In premiera, la Timisoara, bolnavii de cancer pot primi tratamente care inca nu au ajuns pe piata

TIMISOARA. In premiera, un spital din Timisoara foloseste tratamente inovatoare cu medicamente care nu sunt inca pe piata, pentru pacientii oncologici. Mai exact in cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp pot fi facute studii clinice de faza 1 pentru pacientii oncologici.

Scopul principal al studiilor clinice de faza 1 este de a evalua profilul de siguranta a medicamentului si de a identifica eventualele efecte secundare sau riscuri asociate cu utilizarea acestuia. Cercetarile vor fi realizate pe un numar mic de participanti si sunt supravegheate indeaproape de medicii Asociatiei OncoHelp, dar si de autoritatile de reglementare medicala.

„Studiile clinice de faza 1 pot reprezenta o optiune pentru pacientii pentru care nu mai exista alte tratamente standard disponibile. Participarea la aceste studii poate aduce o raza de speranta in cazul acestor bolnavi. Studiile clinice de faza 1 pot oferi oportunitatea de a accesa tratamente experimentale care ar putea sa le ofere beneficii terapeutice. Cu toate acestea, este important sa se sublinieze ca participarea vine la pachet cu incertitudini. Deoarece studiile clinice de faza 1 se concentreaza in primul rând pe evaluarea sigurantei si tolerabilitatii medicamentului, eficacitatea acestuia poate sa nu fie inca pe deplin cunoscuta sau demonstrata”, spune dr. Cristina Oprean – medic primar oncologie medicala.

In cadrul studiilor clinice de faza 1 este evaluata absorbtia, distributia, metabolizarea si eliminarea medicamentului din organism, dar si orice efect secundar sau reactii adverse. De asemenea, se investigheaza interactiunile cu alte medicamente, precum si potentialele contraindicatii.

Decizia de a participa la un astfel de studiu trebuie sa fie luata cu atentie si dupa o discutie detaliata cu medicul curant. Este esential ca pacientul si familia acestuia sa aiba parte de toate informatiile cu privire la obiectivele, procedurile si riscurile implicate de studiul respectiv.

„Trebuie spus ca participantii la studiile clinice de faza 1 sunt informati in detaliu cu privire la riscurile si beneficiile care pot rezulta din administrarea unui tratament si li se cere consimtamântul in mod voluntar inainte de a participa. În acelasi timp, vreau sa subliniez ca aceste studii sunt supuse unor reguli stricte de etica si reglementare medicala pentru a asigura protectia si siguranta participantilor”, spune dr. Cristina Oprean – medic primar oncologie medicala.

Informatiile obtinute in urma administrarii medicamentelor ofera date esentiale pentru continuarea cercetarii in etapele urmatoare ale studiilor clinice.

In cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp sunt in derulare si in prezent mai multe studii, dar de ultima faza, acestea fiind complet diferite de cele a caror aplicare va incepe in urmatoarele saptamâni la Timisoara. Cele mai multe studii clinice se adreseaza pacientilor cu cancer pulmonar, cancer mamar, afectiuni oncologice digestive sau din sfera urogenitala si ginecologica.

Toate studiile sunt aprobate de catre Comisia Nationala de Bioetica a Medicamentului si de catre Agentia Nationala a Medicamentului din cadrul Ministerului Sanatatii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.