe Nicolae Robu unde este mizerie in Timisoara! Primarul a creat o pagina de Facebook unde aduna poze si adrese 

Problema este insa mult mai complicata, deoarece colectarea deseurilor reciclabile sau reziduale, rampele de gunoi si curatenia stradala sunt notiuni diferite. ADID Timis vine cu lamuriri:

„Clarificari in ceea ce priveste deseurile abandonate si rolul ADID Timis,

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis (ADID Timis) este o asociatie din care fac parte toate cele 99 de Unitati Administrativ Teritoriale (UAT) din judetul Timis (orase si comune) si Consiliul Judetean Timis si al carei scop consta in implementarea proiectului finantat prin fonduri europene, denumit Sistemul Integrat de Management al Deseurilor in Judetul Timis (SIMD).

ADID Timis a desfasurat licitatiile pentru atribuirea contractelor de colectare a deseurilor in baza unor documentatii care au fost aprobate in prealabil de catre toti membrii ei, asa cum este si cazul documentatiei aferente Zonei 1, din care face parte si municipiul Timisoara.

Prin aceste contracte sunt gestionate deseurile menajere colectate de la populatie, de la agenti economici si de la institutiile publice, precum si deseurile voluminoase si deseurile abandonate. In mod particular, in cazul deseurilor abandonate, relatia contractuala este directa intre municipalitate si operator (de exemplu, Primaria Municipiului Timisoara trebuie sa comande si sa deconteze direct operatorului RETIM colectarea unor astfel de deseuri).
La nivelul Municipiului Timisoara se intalneste urmatoarea situatie particulara:

• Campaniile de primavara si de toamna (prin care se colectau deseurile voluminoase si deseurile verzi: crengi, frunze etc) au fost desfiintate, in sensul ca Primaria Municipiului nu a concesionat catre un operator continuarea acestor campanii, odata cu incetarea contractului de concesiune cu RETIM (4 august 2018).
Doar deseurile voluminoase (obiecte de mobilier, covoare, etc) sunt colectate de catre RETIM, in baza contractului semnat cu ADID, prin organizarea unor campanii trimestriale. Pe durata acestor campanii, sunt amplasate containere de dimensiuni mari in locatii (strazi) stabilite de catre reprezentatii Primariei Municipiului Timisoara, prin Biroul de salubrizare, iar cetatenii pot aduce acest tip de deseu in mod gratuit. Aceste locatii sunt indicate atat prin intermediul presei, cat si prin afisarea lor pe site-urile PMT, ADID si RETIM.

• Deseurile abandonate au fost cuprinse in contractul semnat de ADID cu RETIM, insa este foarte important de subliniat faptul ca s-a avut in vedere ca acest tip de deseu va fi colectat in mod exceptional, acesta nefiind cuprins intr-un program de colectare bine stabilit, avand in vedere faptul ca ar fi trebuit sa vorbim de cantitati neglijabile.
in realitate, cantitatile de deseuri abandonate colectate in aceasta perioada sunt extrem de mari (aproximativ 1300 tone in luna noiembrie 2018), din cauze ce nu tin nici de ADID si nici de operatorul de colectare si care banuim sunt cauzate de urmatoarele aspecte:
– incepand cu luna August 2018, Primaria Municipiului Timisoara nu mai organizeaza colectarea gratuita de la populatie a unei cantitati minime de deseuri provenite din constructii sau din demolari, iar multe dintre aceste deseuri ajung acum in strada;
– Nu exista desemnat un oparator pentru a efectua in intregime serviciul de salubrizare stradala;
– incetarea organizarii Campaniei de Toamna nu a fost semnalata cum se cuvine de Primaria Municipiului Timisoara, lipsind o comunicare de informare eficienta a populatiei;
– Colectarea deseurilor verzi nu este delegata unui operator de catre PMT.
Pentru a stopa depozitarea ilegala de deseuri este necesara implicarea autoritatilor locale, in special a Politiei Locale, astfel incat sa fie eliminate cauzele acestor depozitari, in special prin aplicarea de amenzi.
ADID nu are dreptul contractual sa aplice amenzi celor identificati ca nu respecta modul de gestionare a deseurilor, aceasta sarcina revenind in continuare UAT-urilor, prin aparatul propriu, Politiei locale sau altor institutii.

Totodata, dorim sa precizam ca ADID nu este raspunzator de organizarea altor servicii, cum ar fi:
• Curatenia stradala;
• Gestionarea deseurilor provenite din demolari si din constructii;
• Gestionarea deseurilor vegetale;
• Deszapezirea;
• Dezinsectie/deratizare.

Aceste servicii trebuie asigurate de fiecare UAT in mod individual, asigurand continuitatea lor conform legislatiei in vigoare.

ADID a constientizat utilizatorii serviciului atat prin intermediul presei, cat si prin campanii de informare si constientizare asupra modului corect de gestionare a deseurilor, iar aceste campanii vor continua si in anul 2019.
ADID monitorizeaza, impreuna cu reprezentantii UAT membre, modul de lucru al operatorilor de salubrizare, asigurandu-se ca acestia isi indeplinesc indatoririle conform sarcinilor asumate.

Operatorul RETIM a colectat deseurile abandonate din sute de locatii si le va colecta si in continuare, indiferent daca locatiile lor sunt identificate de catre Biroul de salubrizare al Primariei Municipiului Timisoara, de ADID, de RETIM sau de catre cetateni, dar responsabilitatea legala pentru a opri acest fenomen ramane in continuare Primariei Municipiului Timisoara.

Referitor la faptul ca in perioada caderilor abundente de zapada in municipiul Timisoara operatorul RETIM nu a putut colectat deseul menajer de pe unele strazi, aceasta a fost cauzata de faptul ca acele strazi nu au fost deszapezite, accesul fiind blocat si fiind astfel imposibila intrarea autogunoierelor pentru colectare. Odata cu topirea zapezii, s-a reluat imediat colectarea pe traseele necolectate si s-a intrat de indata in graficul normal de colectare.

De asemenea, pe toata perioada Craciunului s-au colectat in permanenta deseuri abandonate. Cu toate acestea, ca si anterior acestei perioade, deseurile abandonate au reaparut uneori la loc, imediat dupa colectare.

Facem pe aceasta cale din nou apel la cetatenii municipiului Timisoara sa respecte modul de gestionare a deseurilor deoarece fiecare dintre noi avem obligatia sa respectam legislatia, sa respectam mediul inconjurator si, nu in ultimul rand, sa ne respectam pe noi insine.

De asemenea, subliniem, inca o data, faptul ca Primaria Municipiului Timisoara este obligata, conform legii, sa asigure continuitatea serviciilor de salubrizare, cum ar fi curatenia stradala, gestionarea deseurilor vegetale si a deseurilor provenite din constructii si din demolari si deszapezirea, ceea ce, in momentul de fata, nu se intampla sau se intampla doar partial.

Speram ca prin eforturi comune sa reusim sa avem un oras curat, in care modul civilizat de gestionare a deseurilor sa fie respectat de toti cetatenii. Va asiguram de intregul nostru sprijin si va stam la dispozitie.” se arata intr-un comunicat al celor de la ADID.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Scandalul gunoaielor dureaza de mult, si totusi e prima data ca aud de existenta ADID. Felicitari pentru „activitatea” de pana acum!

 2. Deci pe înțelesul prostimi din Timișoara !!!! ADID este firma MAMĂ care are 99 de pui ….. adică firme mici , deci 100 de directori , 200 de secretare și 50 de angajați !!!!!!! Deci …… cine adună gunoiul din Timișoara ?????

 3. Ce nu fac cretinii care ne conduc sa nu strice ceva care cat de cat functioneaza! Auzi s-a infintat o asociatie pe tot judetul care sa aleaga ce gunoaie colecteaza, restul sa colecteze cine vrea. S-a desfintat curatenia de primavara – toamna care a intrat in obisnuinta timisorenilor, care vor continua sa depuna in locurile stiute inca multi ani de acum in colo, dar cretinii s-au gandit numai cum sa mai infinteze niste posturi si sa faca licitatii din care vor ciuguli ceva pentru gura lor. Ne mai incearca mult bunul Dumnezeu cu acesti incopetenti ?

 4. Este o mizerie ce se intampla in Timisoara , ne simtitm in tot orasul ca intr-un ghetou ,halal administratie. Pe multe strazi din zona Traina e ca dupa razboi , strada Zlatna si multe altele secundare infundate de gunoaie. Pacat ca acest oras nu merit asa administratie , isi bat joc de noi.

 5. Unde a disparut curatenia de toamna? Adid e o inventie a Psd ului si e un esec.

 6. ADID, stiti bine ca este vina voastra si ca luati salarii degeaba, nu cred ca este necesar sau potrivit acest efort da a va scuza. Mai bine va ocupati de curatenie, mai bine faceti ce trebuie sa faceti. Meritati-va banii!

 7. ADID. NEADID……Primaria NU are contract de salubrizare!!!!
  Strazile ar trebui maturate, spalate, cosurile de gunoi stradal ridicate de catree Primarie.
  Minicinosul pe nume robu minte de ingheata apele!!!!!